Van baan veranderen, hoe te beslissen?

Vooruitgang op het werk

Van baan veranderen: welke signalen zijn goed?

Voordat u besluit om van baan veranderen, begin met het inventariseren van uw situatie en uw professionele project. Vraag uzelf af waarom u denkt dat u van baan moet veranderen en probeer te definiëren wat uw professionele behoeften zijn.

✔️ Identificeer de redenen waarom u van baan wilt veranderen

Verschillende situaties kunnen ertoe leiden dat u overweeg om van loopbaan te veranderenal dan niet gerelateerd aan uw bedrijf en uw huidige functie:

 • je missies vervelen je of interesseren je niet meer, je mist motivatie;
 • je hebt het gevoel dat je je werk hebt gedaan, je wilt iets nieuws;
 • je voelt je niet in overeenstemming met de waarden van je bedrijf;
 • je beroep wordt niet erkend en je hebt er last van, of je werkdruk is te zwaar;
 • je wilt omhoog in rang, maar interne ontwikkeling is niet mogelijk;
 • Er zijn banenverlies gepland in uw bedrijf, of het zit in de problemen en u wilt het voortouw nemen.

Ons advies : Vraag jezelf af of je verlangen naar verandering verband houdt met je functie, met je bedrijf, of dat het voortkomt uit je verlangen om iets anders te proberen. Misschien hoeft u niet van beroep te veranderen, maar van werkgever. Of misschien kun je intern van baan wisselen en een andere functie binnen hetzelfde bedrijf aannemen.

✔️ Bepaal uw zakelijke behoeften

Als u van baan wilt veranderen, is dat omdat uw professionele situatie niet meer bij u past. Vraag jezelf af wat je zoekt, wat je mist, wat je zou willen bereiken of vermijden. Of u uw bedrijf nu wel of niet wilt verlaten, denk aan uw zakelijke behoeftenwil je bijvoorbeeld:

 • meer verantwoordelijkheden krijgen?
 • een beter salaris?
 • meer vrije tijd?
 • dat je meer autonomie krijgt?
 • minder druk?
 • minder directief management? Of strenger?
 • op afstand werken?
 • een werkgever vinden in overeenstemming met uw morele waarden?
 • evolueren, nieuwe vaardigheden verwerven?

Wil je van baan veranderen, wat moet je doen om te beslissen?

Weet je waarom je van baan wilt veranderen, maar vraag je je af of het wel een goed idee is? Beveilig uw aanpak om een ​​beslissing te nemen. Vergelijk uw profiel en uw wensen met de professionele kansen die u zou kunnen benutten.

✔️ Maak een lijst van uw professionele kwaliteiten en vaardigheden

Om uw nieuwe professionele project te bouwen, is het belangrijk dat u weet: definieer uw vaardigheden en professionele kwaliteiten in uw huidige functie geprofiteerd en verworven sinds het begin van uw carrière.

Je vaardigheden zijn wat je weet te doen in je werk (rapporten schrijven, procedures implementeren, een tool beheersen, enz.). Je kwaliteiten zijn afhankelijk van je persoonlijkheid (reactief, nieuwsgierig, creatief…).

Vertrouw op concrete feiten en lijst:

 • uw technische vaardigheden, gerelateerd aan uw werkterrein;
 • je menselijke vaardigheden of zachte vaardigheden (vermogen om in een team te werken, stressmanagement, enz.);
 • jouw kwaliteiten in de job (serieus, ijverig, creatief…).

Goed om te weten : je ervaringen hebben je misschien in staat gesteld om cross-functionele, brede vaardigheden te ontwikkelen, waarbij techniek en management worden gecombineerd: projectmanagement, evenementenorganisatie, management, enz.

Ons advies : een vaardigheidsassessment met een professional kan je helpen deze te verduidelijken.

✔️ Evalueer de geschiktheid van uw vaardigheden voor uw plan om van baan te veranderen.

Zijn ze voldoende? Zou u in het kader van een omscholing of ontwikkeling een opleiding moeten volgen om uw kennis en vaardigheden aan te vullen?

✔️ Check voor vacatures waarop je zou kunnen solliciteren

Als u niet bij uw bedrijf wilt blijven, moet u controleren of er een markt is voor het type functie dat u zou willen vinden.

Ga naar vacaturesites (bijvoorbeeld of Keljob) en voer een zoekopdracht uit met de juiste filters en trefwoorden: per type functie, per sector, geografisch gebied, kwalificatie- of salarisniveau, jaren ervaring, enz.

Controleer of uw plan om van baan te veranderen coherent isdat u een baan kunt vinden in overeenstemming met uw behoeften en uw professionele kwalificaties.

Goed om te weten : bij veel vacaturesites, waaronder , kun je waarschuwingen aanmaken : zodra er een aanbieding verschijnt die overeenkomt met uw zoekopdracht, kunt u hiervan per e-mail op de hoogte worden gebracht.

Wil je van baan veranderen: bereid je sollicitatie voor

Om de kansen aan uw kant te zetten, kijk niet uit deje cv bijwerken. De presentatie en de relevantie ervan voor de aangeboden functies zijn bepalend.

Wanneer een aanbieding uw aandacht trekt, dient u uw aanvraag in en let daarbij op:

 • om de presentatie van je cv af te stemmen op de aangeboden functie : de door de werkgever gewenste vaardigheden en kwaliteiten onder de aandacht brengen;
 • schrijf een effectieve sollicitatiebrief : je zult daar wellicht de redenen kunnen uitleggen die je ertoe hebben aangezet om van baan te veranderen, maar je zult er vooral voor zorgen de aandacht van de recruiter vast te houden.

Goed om te weten : u kunt ook proberen een ongevraagde aanvraag in te dienen. Informeer met dit in gedachten over de benaderde bedrijven en hun behoeften.

Ons advies : om u te helpen bij het voorbereiden van uw sollicitaties, vergeet dan niet onze rubrieken “CV-advies”, “Succes in uw sollicitatiebrief” en “Succes in uw sollicitatiegesprek” te raadplegen. Je vindt er veel praktische tips.

. Laatst bijgewerkt op 4/5/2022