CV training: interesse, inhoud en voorbeelden

Zoek werk

Wat is het doel van het onderwijsgedeelte in een cv?

Het opleidingsonderdeel is onmisbaar aan het begin van je loopbaan, als je net je diploma hebt behaald. Het moet de recruiter in staat stellen om snel te visualiseren:

 • Uw opleidingsniveau;
 • de relevantie van de cursus die je hebt gevolgd voor de functie waarop je solliciteert.

Tijdens je loopbaan kan dit onderdeel ook een belangrijke rol spelen wanneer de functie waarvoor je solliciteert bepaalde specifieke kennis vereist die je hebt verworven door het volgen van een of meer opleidingen als onderdeel van je eerdere beroepservaring. Dit kan bijvoorbeeld beheersing van bepaalde computersoftware zijn, kennis van bepaalde technische hulpmiddelen of managementtraining.

Zoals alle essentiële onderdelen van het cv, moet de training duidelijk en effectief worden gepresenteerd. Selecteer de informatie en details die u wilt opnemen op basis van hun interesse in de functie.

Wat wel en wat niet in het opleidingsgedeelte op een cv?

De inhoud van het opleidingsgedeelte van je cv hangt enerzijds af van je beroepservaring en anderzijds van de functie waarop je hebt gesolliciteerd.

Over het algemeen moet u de diploma’s vermelden die u tijdens uw studie hebt behaald, evenals de professionele opleiding die uw aanvraag waarschijnlijk zal versterken.

Hier zijn enkele aanwijzingen:

 • Tenzij je net afgestudeerd bent, is het niet nodig om te vermelden dat je je baccalaureaat hebt behaald. Aan het begin van je loopbaan kun je eventueel blijven aangeven of je een significant cijfer hebt behaald zoals ‘goed’ of ‘zeer goed’.
 • In het kader van een uitsluitend universitaire opleiding heeft het weinig zin om je tussentijdse diploma’s, bijvoorbeeld het bachelordiploma, op te nemen, tenzij een van deze diploma’s een specificiteit heeft of een aanvulling met zich meebrengt (dit zal het geval zijn als je bijvoorbeeld een dubbele cursus voordat u zich specialiseert).
 • Bij het niet behalen van een diploma of als je een geïsoleerd studiejaar hebt gevolgd voordat je je heroriënteert, kun je deze fase vermelden zodat je cursus geen gat bevat, maar zorg ervoor dat je dit zo doet dat er geen om de nadruk te leggen op falen of opgeven. Geef bijvoorbeeld eerst de titel van het diploma of vergelijkend onderzoek aan en voeg dan als precisie tussen haakjes “niveau” of “eerste jaar” toe.
 • Als je in het bezit bent van een taaldiploma (TOEFEL, TOEIC), houd er dan rekening mee dat een speciale sectie de voorkeur verdient om over je taalniveau in het cv te praten.
 • Betreffende diploma’s of bijscholingen die geen verband houden met uw beroepsleven, bijvoorbeeld een EHBO-opleiding, een sportdiploma, vermeld ze dan liever in een rubriek ‘overige informatie’ van het cv.
 • Ten slotte vermeldt u bij beroepsopleiding of het noodzakelijk is voor de functie, of dat u denkt dat het meer kan opleveren. Aan de andere kant is het voor een opleiding die niets te doen zou hebben het niet waard (bijvoorbeeld in het geval van een professionele omscholing). Als deze training je een paar vaardigheden heeft opgeleverd die je wilt benadrukken, bedenk dan hoe je ze in je sollicitatiebrief kunt vermelden.

Hoe presenteer je je diploma’s en opleidingen?

Presenteer de diploma’s en opleidingen die u wenst op te nemen in de vorm van een lijst, met vermelding voor elk:

 • de titel van het diploma of de opleiding;
 • de plaats en het jaar waarin het is verkregen;
 • de naam van de school, universiteit of opleidingscentrum;
 • elk mogelijk onderscheid, zoals het verkrijgen van een vermelding.

Meestal worden diploma’s en opleidingen geplaatst van de meest recente naar de oudste. U kunt ook, als u meerdere beroepsopleidingen heeft gevolgd, deze apart vermelden en het opleidingsdeel in twee delen splitsen (beroepsopleiding dan schooldiploma’s).

Goed om te weten : je kunt de afkortingen gebruiken voor de meest voorkomende diploma’s (DEUG, BTS, etc.) maar als het om een ​​discipline gaat en niet om een ​​cijfer, kun je het beter spellen.

Aarzel niet om aan het begin van je carrière je diploma toe te lichten als het specifiek is, met vermelding van de bestudeerde disciplines. De mensen die verantwoordelijk zijn voor rekrutering zijn immers niet altijd specialisten. Aan de andere kant, als je een algemene cursus hebt gevolgd, geef dan niet te veel details. U kunt uw opties aangeven, mits deze van belang zijn voor uw toekomstige functies.

Ons advies : de recruiter moet onmiddellijk uw studieniveau visualiseren, evenals de specificiteit van uw achtergrond. Het is noodzakelijk om de taak voor hem te vergemakkelijken door de belangrijke punten te selecteren. Houd er in geval van aarzeling rekening mee dat u, indien nodig en zonder uw cv te overladen, de informatie vermeld in uw begeleidende brief kunt vermelden.

Waar moet het opleidingsgedeelte op een cv worden geplaatst?

Om te weten waar je de opleidingssectie op je cv moet plaatsen, moet je jezelf afvragen of dit je belangrijkste troef is, of dat je andere elementen hebt die voorrang moeten krijgen op deze.

Ben je net afgestudeerd, ben je op zoek naar een stage of een eerste baan, zet dan eerst de opleiding op je cv.

Plaats het in andere situaties na het ervaringsgedeelte. Het is inderdaad passender als je solliciteert naar een functie waarvoor je al ervaring hebt, of als je opleiding niet perfect aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert.

Trainen op een CV: onze voorbeelden

Hier zijn twee voorbeelden van het gedeelte Onderwijs op een cv.

voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Voorbeeld Trainingskop op een CV