Transitiemanagement: definitie en advies

Vooruitgang op het werk

Wat is interim-management?

Hoe kunnen we transitiemanagement definiëren? interim management, interim management in het Engels, bestaat uit het opzetten van een tijdelijke organisatie in het bedrijf om te reageren op een specifiek intern probleem (financiële moeilijkheden, of juist een periode van groot succes, het vertrek van een lid van het directiecomité, enz.) of ongekend ( post-lockdown bijvoorbeeld), en dus prestatiewinst. Interim-management streeft naar resultaat in het bedrijf.

Voorbeelden van situaties die het inzetten van interim-management kunnen rechtvaardigen:

 • De financiële prestaties van het bedrijf verhogen;
 • Ontwerp een project;
 • Ondersteuning bij de lancering van een project/product;
 • Breng een extern perspectief om de productiviteit van het bedrijf te verbeteren;
 • Vervang een senior executive in een noodsituatie.

Dit interim-management wordt geleid door één persoon, extern aan het bedrijf: een interim-manager. De interim-manager staat buiten het bedrijf, heeft geen hiërarchische link en is onafhankelijk.

De opsluiting in verband met de Coronavirus-epidemie en het noodzakelijkerwijs opgelegde telewerken heeft veel digitale lacunes voor bedrijven aan het licht gebracht. Deze laatste reageerden door transitiebeheer op te zetten om hun digitalisering te ondersteunen: tools voor werken op afstand, cybersecurity, beheer op afstand, enz.

Hoe zet je een transitiemanagement op?

Wanneer een bedrijf voor een specifiek probleem staat, kan het besluiten om een ​​interim-management in te richten. Maar het is niet genoeg om deze beslissing te nemen om een ​​revolutie te laten plaatsvinden. Om het succesvol te laten zijn, volgen hier enkele tips om te volgen:

Anticipeer op de implementatie van transitiemanagement

In de meeste gevallen wordt interim-management opgezet in een delicate professionele context. Om de komst van de nieuwe manager, belast met het beheer van deze overgangsfase, in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden, is het essentieel dat dit aan het hele bedrijf wordt aangekondigd. De sleutel tot succes ligt in de communicatie die wordt gevoerd en in de perceptie die het bedrijf zal hebben van de komst van de manager.

Zorg voor een goede onderdompeling in transitioneel eten in het bedrijf

Zonder de hulp van de aanwezige teams is interim-management gedoemd te mislukken. Het is dan ook van groot belang dat de nieuwe manager wordt voorgesteld aan de teams en dat deze laatste met hem kunnen overleggen over hun werkwijze.

Bij de start van interim-management heeft de beheerder als doel het functioneren van de onderneming te observeren. Op basis hiervan kan hij aanbevelingen doen en de eerste wijzigingen doorvoeren.

Overgangsbeheer inlijsten

Het kader van de missie, evenals de uitdagingen die worden nagestreefd, moeten voorafgaand aan de transitiemissie duidelijk worden gedefinieerd. Doelstellingen moeten duidelijk en meetbaar zijn. Nadat de acties zijn uitgevoerd, de resultaten worden geëvalueerd en de effectiviteit gemeten, wordt het project afgesloten.

Voorspel de volgende

Interim-management moet handelen voor het heden, maar moet zich ook voorbereiden op de periode die volgt. Het doel is om de behaalde resultaten vast te houden.

Wat zijn de voordelen van interim-management?

Interim management is inmiddels een garantie voor succes geworden. Verschillende voordelen moedigen u aan om u te laten verleiden door dit soort beheer:

 • Interim-management maakt het mogelijk om snel een extra human resource (vooral senior managementfuncties), ervaren en tijdelijk in het bedrijf te krijgen om het te ondersteunen bij een belangrijk onderwerp. Zo verspilt het bedrijf geen tijd aan een vaak lange aanwerving als het gaat om executives. En het neemt minder risico omdat het niet verplicht is om achter te huren, in een onstabiele economische situatie.
 • Interim management maakt het mogelijk om direct een operationeel professional in huis te hebben. U hoeft geen opleidingstijd in te plannen, de interim-manager is doorgewinterd.
 • Een ander voordeel van interim-management betreft het financiële aspect. De kosten van deze interventie zijn duidelijk gedefinieerd en worden daarom volledig door het bedrijf gecontroleerd.
 • Interim management zorgt voor een frisse kijk op de organisatie in het bedrijf. Oplossingen of aanpassingen liggen voor de hand.

Wat zijn de nadelen van interim-management?

Doordat het tijdelijk wordt opgezet en uitgevoerd door iemand van buiten het bedrijf, kunnen er verschillende obstakels opkomen voor het goed functioneren van interim-management:

 • Moeilijkheden bij het verenigen van de teams in een nieuw project, een nieuwe organisatie of zelfs nieuwe doelstellingen.
 • Een legitimiteitsprobleem in het bedrijf.
 • Het succes hangt af van het vermogen om de medewerkers rond het project in kwestie te verenigen en de missie te rechtvaardigen.