CPF-zwendel: 6 punten om te controleren voordat u tekent bij een trainingsorganisatie

Nieuws

Ze getuigen

  • Adam Hemon, directeur van opleidingsorganisatie Venus Consulting
  • Arnaud Portanelli, medeoprichter van de opleidingsorganisatie Lingueo en het collectief CPF4Goed het samenbrengen van certificeerders die zich inzetten voor de strijd tegen CPF-fraude

Neem Qualiopi-certificeringen niet zomaar aan

Volgens het ministerie van Arbeid, “Getuigt Qualiopi van de kwaliteit van het proces dat wordt uitgevoerd door aanbieders van acties die bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden (PAC) die toegang willen krijgen tot openbare of gebundelde fondsen”. Het is verplicht voor organisaties die met publiek geld gefinancierde opleidingen aanbieden. Het is dus een goed begin. Om te controleren of de dienstverlener al dan niet Qualiopi-gecertificeerd is, raadpleegt u de openbare lijst van opleidingsorganisaties op data.gouv.fr Of Professioneel-certificaat.fr. Deze “standaard” certificeert echter dat de opleidingsorganisatie een hele reeks processen respecteert. Aan de andere kant, het garandeert op geen enkele manier de kwaliteit van de educatieve inhoud. Je bent gewaarschuwd!

Zorg voor een eventuele face-to-face / e-learning mix

Adam Hemon

“Verschillende nieuwe spelers hebben zich in het buitenland gevestigd en hebben geen kennis van de opleidingssector in Frankrijk. Ervoor zorgen dat de organisatie ook face-to-face opleidingen aanbiedt, is de beste garantie voor haar vestiging op ons grondgebied”, waarschuwt Adam Hemon, directeur van opleidingsorganisatie Venus Consulting.

Chat live met de trainer

Voordat u beslist, kunt u vragen om rechtstreeks te overleggen met de persoon die de training zal geven. Geschiedenis om te zien op de huidige passeert tussen u, als de persoon hoorbaar is, gestructureerd in zijn gedachten, enz. Als je binnen de opleidingsorganisatie niemand telefonisch kunt bereiken, stel jezelf dan in ieder geval vragen. In het geval van een kombuis kan het ook zijn dat deze organisatie geen abonnees heeft.

Zoek naar onafhankelijke klantbeoordelingen

Arnaud Portanelli

Tot op heden, de officiële website Mijn opleidingsaccount geeft geen gebruikersrecensies. “Google beoordelingen van de opleidingsorganisatie waarop u zich richt. Om ervoor te zorgen dat dit echte meningen zijn, moet de woordenschat algemeen zijn en de tekst begrijpelijk. Als er een foto is, nog beter. Vermijd reviews die op sites als Verified Reviews of Trustpilot zijn geplaatst, omdat hun klanten geen eindgebruikers zijn, maar bedrijven. Die laatsten betalen ervoor, dus eisen ze vaak dat slechte recensies worden verwijderd. Google geeft er niet om negatieve beoordelingen te rapporteren.” legt Arnaud Portanelli uit, mede-oprichter van het CPF4Good-collectief, dat certificeerders samenbrengt die zich inzetten voor de strijd tegen CPF-fraude.

Kies gespecialiseerde organisaties

Een opleidingsorganisatie die taaltrainingen, management, ICT, MVO, etc. aanbiedt. kan niet alles intern doen. In dit geval zijn er twee mogelijkheden:

  • of het besteedt een groot deel van zijn diensten uit. In dit geval kunt u de professionaliteit van uw toekomstige trainer niet verifiëren, omdat u de naam van zijn bedrijf niet eens kent voordat u begint.
  • “Ofwel koopt het e-learning-trainingspakketten van makers van inhoud en verkoopt ze aan u door voor een veel hogere prijs. Deze formatiehandelaren hebben zich het afgelopen jaar enorm ontwikkeld”betreurt Arnaud Portanelli.

Officieel klagen

Als u ondanks deze tips toch in de val loopt van een gewetenloze organisatie, dient u een klacht in bij de CDC (Caisse des dépôts et consignations) die verantwoordelijk is voor de CPF, maar ook bij de ingehuurde certificeerder.

“De certificeerders zijn de bedrijven die de certificaten uitdelen (TOEIC, Lilate, etc.) aan het einde van de opleiding. Zij hebben de bevoegdheid om de schrapping van de opleidingsorganisatie aan te vragen. Zodat de misbruikte leerlingen per e-mail contact opnemen met deze certificeerders of de informatie op sociale netwerken rapporteren”, concludeert de mede-oprichter van het collectief CPF4Good.