Interviewfeedback: hoe vraag je de recruiter?

Zoek werk

Interview feedback: wat kunnen we vragen?

De feedback van de recruiter na het sollicitatiegesprek moet worden gebruikt om uw sterke punten te accentueren en uw zwakke punten uit te wissen om u een betere kandidaat te maken en de kansen aan uw kant te zetten in uw omgang met andere bedrijven. Vraag jezelf hiervoor af wat je wilt weten. Enkele vragen voor de recruiter:

 • Kun je me uitleggen waarom ik de baan niet heb gekregen?
 • Mis ik belangrijke vaardigheden waarop ik zou kunnen trainen?
 • Heb ik uw vragen niet naar tevredenheid beantwoord?
 • Wat had je meer of anders verwacht?
 • Passen andere kandidaten gewoon beter?
 • Welk advies zou je me kunnen geven voor toekomstige sollicitatiegesprekken?
 • Ben je van plan mijn kandidatuur te behouden voor toekomstige vacatures?

Denk vooraf na over de reden die je motiveert om deze feedback van de recruiter te krijgen.

Lees ook >> Moet je na een sollicitatiegesprek een bedankmail sturen?

Interviewfeedback: hoe vraag je de recruiter?

Net als bij het cv en de begeleidende brief, kan het zijn dat als de inhoud goed is maar de vorm te wensen overlaat, je verzoek om teruggave na je sollicitatiegesprek niet in behandeling wordt genomen. Volg deze drie tips om afwijzing te voorkomen:

 • Kies de juiste manier van communiceren: hebben al uw uitwisselingen tot nu toe per e-mail plaatsgevonden? Ga zo door, het is een niet-opdringerige manier om deze service aan te vragen, en je krijgt zwart op wit advies. Heeft de recruiter altijd telefonisch contact met je opgenomen? Beproef uw geluk, de terugkeer zal minder formeel en spontaner zijn.
 • Blijf positief: begin je e-mail niet met “Ik weet dat ik slecht was, maar…” of “Zelfs als het interview slecht is verlopen, kun je…”.
 • Wees onder alle omstandigheden hoffelijk: dat is het minste wat je kunt doen. Je vraagt ​​de recruiter om een ​​dienst die tijd kost. Denk aan beleefde uitdrukkingen en haast je gesprekspartner niet met zinnen als “Beantwoord me alsjeblieft voor morgen, want ik heb binnenkort een sollicitatiegesprek voor een andere baan”!

Lees ook >> Slaag in je sollicitatiegesprek

Te vermijden fouten bij het vragen om feedback van een recruiter

Wat je niet moet doen:

 • Te veel aandringen: opnieuw lanceren, ja, lastigvallen, nee! Als je geen reactie krijgt binnen de tijd die je werd verteld, wacht dan nog een dag of twee en stuur dan een e-mail om te vragen of de beslissing nog niet is genomen of dat je aanvraag niet is geselecteerd, en zo ja waarom. Je kunt één keer verhogen, maar als je daarna nog steeds geen rendement hebt, verbeur je.
 • Het verkeerd opvatten/gevoelig zijn: negatieve feedback horen is nooit prettig. Maar als de recruiter de moeite neemt om u te antwoorden, is het proces bedoeld om u te helpen. Doe een stap achteruit zodat je je niet gekwetst voelt en schep er niet over op en zeg: ‘Wat weet hij? en doorgaan zoals voorheen. Overweeg het ontvangen advies.

=> De recruiter stuurt u een e-mail om u te informeren dat hij het wervingsproces niet met u voortzet? Geef niet op en maak van de gelegenheid gebruik om de redenen voor zijn keuze te begrijpen om de volgende keer te verbeteren. Reageren op een weigering van een sollicitatie betekent dat u het proces doorloopt en u vervolgens de baan van uw dromen laat binnenhalen.