Geestelijke belasting op het werk

Vooruitgang op het werk

Wat is mentale belasting op het werk?

Het werk stopt niet als je het kantoor verlaat. Zelfs als u eenmaal thuis bent, kunnen bepaalde professionele taken uw geest in beslag nemen.

Mogelijke redenen: onvoltooide inspanningen worden beter onthouden, je vindt het moeilijk om afstand te nemen van wat je overdag hebt meegemaakt of je weet dat je na het eten een dossier moet sluiten en wat je nog moet doen zit in je hoofd .

Deze redenen, alleen of in combinatie met zware verantwoordelijkheden (zoals waken over de veiligheid van collega’s of passagiers, of het uitvoeren van een gevoelig project), vormen de mentale belasting. Het kan erg omslachtig worden, vooral voor managers die op meerdere fronten optreden: het realiseren van hun eigen doelstellingen, die van hun team, zorgen voor teamcohesie, rapporteren aan superieuren van de behaalde cijfers en resultaten, het al dan niet valideren van vakanties, afwezigheden beheren…

Net als stress kan mentale belasting een factor van motivatie en efficiëntie zijn, maar boven een bepaalde drempel wordt het gevaarlijk omdat het een burn-out bevordert en uw gezondheid ernstig kan schaden.

Lees ook >> Disconnectie: de voordelen voor het werk van leidinggevenden

Hoe herken je een te hoge mentale belasting op het werk?

Preventie is belangrijk, maar om de mentale belasting, en dus de overbelasting van het werk, te kunnen verlichten, moet je het kunnen spotten. Een paar tekens bedriegen niet:

  • Verminderde prestaties: u wordt minder efficiënt omdat u niet weet waar u moet afslaan. Uw organisatie en uw dagelijkse bedrijfsvoering worden rommelig.
  • Vermenigvuldiging van fouten: door zoveel verantwoordelijkheden op je te nemen, maak je fouten. Een of twee vergissingen kunnen gebeuren, maar als ze terugkeren, is het tijd om alarm te slaan.
  • Slecht humeur: al dan niet bewust, je bent boos op je professionele omgeving en je bedrijf omdat ze dit onzichtbare werk dat je voor hen doet niet zien en je alles laten regelen.

Ook de professionele entourage speelt een grote rol bij het identificeren van deze toestand. Als je een collega ziet wiens mentale belasting zwaar lijkt, probeer hem dan hiervan bewust te maken en bied aan hem van bepaalde taken te ontlasten als je daartoe in staat bent. U kunt ook zijn leidinggevende of de personeelsafdeling van uw bedrijf waarschuwen.

Lees ook >> De 6 oorzaken van executieve stress

Welke oplossingen om de mentale belasting op het werk te verminderen?

Enkele eenvoudige hulpmiddelen en goede praktijken kunnen helpen de mentale belasting op het werk te verminderen of op zijn minst de risico’s te verminderen:

  • Cognitieve ergonomie: door taken te vereenvoudigen met geschikte en intuïtieve tools en software, is het mogelijk om een ​​deel van dit onzichtbare werk te ontlasten. Probeer bijvoorbeeld mindmapping.
  • Delegatie: sommige van uw medewerkers zullen bepaalde taken sneller uitvoeren dan u. Vertrouw hen en aarzel niet om aan hen te delegeren wat u niet langer kunt opnemen, tenzij ze zelf overbelast zijn.
  • De limieten: dit zijn zowel fysieke limieten (verboden om eenmaal buiten kantoor te werken en ’s avonds na het avondeten niet meer te werken) als temporele (tijden buiten dat je niet werkt, gebruik maken van weekends om los te koppelen, een echte lunchpauze, neem korte pauzes gedurende de dag). Maar zorg er ook voor dat je je professionele e-mail niet buiten werktijd checkt.
  • Conditionering: leer je hersenen door middel van rituelen om los te koppelen, bijvoorbeeld door een afspeellijst te plannen om naar te luisteren in het vervoer om te decomprimeren op weg naar huis, om een ​​overgangsfase te creëren die je uit je staat van professionele geest haalt. Of door aan het einde van elke dag de voltooide taken uit uw agenda te verwijderen.

Om je goed te voelen op kantoor, je mentale belasting te verlichten en je gezondheid te verbeteren, kun je ook wedden op decoratieve elementen die je kalmeren: planten, kussens, kruidenthee… Denk na over het creëren van een kleine coconruimte waarin je de batterijen.

Goed om te weten : kleine bonustool. Voel je je overweldigd door de lijst met taken die je op je werk moet volbrengen? Het bullet journal helpt je de controle terug te krijgen.