5 technieken om je stress te verbeteren

Vooruitgang op het werk

Stress is een fysiologische reactie waardoor men zich effectief aan een situatie kan aanpassen. “Het stelt ons in staat om in contact te komen met bronnen waar we in normale tijden geen toegang toe hebben: grotere concentratie, groter reactievermogen… Het is een positieve druk”, legt Stéphane Felici, consultant coach-trainer Orsys, uit. Stress wordt negatief wanneer deze chronisch optreedt of wanneer de intensiteit niet meer bij de situatie past. Bijvoorbeeld als de leidinggevende bij het spreken in het openbaar zijn middelen verliest in plaats van een lichte plankenkoorts te ervaren. Positieve stress is vooral leren deze te reguleren. “Het doel is om te kunnen kiezen welke mate van stress we op de situatie toepassen”, benadrukt Stéphane Felici.

1. Weet hoe u uw stress kunt herkennen en de oorzaken ervan kunt identificeren

De eerste reflex die je aanneemt om positief te stressen, is om het niet te negeren. “Soms lijden mensen zonder het te beseffen. Hier zullen waarschijnlijk symptomen optreden, zoals migraine of spiercontracturen, “zegt Delphine Basson, psychotherapeut. Door naar zijn gevoelens te luisteren en de oorzaken te identificeren, kunnen we adequaat reageren. “Als de omgeving angstig is, aarzel dan niet om met de mensen om je heen te communiceren om te zien hoe we op de situatie kunnen reageren”, onderstreept Delphine Basson. Het uiten van je angsten en grenzen is al acteren.

2. Focus op het huidige moment

Als we onder druk staan ​​en een moeilijke taak moeten volbrengen, is het niet ongebruikelijk dat parasitaire gedachten ons stressniveau verhogen: bijvoorbeeld een verhitte discussie met je manager onthouden of anticiperen op negatieve feedback. Experts op het gebied van stressmanagement raden aan om “mindfulness” te gebruiken om te voorkomen dat we denken aan situaties die onze activiteit zouden kunnen verstoren. “Sporten stelt je in staat je geest te temmen, je te concentreren op het hier en nu en jezelf af te sluiten van negatieve stress”, legt Stéphane Felici uit. Om zich in het heden te situeren, is de gemakkelijkste manier om bijzondere aandacht te schenken aan de lichamelijke gewaarwordingen en zich bijvoorbeeld te concentreren op de ademhaling (door de ventrale ademhaling te bevorderen, wat een rustgevend effect heeft) of op het verankeren van de voeten. de grond. Een techniek die curatief of preventief kan worden beoefend.

3. Verander je perceptie van de omgeving

Negatieve stress komt vaak voor als je je overweldigd voelt door gebeurtenissen. Volgens Stéphane Felici kan het veranderen van het paradigma van de situatie door vrijwillig een ander standpunt in te nemen, helpen om deze stress te transformeren: “Als een leidinggevende het moeilijk heeft om te reageren op ontevreden klanten, kan hij besluiten ze niet als tegenstanders te zien, maar als mensen die verdriet uiten. Door de relatie met de uitlokkende factor te veranderen, krijgt hij weer macht over de situatie en kan hij beter reageren. »

4. Werk aan je doelen

Wanneer stress wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk, is het aan te bevelen prioriteiten te stellen. “Je moet duidelijke doelen kunnen stellen, in de vorm van een actie, een resultaat en een deadline: dit dossier bijvoorbeeld voor vrijdag afmaken”, adviseert Delphine Basson. Een standpunt gedeeld door Yasmina Hardy, psycholoog-coach, die wijst op het risico van het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken zonder een specifiek doel: “managers maken onder invloed van stress soms de fout te geloven dat het overslaan van een taak naar een andere zullen hen in staat stellen sneller vooruit te gaan, met het risico zich overweldigd te voelen. Door realistische en progressieve doelen te stellen, kunt u meer zelfvertrouwen krijgen en meer betrokken raken bij de volgende taken. »

5. Projecteer jezelf positief

Situaties blokkeren zijn vaak gekoppeld aan negatieve overtuigingen, met name de angst om de situatie niet aan te kunnen. “In deze gevallen kunnen we opnieuw contact maken met soortgelijke stressvolle situaties die we hebben weten te overwinnen, ons ze precies voorstellen en de positieve gevoelens die ermee gepaard gaan. Het is een kwestie van jezelf geruststellen, maar ook van het ervaren van de lichamelijke sensaties die aan dit welzijn verbonden zijn”, stelt Delphine Basson. Een proces dat Yasmine Hardy ook aanbeveelt: “je kunt een woord of een afbeelding die je hebt gekozen gebruiken om opnieuw verbinding te maken met een succesvolle situatie. Deze positieve interne toestand stelt ons in staat om onze middelen aan te boren en proactief te zijn. Op dezelfde manier is het mogelijk om een ​​voltooide taak te visualiseren en je de voldoening voor te stellen die je ervan zult ervaren.