Spotify gaat 1.500 werknemers ontslaan, 18% van de beroepsbevolking

Nieuws

Spotifyhet muziekstreamingplatform, heeft aangekondigd aanstaande maandag zal dat 1.500 werknemers ontslaan. Het bedrijf, dat in 2022 8.359 medewerkers telde, waardoor 17,93% van de beroepsbevolking wordt ontslagen. Het bedrijf groeit niet zo snel als verwacht en hoewel ze blijven geld verdienenis niet het bedrag dat beleggers hadden verwacht.

De afgelopen tien jaar heeft Spotify een hoge groei zowel economisch als qua personeel. In 2006 telde het 2.084 werknemers en eind 2022 telde het in totaal 8.359 werknemers, dat wil zeggen een groei van 401%. De grootste groei kwam in de tijd van Covid-19. Tijdens de lockdown schoot de vraag zo omhoog dat het bedrijf nieuwe medewerkers aankondigde om aan die vraag te kunnen voldoen.

Daniel Ek, CEO en oprichter van Spotify, kondigde de inkrimping van ongeveer 18% van het personeelsbestand van het bedrijf aan. Volgens Ek is deze maatregel genomen “om Spotify in lijn te brengen met onze toekomstige doelstellingen en ervoor te zorgen dat we de juiste maat hebben voor de uitdagingen die voor ons liggen.”

Ek benadrukte dat de economische groei aanzienlijk is vertraagd en dat aan de andere kant de kapitaalkosten zijn gestegen, iets waar ze niet op hadden gerekend. Daarom benadrukt hij de noodzaak van Spotify om méér te zijn effectief en productief.

Het is niet de eerste keer dat Spotify een golf van ontslagen aankondigt. In Januari, verminderde het personeelsbestand met 6%deze maand van juli Ik maak er nog een 2% korting in hun podcastsectie.

Ek erkent dat de omvang hiervan is personeelsreductie kan vooral verrassen na een positief economisch evenwicht. Er werden kleine reducties overwogen voor 2024 en 2025, maar er werd besloten dat een drastischer aanpassing nu de beste optie voor het bedrijf zou kunnen zijn.

De CEO is zich ervan bewust dat Spotify in 2020 en 2021 zijn personeelsbestand heeft uitgebreid door te profiteren van goedkoop kapitaal, wat de groei heeft bevorderd. Nu is de mondiale economische situatie echter veranderd, wat betekent dat de noodzaak om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit.

Met de gegevens op tafel boekte Spotify in het derde kwartaal van het jaar een nettowinst van 65 miljoen euro. Dit betekent een aanzienlijke verbetering vergeleken met de verliezen van €166 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien kende de omzet een groei van 10% tot 3.357 miljoen euro.

In termen van gebruikers registreerde het platform een ​​stijging van 25,8% ten opzichte van het voorgaande jaar, goed voor een totaal van 574 miljoen gebruikers. Hiervan hadden 226 miljoen betalende abonnees, terwijl de overige 361 miljoen de gratis versie van de app gebruikten.