Matthias Savoye, expert in CO2-voetafdruk, een nuttige klus voor de planeet

Nieuws

Carbon footprint expert: wat houdt het werk in?

Het beroep van expert op het gebied van koolstofbalans bestaat erin bedrijven te helpen hun uitstoot van broeikasgassen te beperken om zo de impact van hun activiteit op het klimaat te verminderen. U moet beginnen met het berekenen van de CO2-uitstoot van een bedrijf.

Matthias Savoye24, is een expert in CO2-voetafdruk voor het bedrijf Sami, een adviesbureau gespecialiseerd in dit gebied:

“Het is mijn taak om klanten te helpen bij het berekenen van hun ecologische voetafdruk. De helft van mijn tijd besteed ik aan ontmoetingen met bedrijven om ze te werven, te overtuigen om CO2-beoordelingen te starten, de voortgang van het werk te inventariseren en hen om aanvullende informatie te vragen. De andere helft bestaat uit het analyseren van de verzamelde gegevens en het voorstellen van oplossingen om hun bedrijf koolstofarm te maken of vergaderingen over de voortgang van acties om de CO2-uitstoot te verminderen..

De belangrijkste titels in vacatures

Vind de vacatures die momenteel worden aangeboden voor deze verschillende benamingen

  • CO2-voetafdruk expert
  • koolstof coach
  • koolstofconsulent
  • analist koolstofbalans
  • adviseur CO2-voetafdruk
  • verantwoordelijk voor de koolstofaanpak
  • klimaatexpert
  • projectmanager klimaat energie
  • adviseur duurzame ontwikkeling/energie/klimaat

Expert op het gebied van CO2-voetafdruk: welke specifieke vaardigheden moeten worden ingehuurd?

De baan vereist een goede kennis van bedrijven en hun organisatie.

De opdracht bestaat uit het in kaart brengen van de stromen om deze om te zetten in equivalente CO2-emissies. Het is daarom noodzakelijk om nauwgezet, geduldig en diplomatiek te zijn om alle complexiteit van een bedrijf, zijn netwerken, zijn afdelingen, zijn kosten in kaart te brengen.

Het is ook noodzakelijk om een ​​synthetische geest te hebben om de CO2-voetafdruk te meten en oplossingen te vinden om deze te verlagen. Ten slotte is het noodzakelijk om te weten hoe je teams kunt overtuigen, overtuigen en trainen.

Welke kwalificaties hebben experts op het gebied van CO2-voetafdruk en is het mogelijk om zich om te scholen?

Dit beroep is toegankelijk voor Bac +3/5. Mathias Savoye houdt een Master 2 in duurzame ontwikkeling en verantwoordelijkheid van organisaties van de Paris Dauphine University behaald in 2021. Hij werd aangenomen na een afstudeerstage van 6 maanden bij Sami. Haar begeleider is afgestudeerd aan een Master in financiën behaald aan het IEP van Straatsburg en een cursus het koolstof opleidingsinstituut in Parijs. De ingenieurs worden in deze sector ook zeer gewaardeerd om hun technische kennis en hun honger naar numerieke gegevens.

Dit nieuwe beroep is ook toegankelijk voor meer ervaren professionals met dezelfde opleidingen.

Salarissen: Hoeveel verdient een CO2-balansexpert?

Ze zijn direct gekoppeld aan de initiële diploma’s. Typisch (helaas) zal een jonge ingenieur, zonder ervaring, meer waarnemen dan een jonge universiteitsstudent. Dat gezegd hebbende, de startsalarissen liggen rond de 32.000 euro bruto per jaar met de mogelijkheid om, voor de goede elementen, vrij snel 38.000 euro bruto per jaar te bereiken. Het ambacht is in aanbouw en kansen voor professionele ontwikkeling liggen voor de hand. Men kan zich echter voorstellen dat er een specialisatie per sector gevraagd zal worden met de mogelijkheid om andere adviesbureaus te integreren in duurzame ontwikkeling, die zijn er momenteel heel veel, of om over te stappen naar klanten in MVO-functies. Of om de maatschappelijke ladder te beklimmen door CO2-coaches aan te sturen.

Werving: wie werft experts op het gebied van CO2-voetafdruk?

De industrie werft aan. Een jonge koolstofcoach schat dat het “enkele weken zal duren om een ​​andere baan te vinden als hij van werkgever wil veranderen”. “Toen ik in 2021 aankwam, had het bedrijf 3 medewerkers. Vandaag zijn we 38”, illustreert Matthias Savoye, uit Sami.

De functie is werving en het is relatief eenvoudig om van bedrijf te veranderen. “Ik heb al zo’n 150 bedrijven ondersteund bij hun ecologische voetafdrukzegt een andere adviseur. Dit geeft me een vrij breed beeld van alle sectoren van de economie, beperkingen, hefbomen voor verbetering. Dit zijn vaardigheden die recruiters kunnen aantrekken. Ik heb vertrouwen in mijn professionele toekomst: een bedrijf heeft misschien interesse in een voormalige carboncoach voor zijn MVO-afdeling”.

Enkele potentiële werkgevers:

Jacques Aflalo: “Het is beter om tijdens je cursus carbon assessments te hebben gedaan”

Jacques Aflalo is verantwoordelijk voor het wervingsbureau A2DM dat gespecialiseerd is in het opstellen van koolstofbeoordelingen en associate director van het koolstoftrainingsinstituut dat korte cursussen aanbiedt om aanvullende kennis op te doen.

“Het beroep van koolstofconsulent is aan het inhuren. Ik zal er dit jaar bijvoorbeeld 5 rekruteren. Maar pas op, als CO2-adviseur improviseer je jezelf niet. Je moet het twee tot drie jaar hebben gedaan om een ​​serieuze consultant te worden. Vervolgens zijn het de initiële opleiding en ervaring die het salaris bepalen. Ik rekruteer bijvoorbeeld ingenieurs. In dit beroep kan men voor een beginner zo’n 32.000 euro bruto per jaar waarnemen. Omdat klantenbedrijven niet zo veel geld in de CO2-voetafdruk willen steken als in andere, meer winstgevende vormen van advies. Je moet dus gemotiveerd zijn door dit werk, gepassioneerd. Met een probleem voor de integratie van junioren. We hebben geen tijd om ze te trainen. Ik raad ze dan ook aan om deze assessments tijdens hun opleiding te doen. Hoe meer ze doen, hoe meer ze gewaardeerd worden.”

voor verder

Vereniging van professionals in klimaat-, energie- en milieuadvies (https://apc-climat.fr).