Ontdek hoe professionele coaching uw carrièregroei kan stimuleren

Vooruitgang op het werk

Of u nu aan uw eerste baan begint of een carrièreswitch wilt maken, u navigeert door een carrièrelandschap dat wordt gekenmerkt door voortdurende verandering. De opkomst van automatisering, veranderende culturele normen en een steeds meer onderling verbonden wereld brengen allemaal ongekende uitdagingen met zich mee – en opwindende leermogelijkheden.

Om bij te blijven, moet je wendbaar en flexibel zijn klaar om te leren.

Maar zo klaar als jij bent bijscholing zodat u aan de steeds veranderende eisen van uw branche kunt voldoen, weet u misschien niet wat u moet leren. Misschien bent u niet zeker van de capaciteiten die u inbrengt en de verbeteringen die u kunt aanbrengen om een ​​voorsprong op de concurrentie te verwerven.

Het goede nieuws is dat loopbaanontwikkeling geen soloreis is.

Professionele coaching biedt u de mogelijkheid om samen met een bedrijfsexpert de sterke en zwakke punten van uw medewerkers te bepalen. Een professionele coach zorgt ervoor dat u een lucratieve en bevredigende carrière nastreeft en biedt u inzicht in de mogelijkheden voor bijscholing, zodat u zich onderscheidt van de concurrentie.

Wat is professionele coaching?

Professionele coaching wordt gedefinieerd als advies en ondersteuning aangeboden door een ervaren gids. Coaches beginnen met het begrijpen van de basisprincipes: wie je bent, wat je professioneel wilt, en de kennis, vaardigheden en capaciteiten die je naar voren brengt. Ze bepalen ook je motivatoren, zodat ze je effectief kunnen aanmoedigen. Vervolgens maken ze een spelplan met strategieën die u kunnen helpen bij het instellen SLIMME doelstellingen En ze bereiken.

Dit proces omvat begeleide gesprekken en oefeningen die u helpen zich te concentreren op uw professionele groei en duidelijke verwachtingen en doelstellingen te stellen. Coaches gebruiken verschillende methoden, zoals free-flow-journaling En brainstormtechnieken om uw natuurlijke sterke punten, intrinsieke motivatoren en echte professionele verlangens beter te begrijpen.

Je kunt professionele coaching individueel of samen met anderen volgen, bijvoorbeeld als je werkgever wil dat het hele team ervan leert een leidinggevende of leiderschapscoach. En deze begeleiding is nuttig, of u dat nu bent baan zoekenbeginnend a nieuwe baanof ondergaan een carrièreswitch op latere leeftijd.

Wat doet een professionele coach?

Het nastreven van professionele groei is lastig werk dat gemakkelijker wordt gemaakt met effectieve ondersteuning. Een gecertificeerde coach heeft tot doel de menselijke transformatie te ondersteunen en tegelijkertijd het tempo van elk individu te respecteren.

Hier zijn een paar dingen waar een professionele coach je mee kan helpen:

 • Realistische doelen stellen: Jouw leerreis is anders dan die van iemand anders. Nadat u uw loopbaanvisie en drijfveren heeft leren kennen, zal uw coach zich ontwikkelen een strategisch actieplan passend bij jouw leerstijl.

  Dit plan omvat doelen waarvoor u over de vaardigheden en motivatie beschikt om deze te bereiken, waardoor de kans groter wordt dat u het plan met succes zult uitvoeren. En omdat jij altijd deel uitmaakt van het proces, je voelt je verantwoordelijk voor je daden en succes, waardoor de algehele prestaties worden verbeterd.

 • Verbetering van het zelfvertrouwen: Jij en je coach zullen dit actieplan opbouwen rond jouw individuele sterke punten – waarvan je sommige misschien nog niet eerder hebt opgemerkt. Deze persoonlijke aandacht helpt u een stapje terug te doen en uw mogelijkheden te begrijpen de unieke waarde die je aan de wereld toevoegt.

  En het bereiken van doelen zal dat ook doen bouw je zelfvertrouwen op terwijl je geniet van het geluk dat gepaard gaat met prestatie.

 • Gemotiveerd blijven: Coaches maken gebruik van uw unieke motivatoren, houden u verantwoordelijk en herinneren u aan de finish – dit alles kan u helpen uw motivatieniveau te verbeteren en te behouden om meer te bereiken.

Wat doet een professionele coach niet?

Hoewel deze coaches zich inzetten om u te helpen uw beste zelf te worden, zijn het slechts professionele gidsen, en niet levenscoaches – en dus zal de nadruk liggen op loopbaanontwikkeling. Hier zijn een paar dingen die een professionele coach niet zal doen:

 • Conflicten oplossen: Terwijl coaches je kunnen helpen je prestaties te verbeteren vaardigheden voor het oplossen van conflicten, het zijn geen bemiddelaars die geschillen voor u oplossen. U zult aan deze nieuwe vaardigheden moeten wennen om zelf effectief conflicten op de werkplek aan te pakken.
 • Geef je alle antwoorden: Niemand heeft alle juiste antwoorden, ook geen coach. Het is niet de taak van een coach om u te vertellen wat u moet doen of hoe u zich anders moet gedragen. In plaats daarvan zijn ze bedreven in het provoceren zelfreflectie. Door het jou te vragen tot nadenken stemmende vragenhelpen ze u oplossingen te ontdekken en uw eigen conclusies te trekken. Dit bouwt de verantwoordelijkheid op die nodig is om eigenaar te zijn van uw acties en de verandering te creëren die u zoekt.

 • Geef advies: Hoewel slaapcoaches, welzijnscoachesen levenscoaches kunnen bijdragen aan een groter algeheel welzijn, een coach kan niet in de plaats komen van een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Coaches concentreren zich op het opstellen en ondersteunen van actieplannen die u helpen uw doelen te bereiken, maar ze kunnen stressoren en geestelijke gezondheidsproblemen niet uitpakken en psychologisch beoordelen.

 • Je herstellen: Verbetering is een reis zonder einde. Een coach is er niet om je met een vingerknip te ‘repareren’. In plaats daarvan zien ze je holistisch en omarmen ze jouw unieke sterke en zwakke punten en u aanmoedigen hetzelfde te doen.

 • Beheer teams: Coaching is een aanvulling op de rol van managers en organisatorische prikkels, maar vervangt deze niet. Ze helpen teams zich te concentreren op persoonlijke en groepsontwikkeling en het bereiken van doelen, maar dan op het dagelijkse leven taak beheer En persoonlijke verantwoordelijkheden ben nog steeds afhankelijk van jou.

 • Bied een nauwe relatie aan: Je zou een sterke band met je coach moeten voelen – het zal je helpen je open te stellen voor het proces en breng je hele zelf aan elke sessie. Maar ethisch ingestelde coaches wel stel duidelijke grenzen die ervoor zorgen dat de verbinding professioneel blijft en hun ondersteuning zo effectief en objectief mogelijk is.

coach-praat-met-klant-terwijl-laptops-worden-op-coworking-ruimte-professionele-coaching

Soorten professionele coaching

Als het werk- of carrièregerelateerd is, kan een professionele coach helpen. Ze kunnen u zelfs begeleiden bij het aanscherpen van uw leiderschapsvaardigheden, het ontwikkelen van sterkere teamcommunicatie en het bouwen van inclusieve werkomgevingen.

Hier zijn enkele veel voorkomende vormen van coaching voor professionele ontwikkeling:

 • Zakelijke coaching biedt ondernemers, managers, en leidinggevenden de begeleiding die ze nodig hebben om een ​​organisatie te runnen. Dit kan hulp inhouden bij strategische planning, groeimanagement en dergelijke besluitvorming. Wat uw branche ook is, een businesscoach helpt u de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken.
 • Marketingcoaching leert individuen en hele teams hoe ze effectief kunnen werken een doelgroep aanspreken. Ze bieden begeleiding bij het verbeteren van uw marketing- en merkstrategieën en betrokkenheidsmethoden en helpen u bepalen wie uw ideale klant is.
 • Verkoopcoaching helpt mensen succesvol te leren zichzelf verkopen of een product/dienst. Deze coaches zal u voorzien van de nodige tools en strategieën om te anticiperen op de behoeften van de klant en langdurige relaties op te bouwen.
 • Prestatiecoaching richt zich op het verhogen van de kwaliteit van uw werkoutput en uw productiviteitsniveau. Dit kan betekenen dat u uw tijdsbeheercommunicatie, en detailgerichte vaardigheden.

twee vrouwen die praten en lachen terwijl ze hun laptop gebruiken, professionele coaching

Waarom is er veel vraag naar professionele coaching?

Volgens een Gitnux-rapport uit 2023 is het algemene tevredenheidspercentage van degenen die zakelijke en professionele coaches inhuren 95%. En de International Coaching Federation (ICF) ontdekte dat in 2023 de meest populaire vormen van coaching zijn loopbaangerichte dienstenwaarbij zowel individuen als bedrijven gebruik maken van dit leiderschap en de begeleiding van leidinggevenden.

Dit geeft aan welke waarde coaches bieden aan degenen die navigeren een snel veranderend professioneel landschapinclusief recente aanpassingen aan hybride en werken op afstand evenals organisaties die op weg zijn naar meer diversiteit en inclusiviteit.

Coach versus mentor: wat is het verschil?

Terwijl beide coaches en mentoren kan u helpen uw professionele ontwikkeling doelstellingen, hun rollen en methoden verschillen aanzienlijk.

Een belangrijk verschil is dat mentoren adviseren op basis van hun expertise, terwijl coaches trainen om strategieën en advies te geven, ongeacht uw branche. Normaal gesproken werk je met een mentor uit je werkplek of branche, zoals een manager of teamleider, en een coach is waarschijnlijk een externe entiteit. En mentoren worden doorgaans niet betaald, omdat het onderdeel van hun leidinggevende rol kan zijn om een ​​directe ondergeschikte te assisteren.

Een mentor biedt begeleiding op basis van hun persoonlijke ervaringen, waardoor ze een uitstekende bron zijn voor vakspecifiek advies. En een coach zal uw sterke en zwakke punten en motivatoren identificeren om gerichte strategieën te ontwikkelen op basis van uw doelen.

Wat kun je verwachten van een professionele coachingsessie?

Coaching is een zeer persoonlijk proces dat gebaseerd is op samenwerking. U en uw coach zullen samenwerken om uw behoeften en capaciteiten te identificeren, waarbij u deze informatie gebruikt om een ​​alomvattend actieplan op te stellen dat is afgestemd op uw doelen. Hierbij gaat het waarschijnlijk om meerdere één-op-één-gesprekken gedurende een bepaalde periode.

Zodra u uw plan uitvoert, ontmoet u uw coach in een goedgekeurd tempo, zodat hij of zij voortgangsupdates kan krijgen en feedback en ondersteuning kan bieden. Als u de steun van uw coach waardevol vindt, kunt u zich aanmelden voor meer sessies.

En zelfs als u de doelstellingen bereikt die aan het begin van de relatie zijn uiteengezet, voltooit u uw coaching met hulpmiddelen en technieken die u gedurende uw hele carrière met u mee kunt nemen.

man-die-met-persoon-praat terwijl-buiten-laptops-gebruikt-professionele-coaching

Hoe vind je een professionele coach: 3 tips

Het vinden van de juiste coach is cruciaal om van het proces te genieten en uw doelen te bereiken doelen voor zelfverbetering. Hier zijn drie tips om ervoor te zorgen dat u uw match vindt:

 1. Zoek iemand die uw doelen ondersteunt: Jij bent de expert op het gebied van jou – en een goede coach moet jouw visie op je leven ondersteunen en prioriteit geven. Woon uw eerste sessie bij en voel u duidelijk over de algemene resultaten die u tijdens deze coachingervaring wilt bereiken, waarbij u opnieuw nadenkt over het werken met coaches die gefocust lijken op het promoten van hun eigen agenda.

  Bij BetterUp, kun je de eerste sessies met verschillende coaches proberen om de juiste pasvorm te vinden. Ook kunnen wij coaches aanbevelen met competenties die bij uw wensen passen.

 2. Verwelkom hun feedback: Een coachingrelatie is een heen-en-weer-uitwisseling. Succesvolle coaches helpen je bij zelfreflectie, waarbij ze vaak je woorden en daden herformuleren om dieper te ontwikkelen zelfbewustzijn. Dit is hard werken voor jullie beiden, maar het is essentieel om vooruit te komen.

  Let op hun vragen en feedback. Als je een mix van uitdaging en comfort voelt, is het waarschijnlijk een positief teken dat je een coach hebt gevonden die je de ondersteuning biedt die je nodig hebt verlaat je comfortzone.

 3. Zorg ervoor dat u zich veilig voelt: Verandering is nooit gemakkelijk, maar compatibiliteit is de sleutel daartoe troost vinden in het ongemak. Het openstellen en uiten van uw wensen zal onmogelijk lijken als u de persoon aan de ontvangende kant niet vertrouwt. Het is normaal dat u zich onverenigbaar voelt met sommige mensen; bedank hen voor de eerste sessie en probeer iemand anders.

Breng uw professionele ontwikkeling op een hoger niveau

Er is een reden waarom professionele coaching een onmisbaar instrument is geworden voor individuen en organisaties. In het huidige competitieve en complexe professionele landschap kunnen persoonlijke begeleiding, bruikbare strategieën en voortdurende ondersteuning het verschil maken tussen groei en stagnatie.

Of je nu net van school komt of een carrièreswitch overweegt, de voordelen van professionele coaching zijn van onschatbare waarde. Maar de sleutel om uw coachingervaring de moeite waard te maken, ligt in uw bereidheid om samen te werken. Als je klaar bent om jezelf uit te dagen, word je beloond met de mogelijkheid om je persoonlijke en professionele leven te transformeren.