Sébastien Canard, OpenSourcing: “Op het gebied van aanwerving zorgt AI voor een revolutie in alles”

Nieuws

Hoe kwalificeer je het jaar 2022 voor jouw praktijk?

Sébastien Canard: 2022 was een uitstekend jaar voor ons. Een jaar van kandidaten. Deze laatste bevonden zich aan de rechterkant van het handvat. Werkgevers vroegen ons veel, maar het was voor hen moeilijker om de “juiste” kandidaten te vinden. Vandaar een zeer goede periode voor ons, want onze kracht is weten hoe te jagen op internet.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die recruitment heeft ondergaan in 2022?

SC: 2022 was een ingewikkeld jaar voor recruiters. Ze concurreerden met elkaar om de juiste bron te bemachtigen. Ze moesten dus inspanningen leveren om de aangeboden verloning, de kwaliteit van de opdrachten, die van het leven op het werk, de virtuele verplichting om telewerken aan te bieden, te ontwikkelen. Kortom, werkgevers moesten nadenken over hoe ze kandidaten vasthielden om ze aan te nemen en beter vast te houden.

En aan de inkoopkant, jouw specialiteit?

SC: We moesten onze klanten altijd meer technologieën aanbieden om de beste kandidaat te vinden. Hiervoor hebben we de beste tools nodig: vacaturesites, gebruik van ATS (Applicant Tracking System) om sollicitaties te vinden en te volgen via deze applicatiebeheersoftware. Hierdoor kunt u zo responsief mogelijk zijn. Dit maakt het ook mogelijk om zijn taken te automatiseren door massaal gerichte berichten naar kandidaten te sturen, hen opnieuw te lanceren, hen interviews aan te bieden.

Wat zijn jouw voorspellingen voor 2023?

SC: Na een uitzinnig jaar 2022 zou de vraag van bedrijven moeten vertragen, terwijl het zoeken naar kandidaten op een hoog niveau blijft. In deze markt die tot bezinning komt, denk ik dat we in toenemende mate kunstmatige intelligentie (AI) zullen ontwikkelen die wordt toegepast op rekrutering. “Bots” (Noot van de redactie: software die geautomatiseerde, repetitieve en vooraf gedefinieerde taken uitvoert) moeten door recruiters worden opgezet om de kandidaatervaring te verbeteren. Het idee is om een ​​vlottere reis aan te bieden, zodat ze kunnen genieten van hun toekomstige bedrijf. Via deze bots zal artificiële intelligentie het bedrijf toelaten om over te stappen van een employer brand naar een recruiter brand…

Als het om recruitment gaat, is AI de revolutie van de komende jaren. Dankzij deze artificiële intelligentie kunnen rekruteerders worden begeleid bij hun zoektocht naar talent, bij het opstellen van vacatures. De hele vraag blijft hoe het mogelijk zal zijn om deze nieuwe tools te gebruiken. Maar ze zullen worden gebruikt door werkgevers en ook door kandidaten via bijvoorbeeld AI-technieken voor het schrijven van sollicitatiebrieven. Het zal ook nodig zijn om zijn imago op internet te blijven “vermarkten”, om toegevoegde waarde te bieden op sociale netwerken om zichzelf bekend te maken bij rekruteerders. Deze AI is nog erg recent. Niemand meet volledig de impact van deze nieuwe technologie, die soms pas een paar weken oud is, op het rekruteringsproces of op sollicitaties. Maar voor de “aangeworvenen” raad ik nu al aan om AI te gebruiken om op de hoogte te blijven van hun sector, hun beroep, hun doelbedrijven, om de juiste vragen te stellen en tegelijkertijd te wennen aan het gebruik van AI in hun dagelijks leven.

Hoe zullen de verwachtingen van kandidaten evolueren in 2023?

SC: Kandidaten zullen op zoek gaan naar het best mogelijke rekruteringstraject. Ze zullen betrouwbare en nauwkeurige informatie willen krijgen over de aangeboden functie. Ze zullen de waarden van bedrijven, hun MVO-beleid, beter willen leren kennen. Ze zullen ook meer telewerken nodig hebben. Een bedrijf dat dit begrijpt, stelt zich open voor meer kandidaten.

Wat verwachten werkgevers in 2023?

SC: Het jaar 2022 is bijzonder moeilijk geweest voor werkgevers, dus ze willen meer kandidaten aantrekken. Maar om dit te bereiken, zullen ze zichzelf moeten uitrusten met een applicatiebeheertool (ATS) waarmee ze verder kunnen gaan dan het eenvoudige beheer van rekruteringen. Ze zullen nieuwe, snellere formulieren, missies zonder cv’s, vacuümpagina’s kunnen aanbieden, bots aan kandidaten kunnen aanbieden om beter te kunnen sorteren en waarom niet, beginnen met het integreren van AI in deze ATS’en om beter te rekruteren.

Het bedrijf in enkele cijfers

  • 12.000 kandidaten verzonden naar opdrachtgevers in 2022
  • 20 adviseurs in 2022
  • Omzet 2022: 6 miljoen euro
  • Locaties: Levallois-Perret.