Telefónica stelt de vakbonden een ERE voor die gevolgen zal hebben voor 2.500 werknemers

Nieuws

Telefoon is van plan een Arbeidsreglement Dossier (ERE) uitvoeren dat zal gevolgen hebben voor de belangrijkste dochterondernemingen in Spanje. Dit is wat ze tijdens de bijeenkomst van afgelopen maandag hebben voorgesteld aan de meerderheidsvakbonden, UGT, CCOO en Sumados-Fetico. Hoewel het exacte aantal getroffen werknemers niet bekend is, schatten de vakbondsorganisaties dat wel zou ongeveer 2.500 werknemers treffenwaarbij de Spaanse telefoongroep ongeveer 16.000 werknemers heeft die onder de collectieve overeenkomst vallen.

Op dit punt zal de operator beginnen met het ontwikkelen van de juridische procedure om deze schermreductie te implementeren, wat de eerste stap is intercentercommissies bijeenroepen van Telefónica España, Telefónica Soluciones en Telefónica Móviles, de drie nationale dochterondernemingen. De werknemers van elk van hen kunnen door het proces worden getroffen. Op dezelfde manier heeft het bedrijf de verplichting om het Ministerie van Arbeid op de hoogte te stellen.

Bronnen bij de Unie hebben in verklaringen aan Europa Press aangegeven dat het bedrijf het ‘functionele surplus’ aan werknemers heeft gerechtvaardigd in overeenstemming met de wijziging van de diensten van het bedrijf, de voltooiing van de uitrol van glasvezel naar huis (FTTH), naar de sluiting van koper en andere elementen, zoals procesautomatisering.

ERE-oplossingsperiode

Sinds de oprichting van de onderhandelingstafels is het ERE-resolutieproces begonnen heeft een looptijd van één maand, en de volgende vergadering vindt plaats op 30 november (over drie dagen). Met deze beweging, die vandaag aan de vakbonden wordt gepresenteerd, verlaat Telefónica het plan voor gestimuleerd verlof dat sinds 2016 van kracht is.

Dit gebeurde na de ERE van 2011 (de laatste die door de exploitant werd uitgevoerd), waarbij 6.800 werknemers betrokken waren en die tot 2013 duurde, en die tot grote controverses leidde. Het was vanwege de kosten die het met zich meebracht voor de staat, terwijl het bedrijf grote voordelen bood, een context die de oprichting van de zogenaamde “Telefoonclausule of wijziging”: Alle bedrijven die collectieve ontslagen uitvoerden waarbij werknemers van 50 jaar of ouder betrokken waren en uitkeringen kregen, waren verplicht een financiële bijdrage te leveren aan de Schatkist.

Als gevolg van de kritiek op deze laatste ERE hebben ze op dat moment het plan voor gestimuleerd verlof in het leven geroepen, de methode die ze tot nu toe hebben gebruikt om hun personeelsinkrimpingen toe te passen en die geen kosten voor de staat met zich meebracht. UGT van hun kant heeft daarvoor gewaarschuwd Voor elk exitplan is de ondertekening van de Derde Overeenkomst van Verbonden Bedrijven vereistmet een minimumduur van drie jaar, die de werknemers en hun arbeids- en economische omstandigheden beschermt.