Verschillende soorten vriendschappen: bouw je sociale kringen op

Vooruitgang op het werk

De belang van vriendschap kan niet worden onderschat. Het is essentieel voor het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid En gemeenschap. Kwaliteitsvrienden zijn er om je op te beuren als je somber bent en je te verbeteren gezondheid.

Tijdens je leven zul je waarschijnlijk veel soorten vriendschappen ervaren. Misschien heb je beste vrienden uit je kindertijd, werkvrienden, drinkmaatjes en nog veel meer.

Verbinding maken met anderen is een fundamenteel onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Door te leren onderscheid te maken tussen soorten vrienden en te begrijpen hoe ze aan uw behoeften voldoen, kunt u uw vriendschappen verbeteren.

De 6 soorten vriendschappen

Je hebt misschien veel vrienden of slechts een paar goede vrienden, en met wie je wilt omgaan, kan in de loop van de tijd veranderen. Maar er zijn veel soorten vriendschappen, en allemaal uw sociale gezondheid verbeteren in zekere zin.

Hier zijn veelvoorkomende soorten vrienden die we onderweg kunnen tegenkomen.

De levensmensen

Lifers zijn vrienden uit de vroege kinderjaren of vrienden van de middelbare school die er vanaf het begin zijn geweest. Levenslange vriendschappen zijn gebouwd op krachtige banden die zijn ontstaan ​​door gedeelde ervaringen. Levensmensen kennen elk verhaal, elke levensgebeurtenis en elk moment verlegenheid. Ze waren er allemaal bij en keken toe terwijl jij levens veranderingen en je groeit.

De beste vrienden

Een beste vriend is iemand met wie je vooral graag tijd doorbrengt. Hoewel de mantel van 'beste vriend' vaak belangrijk kan lijken als we jonger zijn, is het normaal om een ​​paar beste vrienden te hebben. Er hoeft niet één enkele vriend te zijn die je boven alle anderen stelt.

De beste vriendschappen zijn gebouwd op vertrouwen en gecentreerd rond het gevoel dat je alles kunt delen. Bij beste vrienden voel je je volkomen op je gemak om jezelf te zijn, wat de ware definitie is van een hechte vriendschap.

De losse vrienden

Casual vrienden zijn goede vrienden die je niet noodzakelijkerwijs regelmatig ziet, maar waarmee je altijd contact kunt maken als ze in de buurt zijn. Bijpraten met ze tijdens de lunch of onderweg koffie drinken brengt een glimlach op je gezicht.

Ze zijn er meestal als je ze nodig hebt, ook al zijn ze niet de eerste persoon naar wie je toe gaat moeilijke tijden. Toevallige vrienden kunnen dat wel zijn vrienden op het werkmensen uit de kerk, of medefans bij sportevenementen.

twee-vrienden-ontmoeten-in-café-soorten-vriendschappen

De tweedehands vrienden

Tweedehandsvrienden zijn vrienden van vrienden. Het zijn die mensen die je alleen tegenkomt op sociale evenementen. Ze kunnen de studievriend zijn van een goede vriend of collega werkende ouders het bijwonen van toneelstukken en diploma-uitreikingen in de klas.

Sociale vrienden kunnen aardige mensen zijn met wie je graag praat, maar je moet nog plannen maken voor grotere groepsbijeenkomsten buiten de groep. Omdat deze vriendschappen niet bijzonder hecht zijn, is het onwaarschijnlijk dat tweedehands vrienden je diepe geheimen kennen.

De vrienden met gedeelde interesses

Een hobby vinden kan leiden tot allerlei nieuwe verbindingen. Als je vaste vriendengroep je liefde voor een bepaalde activiteit niet op prijs stelt, zijn vrienden met gedeelde interesses geweldig om te hebben.

Met dit soort vriendschap kun je een band opbouwen tijdens je wekelijkse hockeywedstrijd of de nieuwste boekenclubselectie, maar de vriendschap gaat misschien niet verder dan dat. Vrienden met gedeelde interesses gaan niet vaak om met je andere vriendengroepen, vooral niet in het begin.

De langeafstandsvrienden

Niets zegt dat goede vrienden op korte afstand van elkaar moeten wonen. De mensen met wie u zich het meest verbonden voelt, komen mogelijk uit uw studententijd in een andere staat. Of misschien zijn het jeugdvrienden die daarna naar het buitenland zijn verhuisd van baan veranderen. Het kunnen nieuwe verbindingen zijn die je hebt gemaakt bij een afgelegen positie.

Misschien heb je zelfs langeafstandsvrienden gemaakt via chatrooms, sociale media of apps. Volgens de American Perspectives Survey 2021: 39% van de Amerikanen heeft online vrienden met wie ze alleen via internet communiceren. Sommigen voelen zich veiliger als ze deze vriendschappen in vertrouwen nemen, omdat de communicatie niet persoonlijk plaatsvindt.

Zelfs als je liever hebt dat je langeafstandsvriend zich in dezelfde ruimte bevindt, kan technologie je helpen een sterke band te behouden. U kunt contact houden met mensen die ver weg zijn via sms, telefoongesprekken en videochats.

Heb je alle soorten vrienden nodig?

Er bestaat geen one-size-fits-all checklist van vriendschapstypes die je nodig hebt om gelukkig te zijn. Wat belangrijk is, is of de vrienden die je hebt je helpen je voldaan te voelen tevreden met het leven.

Als je vrienden hebt waarmee je kunt lachen, maar niemand waarmee je je problemen kunt delen, is het misschien tijd om dat te doen maak wat nieuwe vrienden wie kan die leegte opvullen. Het hebben van verschillende soorten vriendschappen kan je helpen een evenwichtig sociaal leven te leiden.

twee-vrienden-vieren-verjaardag-soorten vriendschappen

De 7 vrienden-theorie

De zeven vriendentheorie stelt dat je zeven soorten vrienden moet hebben vind geluk. Deze theorie wordt niet ondersteund door psychologie. Het is een onderdeel van de popcultuur dat TikTok beroemd heeft gemaakt.

De zeven soorten vrienden zijn onder meer:

 1. Een vriend die je al sinds je kindertijd kent
 2. Een vriend die je altijd aan het lachen maakt
 3. Een vriend waar je een tijdje mee kunt praten zonder dat de vriendschap eronder lijdt
 4. Een vriend waar je alles tegen kunt zeggen
 5. Een vriend die als familie is
 6. Een vriend waar je je geen leven zonder kunt voorstellen
 7. Aan een vriend vertel je al je relatieproblemen

Deze leuke checklist met vriendschapstypen hoeft niet al te serieus te worden genomen. Het kan echter nuttig zijn om de waarde van uw product te onderzoeken interpersoonlijke relaties in je leven brengen. Deze typen kunnen elkaar ook op veel manieren overlappen.

Ontdek de unieke vriendschapsdynamiek

Niet elke vriendschap past perfect in een hokje. In plaats van je uitsluitend te concentreren op het soort vriendschap, kun je beter de unieke vriendschapsdynamiek onderzoeken sociaal verbonden blijven.

Misschien heb je werkvrienden die beste vrienden worden. Uw kennissen kunnen zich ontwikkelen tot vrienden met een gedeelde interesse. Overweeg om een ​​werkvriend te vragen om op zaterdag rond te hangen. Kijk wat er gebeurt als je een van je beste vrienden meeneemt naar een hobbybijeenkomst.

De enige grenzen aan vriendschappen zijn de grenzen die je geest creëert. Omarm de dingen die vrienden in je leven brengen en verwelkom ruimte voor uitbreiding.

6 soorten slechte vrienden

Hoe geweldig vriendschappen ook zijn, je zult misschien ontdekken dat sommige vrienden bezitten giftige eigenschappen. Dit soort vrienden kunnen meer kwaad dan goed doen in je leven.

De eenzijdige vriendschap

Is het je ooit opgevallen dat je een bepaalde vriend hebt die je alleen ziet als je plannen maakt? Eenzijdige vriendschappen lijken misschien de moeite waard, vooral wanneer omgaan met eenzaamheidmaar het gebrek aan wederzijdse inspanning kan na verloop van tijd aantasten.

Jongeren die in een stoel zitten, omgaan met eenzijdige vriendschappen

Eenzijdige vrienden hebben misschien geen kwade bedoelingen en hebben gewoon veel te doen. Maar het is oneerlijk dat jij het gewicht van de vriendschap alleen draagt. Overweeg om met deze vriend(in) te delen hoe jij je voelt door het gebrek aan inspanning. Kwetsbaar zijn kan ertoe bijdragen dat uw vriendschap zich ontwikkelt tot een vriendschap waarin u zich geliefd en gewaardeerd voelt, in plaats van een vriendschap waarin u om hun tijd smeekt.

De crisisvriend

De crisisvriend verwacht emotionele steun, maar geeft deze zelden terug. Op de een of andere manier maken ze elke situatie over hun eigen levensproblemen.

Een gezonde vriendschap is in termen van evenwichtig emotionele arbeid. Het creëert niet meer mentale belasting dan jij aankan. Als je vriend(in) alleen maar contact met je opneemt om zijn problemen te uiten, kun je je een onbetaalde therapeut gaan voelen.

Overweeg een gesprek met je vriend(in) over het verbeteren van zijn of haar situatie actief luisteren. Het zou hen kunnen helpen om hen op dit probleem te wijzen zichzelf beter leren kennen door zelfreflectie.

De jaloerse vriend

Jaloerse vrienden zijn overdreven competitief. Ze zullen elke gelegenheid aangrijpen om je te kleineren of je af te breken persoonlijke prestaties. Dit kan uw zelfvertrouwen.

Deze vrienden moeten dat doen onzekerheden overwinnen maar reageer het in plaats daarvan af op anderen die dicht bij hen staan. Ze kunnen u kopiëren of proberen een voorbeeld te nemen.

Echte vrienden zijn verantwoordelijk voor jouw succes. In gezonde vriendschappen staan ​​je goede vrienden aan de zijlijn om je aan te moedigen.

De roddel

Niet iedereen kan worden vertrouwd met de geheimen en details van uw persoonlijke leven. A roddelende collega of vriend is niet de beste persoon om mee te delen.

Dit type vriend kan achter je rug om liegen en je zaken delen. Of ze spuwen voortdurend oordelen en negativiteit. Hoe dan ook, vrienden zijn met roddels kan uitputtend zijn. Voer een gesprek met hen over te veel delenof vergeet niet om persoonlijke gegevens tot een minimum te beperken.

De negatieve vriend

Negatieve vrienden slagen erin om zelfs de meest positieve situaties een domper te geven. Dit soort vrienden worden soms genoemd emotionele vampieren.

In de buurt zijn van negatieve vrienden voelt uitputtend en kan een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Bescherm uw energie door jezelf met meer te omringen optimistische mensen.

De controlerende vriend

Vrienden die worstelen met controleproblemen heb er een slecht gevoel voor gezonde grenzen. Ze proberen misschien te bepalen waar de vriendengroep naartoe gaat op een uitje, wat ze dragen en waar ze eten. Ze kunnen zelfs proberen controle over je te krijgen door te eisen dat je tijd met hen doorbrengt.

Het is niet gezond om uw behoeften opzij te zetten en één persoon alles te laten dicteren besluitvorming. Jouw verlangens mogen niet op de achtergrond komen ten opzichte van die van hen. Ontwikkel een gezonde vriendschap door grenzen stellen. Een echte vriend zal ze respecteren.

Wanneer beëindig je een vriendschap?

Hoe weet je wanneer het tijd is om een ​​vriendschap te beëindigen? Het verbreken van de banden met een vriend is nooit gemakkelijk, maar kan wel noodzakelijk zijn persoonlijke groei. Onderzoek de kwaliteiten van een goede vriend en of ze aan uw definitie voldoen.

Probeer jezelf een aantal vragen te stellen over onzekere vriendschappen, zoals:

 • Hoe denk ik over mezelf als ik bij deze persoon ben?
 • Wordt de inspanning in de vriendschap beantwoord?
 • Heb ik de behoefte om delen van mezelf om hen heen te verbergen of te veranderen?
 • Luisteren ze naar mijn behoeften en respecteren ze mijn grenzen?
 • Kan ik ze vertrouwen?
 • Als ik een onbeantwoorde romantische interesse in deze persoon heb, moet ik dan nog steeds vrienden met hem zijn?

Als er meer negatieve dan positieve antwoorden zijn, is het misschien tijd om dat te doen geef ze de ruimte en loslaten.

Hoeveel vrienden heb je nodig om gelukkig te zijn?

Je hebt misschien veel vrienden of slechts een paar goede vrienden, en met wie je wilt omgaan, kan in de loop van de tijd veranderen. Waarderen vriendschap wordt geassocieerd met betere gezondheidsvoordelen in alle culturen. Dus hoeveel vrienden heb je nodig, en hoeveel is normaal?

Het is veilig om te zeggen dat je vrienden nodig hebt om je welzijn te ondersteunen, maar als je bang bent dat je geen tientallen vrienden hebt, maak je dan geen zorgen. Uit de eerder genoemde American Perspectives Survey bleek dat bijna de helft van de respondenten beweerde drie of minder goede vrienden te hebben. Daaruit bleek dat 12% van de mensen het gevoel heeft dat ze er geen hebben, terwijl 13% beweert dat ze tien goede vrienden of meer hebben.

In plaats van je te concentreren op het aantal vrienden dat je hebt, concentreer je je op kwaliteit boven kwantiteit. Stel wat in vriendschap doelen rond de diepte en authenticiteit van uw verbindingen.

Alle soorten vriendschappen in je leven passen

Vrienden maken is van cruciaal belang, maar het onderhouden ervan vergt werk. Het kan soms overweldigend zijn om al je vriendschappen bij te houden. Hoeveel moeite steekt u in het onderhouden van gezonde vriendschappen?

Therapie of coachen kan u helpen uw behoeften en grenzen te identificeren. Deze hulpmiddelen kunnen sociale vaardigheden verbeteren en maak je een betere vriend.

Vriendschappen weerspiegelen, net als veel andere aspecten van het leven, de moeite die u erin steekt. Laat vrienden zien dat u om hen geeft door voor hen op te komen wanneer dat nodig is en regelmatig contact op te nemen. De juiste mensen zullen bij je blijven.