Neem een ​​pauze tussen twee taken, gebruiksaanwijzing

Vooruitgang op het werk

Waarom een ​​pauze nemen voordat u een nieuwe baan aanneemt?

De periode van integratie in een nieuwe functie is nogal zwaar qua leren. Het vereist energie, uitzonderlijke vorm en totale mentale beschikbaarheid. Maar over het algemeen kom je bij het verlaten van een baan volledig gespoeld uit het feit dat je jarenlang alles hebt gegeven en/of ervoor hebt gezorgd (serieus) tijdens de machtsoverdracht aan je opvolger. Een pauze van één of meerdere weken (maximaal één maand) is dus geen overbodige luxe.

Ik ben altijd bang als ik kandidaten zie die volgen. We raden aan om een ​​korte pauze te nemen, vooral voor kandidaten met posities met een hoge inzet.

Marguerite Chevreul, coach, adviseur en oprichter van de firma Taldev.

“Uiteraard mag deze pauze de kandidaat geen carrièrekans ontnemen. Als hij geen andere keuze heeft, moet hij misschien direct naar de volgende functie gaan’, irriteert Carole Guichet, sourcing- en kandidaat-ervaringsmanager van de firma Emergences RH in Nice.

Hoe uw aankomstdatum uitstellen?

Het onderhandelen over uw aankomstdatum in het bedrijf maakt deel uit van het contract met uw toekomstige werkgever. Als u een pauze wilt nemen tussen uw twee contracten, heeft u twee opties. Je zult moeten arbitreren op basis van jouw “wenselijkheid” en de houding van de recruiter:

> Vertel de waarheid

Heeft uw toekomstige werkgever moeite gehad u te vinden? Heb je een krappe baan en is er niemand anders beschikbaar? Dan werkt het machtsevenwicht in uw voordeel en zal de werkgever des te meer verzoenend zijn omdat het in zijn belang is u niet af te schrikken.

Wees in dit geval feitelijk over uw redenen voor het uitstellen van uw aankomstdatum. Leg uit dat het aannemen van de functie ervoor zorgt dat je niet lang op vakantie kunt en dat je uitgerust wilt aankomen om 100% te zijn zodra je aankomt. Herinner hem er bovendien aan dat het voor de werkgever voordeliger is dat u uw vakantie vóór aanvang van het contract opneemt omdat het hem niets kost…

Aan de andere kant, als de missie die hij u bij uw aankomst wil toevertrouwen urgent is (crisis, wachtende klant, kritieke storing, enz.), Hebt u weinig kans om hem te overtuigen.

> Blijf zacht

Marguerite Chevreul adviseert om zacht te blijven: “Je hoeft niet te benadrukken dat je twee of drie weken nodig hebt om te rusten omdat je ten einde raad bent, doodmoe, enz. Dit is uw privacy. Onlangs aarzelde een van mijn klanten om een ​​goede kandidaat aan te nemen omdat deze hem had verteld dat hij moest rusten en een pauze moest nemen voordat hij verder ging. Mijn cliënt dacht dat hij depressief was”illustreert ze.

In plaats van het lot te tarten met hypervoorzichtige recruiters, zeg je bijvoorbeeld: “Ik zou op 20 april bij je kunnen komen omdat ik van plan was om 2 weken naar het buitenland te gaan”. Wees ook flexibel als de situatie daarom vraagt. “Bijvoorbeeld afspreken om voor het bedrijf naar een grote beurs te gaan en dan zo nodig een of twee weken vrij te nemen”, adviseert Carole Guichet.

Wat te doen tijdens deze pauze?

Alles waar je nog geen tijd voor had. Namelijk goed voor jezelf en je naasten zorgen, reizen, bubbelen… en waarom ook niet voorbereiden op je herstel. “Neem de tijd om het nieuws van het bedrijf te volgen of zelfs wat onderzoek te doen naar de productlijn die u gaat beheren, zonder dat het een fulltime bezigheid wordt”, beveelt Marguerite Chevreul aan. En dit om zo ontspannen mogelijk aan te komen op D-Day.