Jonge afgestudeerden: hoe de schok van de eerste baan te vermijden

Vooruitgang op het werk

De essentiële cursussen

Om de bedrijfswereld beter te begrijpen, is het het beste om het te leren kennen! Een gemeenplaats die als bewijs het belang van stages in het schoolcurriculum oplegt om jonge mensen geleidelijk te laten wennen aan het verlaten van de gewoonte van student om die van toekomstig actief te onderschrijven. “We leggen onze studenten minimaal 36 weken stage op”, illustreert Ulrike Braun, verantwoordelijke voor oriëntatie en professionele integratie aan de Ecole des Mines de Nancy. Het programma van deze stages is zo samengesteld dat jongeren geleidelijk de zakenwereld kunnen ontdekken: 4 weken verplichte stage in het eerste jaar, 12 weken in het tweede jaar, daarna 5 tot 6 maanden in het derde jaar. Om nog maar te zwijgen van de stages die tijdens de vakanties worden uitgevoerd door sommige studenten, met stageovereenkomsten die worden toegekend aan degenen die dat willen. In Nancy, zoals in een groot aantal andere scholen, “is het mogelijk om een ​​tussenjaar te krijgen voor jongeren die nog meer tijd in een bedrijf willen doorbrengen voor het einde van hun studie”, verduidelijkt Ulrike Braun.

De keuze van leren

Steeds meer Grandes Ecoles bieden hun studenten ook de mogelijkheid om een ​​leer-werktraject te volgen om deeltijds in het diepe van de wereld van werk te duiken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Sup Career, wiens zakenrelatiemanager Véronique Plasson het belang van het systeem uitlegt: “ work-study stelt jongeren in staat om tijdens hun studie al echte functies te bekleden met doelstellingen die moeten worden bereikt, een bedrijfscultuur die moet worden begrepen… Het zijn “junior professionals” die een zeer interessante operationaliteit hebben voor de rest van hun carrière. »

Ook hier gaat de ontdekking geleidelijk, met eerst een langere cursustijd in het opleidingscentrum tijdens de eerste twee studiejaren, daarna omgekeerd gedurende de volgende twee jaar (bijvoorbeeld een week in het centrum voor twee weken in het bedrijf) , en een laatste jaar met slechts drie dagen school voor twaalf dagen in het bedrijf. “Het is een tempo dat al meer lijkt op professionele trainingsseminaries”, merkt Véronique Plasson op. Bij Sup Career is het schema van de studenten, net als bij elke duale opleiding, druk genoeg om ze te laten wennen aan zware werklasten. “In werkelijkheid wordt de schok meer gevoeld tijdens werkstudies, een bijzonder veeleisende vorm van opleiding, dan tijdens postdoctorale studies”, verzekert zelfs Véronique Plasson.

Cursussen open voor het bedrijfsleven

Zich bewust van het belang om jongeren in contact te brengen met het bedrijfsleven, hebben de Grandes Ecoles er al geruime tijd nauwe banden mee gesmeed. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ESITC in Caen, waar Sandrine Jaunet verantwoordelijk is voor de bedrijfsrelaties. “Het idee is om de verbinding te maken en naar beide werelden te luisteren, zegt ze, dat de verwachtingen van bedrijven op het gebied van training overeenkomen met de geleverde lessen. In Nancy werkt Stéphane Caytel, campusmanager bij Michelin, nauw samen met de École des Mines. “Mijn rol is die van een ambassadeur”, legt hij uit. We voeren interviewsimulaties uit met de studenten en maken ze bewust van de uitdagingen van hun toekomstige baan. De grootste uitdaging? ” Sommige toekomstige ingenieurs zijn uitstekende studenten, maar hebben niet altijd de nodige maturiteit om het belang in te zien van het zelf pedagoog zijn.. Teamwork is essentieel in de professionele sfeer, je moet leren delegeren, synthetiseren, motiveren…” Dat kan bijvoorbeeld via een business game, een rollenspel dat in de klas kan worden gedaan en waarbij de leerlingen leren samenwerken voor het slagen van een missie.

Door te doen leren we

“Autonomie, initiatief, leer je door te doen. Op basis van dit principe legt Sandrine Jaunet het programma uit dat binnen de school is opgezet: “Het eerste jaar is 80% theorie, 20% projecten. In het laatste jaar is het andersom. Deze projecten zijn vergelijkbaar met aanbestedingen, zoals in het echte leven van een bedrijf. De jongeren leren technische rapporten maken, mondelinge verdedigingen houden…” Ook het feit dat veel professoren uit de professionele wereld komen, draagt ​​bij tot de overdracht van ervaring.