Moocs: definitie, interesse en proces

Vooruitgang op het werk

De definitie van de MOOC

MOOC’s middelen Enorme online open cursus of, in het Frans, Massive en Open online cursus. Met andere woorden, het is cursussen die op afstand worden gegeven, voor iedereen toegankelijk en meestal gratisook als het behalen van een certificaat betaald kan worden.

Wat is het verschil tussen een MOOC en afstandsonderwijs?

  • De schaal : door de massieve kant kunnen meerdere duizenden mensen tegelijkertijd dezelfde MOOC volgen.
  • Bron : dit zijn meestal universitaire of business schoolprogramma’s, of cursussen die zijn opgezet in samenwerking met deze instellingen of met hun professoren, zelfs als bedrijven zich ook beginnen te engageren voor specifiek gerelateerde inhoud aan hun activiteiten.
  • De gemeenschap : net als op universiteiten worden cursussen georganiseerd in promoties.

Hoe zijn MOOC’s ontstaan? MOOC’s zijn eind jaren 2000 ontstaan ​​uit de initiatieven van verschillende grote Amerikaanse universiteiten, die besloten een deel van hun cursussen vrijelijk op internet te delen. Oorspronkelijk gericht op studenten, zijn ze de afgelopen tien jaar explosief gestegen onder werkende mensen en hebben ze opnieuw hun nut bewezen tijdens de coronaviruspandemie, die vooral bevorderlijk is voor opleiding, en meer specifiek voor afstandsonderwijs.

Waarom een ​​MOOC doen?

Een MOOC heeft dezelfde voordelen als elke online training, namelijk een onmiskenbare praktische kant. Je volgt de lessen in je eigen tempo… Binnen een bepaalde limiet, aangezien de materialen na een vooraf bepaalde periode verwijderd of vervangen kunnen worden.

Je hebt ook een gratis toegang tot cursussen van de meest prestigieuze universiteiten ter wereldzonder van huis te hoeven verhuizen!

Er zijn MOOC’s in alle vakgebieden en in alle sectoren, van oud-Grieks tot digitale marketing, beheer op afstand of weten hoe een vliegtuig vliegt. Je hebt keuze te over.

Ze kunnen reageren op een logica van het verbeteren van je vaardigheden, een verlangen naar professionele ontwikkeling, een simpele nieuwsgierigheidof zelfs een omscholingsproces, hoewel ze in het laatste geval niet voldoende zijn.

Vergeleken met face-to-face cursussen hebben ze echter enkele nadelen, te beginnen met dezelf discipline ze vragen: om te leren zit je alleen achter je computer, dus je zult jezelf moeten motiveren, vooral omdat gratis toegang betekent dat er geen resultaatsverplichting is. Het betekent ook dat u profiteert niet van persoonlijke ondersteuning, hoewel sommige organisaties deze service tegen een meerprijs aanbieden. Er zijn echter meestal forums of veelgestelde vragen die uw vragen kunnen beantwoorden en u aanbieden om deel te nemen aan een gemeenschap, wat u helpt te motiveren.

Hoe vind je MOOC’s?

Als je wil vind een MOOC die bij uw behoeften past, zijn er verschillende platforms met de beschikbare cursussen, zoals Fun MOOC, My MOOC, Coursera, Edx, Future Learn, Flot Sillage, enz. Ze specificeren over het algemeen het onderwerp, de taal, evenals de aanbevolen inzet om de cursussen met succes te volgen.

U kunt ook rechtstreeks naar de websites van de Grandes Ecoles en universiteiten gaan om te zien of zij MOOC’s aanbieden die voor u interessant kunnen zijn.

Hoe werkt een MOOC?

De MOOC vindt 100% online plaats, van inschrijving tot het einde van de cursus. De organisatie is afhankelijk van de verantwoordelijke organisatie en de betreffende cursus. De duur is variabel, meestal variërend van één tot zes maanden, en de tijd die u eraan besteedt, is grotendeels aan u! Je kunt er twee uur per week, een uur per dag op leunen, al je weekenden doorbrengen…

De cursussen draaien om educatief materiaal dat u op uw gemak kunt raadplegen : video’s, gedeelde documenten, lezingen door docenten, praktische oefeningen, quizzen en in sommige gevallen groepswerk.

De MOOC kan worden gesanctioneerd met een certificaat, het is aan jou om te beslissen of je het wilt proberen te behalen of niet. Hiervoor moet je volg de MOOC tot het einde en doe beoordelingen en/of lever opdrachten in die worden beoordeeld. Merk op dat de controle van de identiteit van de student niet systematisch wordt voorzien, de waarde van het certificaat is daarom relatief. Sommige MOOC’s bieden een veiliger betaald certificaat waarmee je kunt bewijzen dat je de kennis hebt opgedaan die tijdens de cursus is opgedaan.