Toptips voor het schrijven van een cv

Zoek werk

1ᵉʳ slechtste tip voor het schrijven van een cv: schrijf Curriculum vitae in de titel

Auw, dus daar prikt het! “Sommige kandidaten komen nog binnen met” een cv met de titel “curriculum vitae”, op uiteraard zeer deskundig advies van rekruteringsprofessionals”, betreurt Isabelle Ruffin-Sathicq, associate director bij het outplacementbureau L’Espace Dirigeants. Als je een cv-sjabloon tegenkomt die het aanbiedt, ren dan weg!

Om uw cv een nuttige titel te geven, geeft u de voorkeur aan de precieze titel van de gezochte functie. Deze informatie zal voor de recruiter veel interessanter zijn dan de betekenis van het cv-acroniem.

2ᵉ slechtste tip voor het schrijven van een cv: maak het lang

“Hoe langer, hoe beter”, vertelde een kandidaat die erg trots was op zijn cv van drie pagina’s onlangs. Fout, één pagina is meer dan genoeg. Een recruiter waardeert de geest van synthese stelt Elisabeth Simon-Roussel, directeur van het HR-coaching- en ondersteuningsbureau RecrutEmploi.

Een jobaanbieding leidt tot een groot aantal sollicitaties. Recruiters scannen de binnengekomen cv’s in 30 seconden en vormen zo een eerste oordeel over je achtergrond en de mogelijke verenigbaarheid met de te vervullen functie. Als je cv meerdere pagina’s beslaat, heb je een goede kans dat het in de prullenbak belandt.

Ons advies : vat uw ervaringen, uw opleiding en uw professionele achtergrond samen. De inhoud van je cv moet op maximaal één pagina passen.

3ᵉ slechtste tip voor het schrijven van een cv: verberg de gaten

“Heb je gaten in je cv? Organiseer het op vaardigheden! Nou dan, dit is een advies dat niet neerkomt op het voor de gek houden van recruiters. Het is duidelijk dat ze tijdens het interview, of zelfs gewoon op je online profiel, je achtergrond niet kunnen reconstrueren. Kortom, leg liever je kaarten op tafel. Iedereen zal tijd besparen.

Beter een gat in een cv dan een leugen. Basisregel: lieg niet op je cv, al dan niet bewust. Recruiters zullen uiteindelijk achter de waarheid komen en in dat geval zal het erg moeilijk zijn om je in te halen.

4ᵉ slechtste tip voor het schrijven van een cv: plaats een eigenzinnige foto

We zien nog steeds cv’s met bijvoorbeeld vakantiefoto’s. Hoe creatief je ook bent, als een expert op het gebied van zoeken naar een baan je deze tip geeft, ga dan snel verder. Als je een foto van jezelf op een cv zet, moet die nuchter zijn en aangepast aan een professionele aanpak. Kies een sobere achtergrond en passende kleding. Exit selfies, groepsfoto’s uitgeknipt of in vrijetijdskleding.

Foto of geen foto op je cv? Het is niet verplicht. Een recruiter kan je niet uitsluiten van een wervingsproces omdat je foto niet op je cv staat. Het positieve punt van het opnemen van een foto? De recruiter kan uw sollicitatie een gezicht geven en gemakkelijker onthouden.

5ᵉ advies om niet te volgen op je cv: voeg kleur toe

“Om de aandacht van de recruiter te trekken, zet je veel kleuren, lettertypen, verschillende lettergroottes! “. Dit is het soort advies dat Pauline, een jonge projectmanager die nu bij een sportevenementenbureau werkt, niet opvolgde bij het schrijven van haar cv. En groot goed heeft hem genomen, een sober cv zonder overal te knipperen is altijd effectiever.

Ons advies : je cv moet zo goed mogelijk leesbaar en leesbaar zijn. Ga niet op zoek naar originele cv-templates, tenzij de functie in het bedrijf dat je zoekt het toelaat (als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de grafische vormgeving). Het klassieke, eenvoudige en mooie CV heeft nog vele goede jaren voor de boeg.

6e advies om niet op te volgen: negeer het gedeelte Interesses

Nog steeds de sectie “diversen” of “interesses” genoemd, luister niet naar degenen die je zullen vertellen dat het nutteloos is in een cv. In tegendeel! Dit is de manier voor jou om wat gedragsvaardigheden in te brengen, soft skills genaamd, die vooral bedrijven leuk vinden. Coach jij een voetbalteam? We zullen je teammanagementvaardigheden zien. Dans of teken je al enkele jaren? Wij herkennen uw creativiteit. Gepassioneerd door de Franse gastronomie? Je komt over als een vriendelijk persoon.

Je kent nu het advies dat je niet moet volgen als je jezelf alle kans wilt geven om de baan van je dromen te vinden en het perfecte cv te behalen. Schrijf een mooie sollicitatiebrief als aanvulling op je cv. Veel succes met je onderzoek!

Vakantiegeld