Veerkrachtig zijn: 6 tips om te gebruiken in het bedrijfsleven

Vooruitgang op het werk

Waarom veerkrachtig zijn op het werk?

Wat is veerkracht, waar we het steeds vaker over hebben? Het is een kwaliteit, of een karaktereigenschap die iemand in staat stelt te weten hoe hij onaangename of traumatische schokken kan weerstaan, om zijn evenwicht te hervinden en zijn weg te vervolgen.

Mensen die veerkrachtig zijn op het werk zijn beter in staat om te gaan met problemen en moeilijkheden op het werk. Bij een crisis of een harde klap worden ze niet helemaal gesloopt. Ze weten situaties te accepteren, te analyseren, vooruit te komen en zichzelf waar nodig weer op te bouwen.

In het bedrijfsleven, vooral wanneer de werknemer een hoge verantwoordelijkheidspositie bekleedt, maakt veerkracht het mogelijk om beter weerstand te bieden aan stress, angst en bescherming tegen de belangrijkste professionele psychische aandoeningen (zoals bijvoorbeeld burn-out op het werk).

Goed om te weten : veerkracht is een kwaliteit die een minimum aan zelfvertrouwen en welwillendheid impliceert op het werk, tegenover zichzelf en tegenover anderen.

Veerkracht op het werk kun je leren. Hier zijn enkele eenvoudige maatregelen en tips die u in uw dagelijkse professionele leven kunt toepassen.

Ken jezelf en pas je aan om veerkrachtig te zijn op het werk

Veerkrachtig zijn op het werk betekent jezelf kennen, rekening houdend met zowel je kwaliteiten als je professionele tekortkomingen, om je beter aan te passen en te evolueren.

Stel redelijke doelen die u kunt bereiken. Anticipeer op de moeilijkheden die u kunt tegenkomen, denk na over hoe u ze kunt overwinnen. In geval van mislukking of fout, ga verder dan zelfkritiek en analyseer de situatie om bruikbare conclusies te trekken. Zo kunt u terugveren, vooruitgang blijven boeken en de leiding nemen over uw professionele project.

Omgaan met anderen en op hen vertrouwen

Een ander belangrijk ding om te weten hoe u veerkrachtig kunt zijn op het werk, is dat u zich niet alleen hoeft te voelen. Onderhoud een goede relatie met je collega’s, zodat je je goed bij ze voelt, maar ook op hun werk kunt vertrouwen of hulp kunt vragen als dat nodig is. Zoals je lief bent voor jezelf, wees dan lief voor anderen. Toon jezelf aanwezig, aarzel niet om gerust te stellen, te helpen, om welwillendheid op het werk te bevorderen…

Goed om te weten : dit geldt ook buiten het bedrijf. Hoe meer u omringd bent, hoe gemakkelijker u uw eventuele zorgen en professionele problemen kunt overwinnen. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat u een evenwicht bewaart tussen het persoonlijke en professionele leven, zelfs als dit betekent dat u aan het einde van de week soms nog een dossier moet weigeren…

Accepteer dat je niet alles onder controle hebt om veerkrachtig te zijn op het werk

Wijzigingen en problemen kunnen zich op elk moment voordoen, of u er nu wel of niet verantwoordelijk voor bent. Geconfronteerd met een onvoorziene moeilijkheid, blijf niet hangen en accepteer de situatie. Dit is de voorwaarde om te kunnen handelen en het te overwinnen.

Concentreer u op uw echte beslissingsbevoegdheid. Wat kan je doen ? Neem de tijd om na te denken als je niet zeker weet wat je moet doen, maar laat twijfel je er niet van weerhouden om actie te ondernemen.

Het komt ook wel eens voor dat er niets aan gedaan kan worden. In dit geval is loslaten het beste. En als je dingen niet kunt veranderen, kun je er altijd voor kiezen om ervan weg te lopen…

Veerkrachtig zijn op het werk betekent positief zijn en vooruitgang boeken, wat er ook gebeurt

Veerkracht is voor velen een kwestie van houding. Het is belangrijk om te weten hoe je met je emoties om kunt gaan. Zelfs als je jezelf moet forceren, zoek naar wat positief is, of wat zou kunnen worden. Om een ​​vervelende situatie te relativeren, kun je jezelf in de toekomst projecteren: visualiseer hoe de nieuwe situatie eruit zal zien als het probleem eenmaal is opgelost.

Omring je dagelijks, binnen het bedrijf, maar ook in je persoonlijke sfeer met positieve mensen. Ze helpen je helderder te zien en goede beslissingen te nemen.

Waar het om gaat, ook als het moeilijk blijkt te zijn, is niet vast te lopen en constructief te blijven.

Hoe veerkrachtig zijn op het werk na een zware beproeving?

Als je recent een werktrauma hebt gehad, is het eerste wat je moet doen de situatie accepteren. Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen en de beproeving die je hebt doorstaan ​​te doorstaan.

  • Ontken niet, pieker niet: ga uit van het postulaat, van waar je bent. Alleen dan, beetje bij beetje, zul je in staat zijn om de moeilijkheid te overwinnen en een uitweg te vinden.
  • Probeer het probleem niet meteen op te lossen: de situatie accepteren betekent ook accepteren dat het tijd kost om het op te lossen en weer op de been te komen, evenals de veroorzaakte verandering(en). Dit kan enkele, enkele weken of enkele maanden duren. Wees geduldig en vergevingsgezind met jezelf.
  • Bent u verantwoordelijk voor (een deel van) de situatie? Kijk jezelf in het gezicht als je een fout hebt gemaakt, en zie onder ogen wat je zult moeten overwinnen. Wees moedig.
  • Bestrijd stress en probeer kalm te blijven terwijl u wacht om actie te ondernemen. Analyseer rustig en helder wat er is gebeurd.
  • Bedenk wat je gaat doen, of het nu gaat om het corrigeren van een fout, het terugkrijgen van een baan, het aanspreken van een leidinggevende of een collega. Neem alle elementen in overweging en vraag uw familie en collega’s om hulp of advies.

Goed om te weten : het proces van veerkracht na een beproeving kan lang zijn. Omring jezelf met zorgzame dierbaren die je vertrouwt om je te ondersteunen.