Offboarding of hoe bereid je je voor op het vertrek van een medewerker?

Vooruitgang op het werk

Wat is offboarden?

Steeds minder werknemers brengen hun hele loopbaan bij hetzelfde bedrijf door. De tijd is eerder voor verandering om verschillende redenen: om ervaringen te vermenigvuldigen, je salaris te verhogen, de ladder te beklimmen… Noch de werkgever, noch de werknemer zijn immuun voor het opnieuw kruisen van hun professionele pad, dus het is beter om de scheiding te verfijnen en het zo onaangenaam mogelijk, zelfs aangenaam.

Offboarding bestaat dus uit het organiseren, ondersteunen en managen van de professionele pauze zodat deze zo goed mogelijk verloopt.

In grotere bedrijven kan deze missie worden toevertrouwd aan de HR-afdeling, die een gids met goede praktijken kan schrijven. In het kleinste geval kan de werkgever of de manager deze missie rechtstreeks toegewezen krijgen.

>> Bent u een rekruteerder? Ontdek hoe en waarom u offboarding instelt

Hoe effectief offboarden?

Dit zijn vooral maatregelen van gezond verstand die in het bedrijf veralgemeend moeten worden, in alle stadia van vertrek: bij de aankondiging van het ontslag, tijdens de opzegtermijn en op de dag van vertrek.

Bij het aankondigen van het vertrek

 • Overweldig de werknemer die het bedrijf verlaat niet en laat hem zijn ontslag “betalen”.
 • Vat dit vertrek niet persoonlijk op.
 • Communiceer niet te laat bij vertrek: in bedrijven praten medewerkers met elkaar. Het is beter om het vertrek aan te kondigen dan te wachten tot de radioroddels zijn opgezet.

Tijdens de opzegtermijn

 • Bel de toekomstige werkgever niet om de werknemer te kleineren.
 • Start een rekruteringsproces of interne mobiliteit: u kunt de persoon betrekken bij het rekruteren van hun vervanger, zij zijn in de beste positie om hun opdrachten te “verkopen”.
 • Anticipeer op kennisoverdracht: maak gebruik van de knowhow van de nog aanwezige medewerker om de nieuwe op te leiden. Zo voorkom je een kennislek.

De dag van vertrek

 • Organiseer een procedure voor het retourneren van apparatuur.
 • Plan een exitgesprek met de manager of HR-manager.
 • Bedank de werknemer voor zijn investering en zijn werk.
 • Organiseer een klein afscheidsfeestje.
 • Bied aan om een ​​aanbevelingsbrief te schrijven.
 • Vraag naar het persoonlijke e-mailadres en houd contact op sociale netwerken om een ​​professioneel netwerk te creëren.

Lees ook >> Hoe (goed) je bedrijf verlaten?

Waarom aandacht besteden aan offboarding?

Elkaar goed achterlaten om elkaar beter te vinden, dit is de slogan die het beste de voordelen van offboarding.

Het werkgeversmerk behouden

Het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk is tegenwoordig essentieel om de beste talenten te werven en te behouden die in het bedrijf aanwezig zijn. Doen is goed, mensen laten weten is beter! De beste ambassadeur van een merk blijft dus degene die ermee omgaat of ermee heeft geworsteld… de medewerker dus. Om het als een echte vaandeldrager neer te zetten, moet je het met een goed imago achterlaten en daarvoor zorgen voor je offboarding.

Lees ook >> Het werkgeversmerk: een essentieel onderdeel van een wervingsstrategie

Zorg ervoor dat de werknemer terug wil komen naar het bedrijf

Je kleine beschermeling het bedrijf zien verlaten voor een nieuwe professionele ervaring kan goed zijn: hij zal andere vaardigheden ontwikkelen, andere processen zien, zijn professionele netwerk uitbreiden… jaar professioneler bewapend. Hij moet nog overwegen om ooit terug te komen! Om de deur naar deze hypothese niet te sluiten en hem opnieuw met je te laten werken, is het beter om hem een ​​onvergetelijke herinnering achter te laten… dankzij een succesvolle offboarding.

Naast offboarding is het concept van gezond uit die gebaseerd is op het idee om positieve scheidingsmaatregelen vast te stellen om een ​​professionele relatie te behouden. Rekening houden met de terugkeer van een werknemer is niet onmogelijk als de voorwaarden van zijn vertrek dankzij offboarding in deze richting zijn georganiseerd. De cirkel is rond!

Lees ook >> Onboarding: het cruciale HR-vraagstuk