“Vertel eens over jezelf”: 4 voorbeelden van speeches om je sollicitatiegesprek goed te beginnen

Zoek werk

Kies voor een presentatie rond 3 kwaliteiten om je sollicitatiegesprek goed te starten

“Kies drie bijvoeglijke naamwoorden die jou kenmerken (internationaal, nieuwsgierig, autonoom…) en weiger ze tijdens de pitch die uit 3 fasen bestaat: wat je bent, wat je doet en je toegevoegde waarde voor het bedrijf », beveelt Sophie Muffang, executive coach, aan. Bouw voort op kwaliteiten die in het bedrijfsleven worden gewaardeerd.

Voorbeeld “Wat mij kenmerkt is creativiteit. Ik heb deze vaardigheid gedurende 10 jaar in dienst gesteld van marketing in verschillende bedrijven… Door mijn investering kon ik bijvoorbeeld producten herpositioneren in een meer premium segment. Op het spel, 3% extra marktaandeel. Mijn creativiteit, gekoppeld aan een grote autonomie, zal me morgen toelaten om uit te blinken in de functie van digital marketing manager. Ik ben ook begonnen met het ontcijferen van zo’n markt, ik denk dat we… Wat denk je? Wil je dat ik dit onderdeel of een ander specifiek punt uitwerk? »

Om meer te weten te komen over de beroemde “3 kwaliteiten en 3 gebreken”, kun je luisteren naar onze Podcast. Al onze adviezen in 5 minuten zodat jij in de beste omstandigheden door je sollicitatiegesprekken komt.

Markeer je eerdere prestaties om over jezelf te praten

Voor Ana Fernandez, directeur van de firma Energy Coaching, we moeten wedden op het beton, het beton en het beton. De presentatiepitch is de identiteitskaart van de kandidaat. Ze hervat daarom haar beroep, de sector van de activiteit, de vaardigheden, de jarenlange ervaring … allemaal ondersteund door voorbeelden en een paar subtiliteiten. “Om te vermelden dat je 5 jaar in Londen hebt gewerkt, impliceert dat je perfect Engels spreekt. Je hoeft het dus niet uit te leggen”, illustreert ze.

Voorbeeld : “Mijn functie is al 10 jaar verantwoordelijk voor HR-ontwikkeling gericht op projectmanagement. Mijn professionele loopbaan begon in 1994 als arbeidsrechtadvocaat bij een werkgeversorganisatie voor beroepsopleidingen. Daarna heb ik 7 jaar de functie van HR-ontwikkelingsmanager in een bedrijf vervuld als associate director. Mijn prestaties hebben het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om:

  • de advies- en opleidingsactiviteit ontwikkelen door een omzetstijging van 20% per jaar te realiseren;
  • het opzetten van een HR-meldpunt om managers bij te staan ​​bij de bedrijfsvoering van hun medewerkers;
  • complexe opleidingsprojecten uitvoeren, bijvoorbeeld.

In 2009 heb ik gebruik gemaakt van een eerste plan om mijn professionele carrière te ontwikkelen door mijn opleiding af te ronden met een master in HR-management en -ontwikkeling, waarbij ik bij XXX werkte als projectmanager HR-ontwikkeling. Sinds september heb ik mijn tijd gewijd aan het redigeren van mijn boek Vrouwen: durf te slagen! De zelfcoachende gids voor succes in je werk “.

Gebruik storytelling om uw toespraak te structureren

“Een eerste pitch omvat een goede clou om de toon te zetten”, verzekert Stéphane Saba, Vice-President HR Europe, Middle East and Africa bij East Balt en coördinator van het Lemon-expertnetwerk. Dan keten je in maak van je cv een verhaal. Om uw gesprekspartner te boeien, de toonhoogte moet natuurlijk logisch zijn, maar ook vloeiend zijn. Zeg veel over jezelf zonder alles te onthullen. Stel links voor in plaats van alles te zeggen. Als je het hebt over persoonlijke ervaring, moet het weerklank vinden in de professionele wereld. Een marathonloper staat bijvoorbeeld bekend als stoer natuurlijk, maar ook mentaal stoer”, adviseert hij.

Voorbeeld : voor een managementcontroller: “het verbeteren van de financiën van organisaties is zo’n tweede natuur dat ik er ook in de privésfeer aan werk als penningmeester van de sportvereniging in mijn stad”. Voor een R&D- of marketinginnovatieprofessional: “Nieuwsgierigheid en innovatie zijn twee karaktereigenschappen die mij definiëren”. Algemene conclusie: “Het zijn deze vaardigheden en ervaringen, zowel persoonlijk als professioneel, die ik voorstel om ten dienste te stellen van uw organisatie”.

Oriënteer je pitch op verleden, heden en toekomst

Voor Pauline Lahary, oprichter en directeur van MyCVFactory: “de presentatie moet gestructureerd zijn in alinea’s, zoals een begeleidende brief. Praat eerst over het heden wat je op dit moment doet. Dan uit het verleden. Het idee is om door een eerdere functie of stage te bewijzen wat je hebt kunnen bereiken. Het is duidelijk dat de keuze van het voorbeeld de felbegeerde positie moet weerspiegelen. Maak verbinding met de toekomst. Met andere woorden: uw toegevoegde waarde voor het beoogde bedrijf. Word operationeel. En sluit af met een professionele referentie “, ze legt uit.

Voorbeeld : “Binnenkort afgestudeerd met een master in marketing van EM Normandie, heb ik mijn carrière echt gericht op het internationale toneel. Dankzij zo’n stage in die en die sector, waardeerde ik het echt…. Deze ervaring stelde me in staat om diepgaand de velden te ontdekken van … die ik fascinerend vond. Vandaag zou ik willen werken voor een bedrijf met een internationale dimensie, zoals het uwe, waarin ik zou kunnen floreren en mijn professionele project zou kunnen opbouwen. Om snel af te sluiten, zou mijn voormalige baas zeggen dat ik mijn missies zeer serieus neem, dat ik altijd onberispelijk werk doe en dat ik altijd in een goed humeur ben”.

Het is jouw beurt !