Kies voor een assertieve bedrijfsvoering

Vooruitgang op het werk

Assertief management, wat is dat precies?

Afgeleid van het Engelse werkwoord beweren, verwijst het woord assertiviteit naar een gedrag dat bestaat uit het doen gelden van je mening, het doen gelden en het verdedigen van je rechten zonder die van anderen te schenden. Het is deze laatste eigenschap die de hele uitdaging van assertief gedrag vormt. Wat de situatie ook is – conflicten, crises, etc. -, de assertieve houding maakt deel uit van een positieve en zorgzame benadering. Het wordt ook geassocieerd met geweldloze communicatie.

In termen van management impliceert assertiviteit gedrag dat zowel standvastig als respectvol is voor anderen. De kwaliteiten om als manager assertief te zijn: zelfvertrouwen, uitstekende communicatieve vaardigheden, het vermogen om zich op een gevoelige en doordachte manier uit te drukken. Emotionele en relationele intelligentie zijn essentieel voor succesvol assertief management; assertiviteit die zich op verschillende manieren uit, afhankelijk van de persoon en de omstandigheden.

Lees ook >> Welwillendheid op het werk: je hebt er alles aan!

Assertief management: leiderschap en welwillendheid in elke situatie

De situaties waarin assertief management kan worden ingezet zijn talrijk. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een conflict van mensen binnen uw team. Als manager is het aan jou om spanningen te verminderen en soepele en productieve werkrelaties te creëren.

Op dit moment heb je vier opties:

  • Jij bent de manager, jij beslist! U legt uw keuze dus direct en gezaghebbend op, zonder overleg met de betrokken partijen. Je stelt dan een relatie van overheersing.
  • Een ander gedrag in deze situatie: je sluit je ogen en bemoeit je liever niet met de beheersing van het conflict. Je laat je medewerkers voor zichzelf zorgen, totdat de sterkste het wint van de ander. In dit geval is de kans groot dat de oplossing van het conflict niet geschikt voor u is. Maar je accepteert, in a onderwerping houding.
  • Derde optie: je zoekt naar een gemeenschappelijke basis, probeert de geit en de kool te sparen. Uiteindelijk vindt niemand zijn account. Je laat de situatie verslechteren en gooit dan de handdoek in de ring. Je bent dan in een verlatingsgedrag.
  • Laatste optie: u probeert te begrijpen wat de oorzaak van het conflict is, luistert naar de mening van elk van de partijen en beslist vervolgens resoluut terwijl u probeert beide partijen te behouden. Je doel is niet om jezelf op te dringen als een kleine baas, maar om leiderschap en welwillendheid te tonen om het conflict op te lossen. U neemt uw verantwoordelijkheden door een besluit te nemen dat u volwassen bent geworden door te luisteren naar de eisen van uw medewerkers. Dit voorbeeld van assertief management bewijst ook dat je weet om te gaan met passief, agressief en manipulatief gedrag.

Assertief management: een inspirerende managementtechniek

Door vertrouwen en doorzettingsvermogen te tonen bij het verdedigen van uw ideeën, wordt u een referentie en een bron van inspiratie. Je wordt gewaardeerd om je vermogen om naar anderen te luisteren en ze te respecteren zonder je standpunt op te geven.

Deze natuurlijk leiderschap is ook geruststellend voor de rest van het team: precies het tegenovergestelde van een giftige manager, je begeleidt, begeleidt, stuurt aan. En bovenal neem je je verantwoordelijkheid als leidinggevende.

Conclusie: assertief management verenigt, motiveert en laat je team groeien terwijl het jou als individu en als manager vervult.

Nu je de sleutels hebt, zou het zonde zijn om het niet te proberen!

Lees ook >> Hoe vind je de juiste managementstijl?