Hoe sluit je een sollicitatiegesprek af?

Zoek werk

Zoek het einde van het sollicitatiegesprek

Voor een leidinggevende duurt een sollicitatiegesprek doorgaans een uur (voor meer informatie over de duur van een sollicitatiegesprek leest u in ons artikel). Dit is uiteraard een variabele duur, afhankelijk van de inzet van de positie. Verschillende signalen kunnen u waarschuwen voor het einde van het interview. Dit kan verbaal zijn als de recruiter je vraagt ​​of naar jouw mening alle belangrijke punten zijn genoemd tijdens de uitwisseling. Er zijn ook meer discrete tekens zoals een blik op een klok, een pen die op de tafel ligt, een notitieblok dat wordt gesloten… of wanneer de recruiter achterover leunt. De kandidaat moet aandacht besteden aan deze kleine signalen die hem ook kunnen vertellen: “Pas op! Je bent te spraakzaam”.

Beëindig het sollicitatiegesprek met een vraag

Heb je nog vragen ?

In de overgrote meerderheid van de gevallen sluit de recruiter het sollicitatiegesprek af met de traditionele vraag: Heb je nog vragen ? Het is belangrijk om niet op te drogen voor je gesprekspartner en om verschillende mogelijke scenario’s van tevoren voor te bereiden.

  • Je hebt een vraag over de baan zelf: nu is het moment om die te stellen.
  • Wanneer je net het hele sollicitatiegesprek hebt gevoerd over een functie, is het niet altijd gemakkelijk om nog een relevante vraag te stellen… In dit geval mag je het bedrijf zelf noemen, zeker als je te maken hebt met een externe recruiter. Vraag hem of hij het bedrijf goed kent, of hij meer details over het bedrijf kan geven.
  • Nog een reservewiel: vraag uw contactpersoon naar het rekruteringsproces.
  • En als je eerlijk gezegd geen vragen krijgt, wees dan eerlijk! Het is beter om uit te leggen dat je na een uur interview geen hete vragen hebt, maar dat je er later zeker nog een paar per e-mail zult hebben. Het is nog steeds beter dan jezelf af te vragen of het bedrijf de Hemelvaartbrug doet.

Wat vind je van mijn profiel?

Wil je weten hoe de recruiter jouw sollicitatie positioneert? Als je het gevoel hebt dat hij je opgeeft om het sollicitatiegesprek af te sluiten, kan een gewaagde vraag je waardevolle punten opleveren: Wat vind je van mijn profiel?

  • Sommige zullen perfect transparant zijn en zullen je direct hun reacties geven.
  • Anderen zullen gewoon contact opnemen en liever andere kandidaten zien voordat ze een beslissing nemen.

U moet echter bereid zijn om allerlei mogelijke antwoorden te horen, zelfs de meest negatieve. Bijvoorbeeld dat je cv niet goed is, dat je achtergrond inconsistenties heeft of dat je persoonlijkheid niet past bij de waarden van het bedrijf.

Wat zeg je als een recruiter je vraagt ​​wat je van het sollicitatiegesprek vond?

Dit is een truc die recruiters gebruiken om zichzelf gerust te stellen over een kandidaat. Uw antwoord kan de balans op de een of andere manier echt doen doorslaan. Wees beknopt en relevant. Ga terug naar een specifiek punt van het interview: “Wat me het meest interesseert in wat je me vertelde, is dat en dat aspect”. Dit soort reacties is constructiever dan ‘deze functie interesseert me’, omdat je dan extra informatie over je persoonlijkheid kunt geven.

Wie sluit het interview af?

Het is veel beter om de recruiter de uitwisseling te laten voltooien. Aan de andere kant, verlaat hem niet zonder de rest van het interview met hem te hebben verduidelijkt: wie neemt opnieuw contact op met wie, in welke vorm en in welk tijdsbestek?

Welke zinnen spreek je uit om een ​​sollicitatiegesprek te beëindigen?

Hoe sluit je een sollicitatiegesprek af? Welke zinnen spreek je uit om afscheid te nemen van de recruiter? Het interview is voorbij, u hoeft geen punten te verliezen door drie maanden te stamelen om uw gesprekspartner te begroeten. Laat de traditionele beleefde zinnen niet weg. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

  • Bedankt dat ik hier mocht zijn.
  • Bedankt voor de tijd die je me hebt gegeven.
  • Als de recruiter je naar de uitgang begeleidt, kan dit een gelegenheid zijn om de bedrijfspanden te bespreken: hoe de verschillende afdelingen zijn georganiseerd.
  • U kunt deze laatste momenten ook benutten om een ​​meer informeel gespreksonderwerp te starten, het weer, de buurt of het vervoersnetwerk.

Vergeet niet te glimlachen tijdens je laatste handdruk, zo laat je een positieve indruk achter aan het einde van het sollicitatiegesprek.

Noteren : Vergeet ook niet om aan het einde van het sollicitatiegesprek een e-mail te sturen naar de recruiter, om hem te bedanken voor de ontvangst en om je motivatie voor de functie te vernieuwen (voorbeelden van een bedankmail na een sollicitatiegesprek).

Wat is het einde van de interviewval?

De ontspanning! Veel kandidaten beschouwen het gesprek als afgelopen als de recruiter opstaat. De uitwisseling gaat echter door totdat de twee gesprekspartners uit elkaar gaan en bepaalde strikvragen voor de deur van de lift arriveren. Blijf gefocust tot het einde. Totdat u de bedrijfsparkeerplaats bereikt. Een gastvrouw of een overgestoken collega in de wandelgangen getuigen van uw houding.

Als je het gevoel hebt dat je je interview hebt gemist, is er dan een manier om bij te praten?

Als je het gevoel hebt dat je je sollicitatiegesprek hebt gemist, als het erop aankomt, kun je de eerlijkheidskaart spelen. Een kandidaat die durft te zeggen “Ik heb het gevoel dat ik deze uitwisseling heb gemist en dat we niet helemaal in fase waren in onze gesprekken. Heb je hetzelfde gevoel? is vrij sterk. De recruiter wil de persoon misschien een tweede kans geven. Het is natuurlijk niet eenvoudig om het ter plekke te zeggen, door het interview af te ronden. Stuur in dat geval een eerlijke en niet-oordelende e-mail.