Massaal ontslag bij TikTok: sluit zijn videogamemerk

Nieuws

Het korte videoplatform TikTok, plannen voor de aanpak van a massale ontslagen in zijn videogamedivisie, in een strategische stap die enorme banenverlies en de sluiting van zijn speciale merk Nuverse met zich meebrengt. De maatregel zou worden uitgevoerd door ByteDance, het Chinese technologiebedrijf dat eigenaar is van het sociale netwerk Volgende week maandag zou dit formeel bekend worden gemaakt. Dit betekent een aanzienlijke verandering in de strategie van het bedrijf in de videogamebranche en vertegenwoordigt een strategische overgave aan zijn sterkste Chinese concurrent, Tencent Holdings.

Volgens bronnen die bekend zijn met de situatie, zal de herstructurering ook plaatsvinden zal leiden tot de eliminatie van projecten in ontwikkeling en mogelijke verkoop van bestaande titels zal worden onderzocht. “We beoordelen onze bedrijven regelmatig en maken aanpassingen om ons te concentreren op gebieden met strategische groei op de lange termijn. Na een recente evaluatie hebben we de moeilijke beslissing genomen om onze videogameactiviteiten te herstructureren”, aldus een woordvoerder van ByteDance, die de stap bevestigde.

Tencent wint de ‘strijd’ tegen Tik Tok

Deze strategische stap vertegenwoordigt ByteDance’s belangrijkste terugtrekking uit de videogame-industrie, die ooit welvarend was en voornamelijk werd gedomineerd door Tencent en zijn kleinere concurrent, NetEase. Ondanks de inspanningen van ByteDance om terrein winnen in deze sector door de afgelopen jaren studio’s en exclusieve distributierechten te verwerven, is het er niet in geslaagd te concurreren met de dominantie van Tencent. Zelfs de overname van Shanghai Moonton Technology in 2021 voor ongeveer € 4,3 miljard zou de positie van ByteDance op de videogamemarkt niet significant kunnen veranderen.

ByteDansruim tien jaar geleden opgericht door Zhang Yiming en Liang Rubo, werd een internetgigant met een waarde van ruim 300.000 miljoen euro, grotendeels dankzij het virale succes van TikTok en Douyin. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zijn ambities op het gebied van gaming echter geleidelijk teruggeschroefd en zijn focus verlegd naar gebieden als korte video’s en e-commerce.

Deze strategische terugtrekking door ByteDance komt op een moment dat de mobiele videogame-industrie in China, dat wordt beschouwd als de grootste ter wereld, heeft moeite om te herstellen van de gevolgen van de gezondheidscrisis. Terwijl Tencent erin is geslaagd een consistente groei te handhaven dankzij zijn toonaangevende portfolio, heeft ByteDance met moeilijkheden te kampen gehad en maatregelen genomen zoals sluiting van interne onderzoeken en inkrimping van banen van de ontwikkeling sinds vorig jaar. Deze maand schrapte het bedrijf ook ongeveer een kwart van zijn personeel bij de virtual reality-divisie Pico.

WeChat, de sleutel tot Tencent

Ondanks enkele opmerkelijke successen, zoals de jmobiel spel ‘Kristal van Atlan’ of het populaire kaartspel ‘Marvel Snap’, is ByteDance er niet in geslaagd de dominante positie van Tencent in de videogamesector uit te dagen. Desondanks blijft Tencent de onbetwiste leider in de sector. Het Chinese bedrijf heeft door overnames een uitgebreide bibliotheek met inhoud verzameld, zowel in China als in het buitenland, waarbij het profiteert van het enorme gebruikersverkeer dat via zijn alles-in-één berichtenservice WeChat stroomt.

ByteDance’s terugtrekking uit de videogame-industrie weerspiegelt de volatiliteit die inherent is aan deze sector en benadrukt de uitdagingen waarmee zelfs de grootste technologiebedrijven worden geconfronteerd als zij hun bedrijfsactiviteiten willen diversifiëren. ByteDance, dat de dynamiek van sociale media veranderde met het succes van TikTok, richt zich nu op het consolideren van zijn positie in strategische groeigebieden op de lange termijn en trekt zich tegelijkertijd terug uit een sector die moeilijk te veroveren is gebleken.