10 tekens die aangeven dat het tijd is om te stoppen

Vooruitgang op het werk

Je gaat achterstevoren werken

Gebrek aan verlangen is vaak een van de eerste tekenen dat het misschien tijd is om verder te gaan. Als het enthousiasme van je begin in het bedrijf je volledig heeft verlaten, en dat je elke zondagavond terughoudend bent om eraan te denken om de volgende dag weer aan het werk te gaan, overweeg dan de pagina om te slaan om je vroegere motivatie terug te krijgen.

Je leert niets meer

Routine is een van de vijanden van het actieve leven. Een eentonigheid die sluipend kan worden opgelost door je huidige positie en de aan je toevertrouwde missies te omzeilen. Heb je motiverende uitdagingen? Als er niets aan de horizon komt, is het mogelijk dat we op korte termijn ergens anders moeten zoeken om ze te vinden…

Je ziet geen tekenen van promotie van binnenuit

Om binnen hetzelfde bedrijf door te groeien, is het nodig om te kunnen evolueren, om nieuwe uitdagingen te krijgen: meer toezicht, meer verantwoordelijkheden, specialisatie, horizontale ontwikkeling. Als dit je niet wordt aangeboden, noch tijdens het jaargesprek, noch de rest van het jaar, is dat omdat er waarschijnlijk een minnelijke scheiding in de lucht hangt…

Lees ook >> Welke strategie om een ​​interne promotie te krijgen

Je hebt al een tijdje geen loonsverhoging gekregen

Nog een onmiskenbaar teken: loonstagnatie. Sommige salarisverhogingen kunnen jaar na jaar automatisch plaatsvinden, maar ze kunnen ook afhankelijk zijn van de goodwill van uw werkgever. Als er vanuit dit oogpunt niets komt (salarisverhoging of nieuwe bonussen en winstdeling), kan de resulterende daling van de legitieme motivatie ervoor zorgen dat mensen ergens anders heen willen.

Je bent een van de oudste in het bedrijf

Kijk om je heen: zijn al je collega’s na jou gerekruteerd? Dan ben je decaan. Soms is het een goede zaak, maar het kan ook een teken zijn dat het tijd is voor jou om andere kansen te grijpen…

Je stelt regelmatig uit

Weinig inspirerende missies, weinig speling, het kan iedereen overkomen. Maar als je alles op het laatste moment en gehaast doet, is er zeker iets mis. Een daling van de motivatie? Als het tijdelijk is, is het mogelijk om het te verhelpen. Als het algemeen is, advies: beschouw ontslag als een oplossing om weer aan de slag te gaan.

Lees ook >> Effectieve uitstelgedrag op het werk is mogelijk!

Je ziet de dingen negatief

Er moet ook rekening worden gehouden met verbale signalen. “We komen er nooit”, “de concurrentie is te sterk”, “het is de crisis en we kunnen er niets aan doen”: zoveel negatieve zinnen die tekenen zijn van manifeste ontmoediging. Een remobilisatie kan gaan door de zoektocht naar een nieuwe professionele uitdaging om aan te gaan.

Je voelt je niet meer in lijn met de waarden van het bedrijf

Tussen de tijd dat u werd aangenomen en vandaag, kan het bedrijf zijn veranderd en ook zijn waarden. De familiale KMO waarin je jezelf herkent heeft bijvoorbeeld zo kunnen groeien dat menselijke relaties niet meer dezelfde zijn. Als dit op de lange termijn een probleem voor je vormt, moet je misschien toch overwegen om naar andere horizonten te vertrekken.

Lees ook >> Ken uw professionele waarden om te floreren op het werk

Je staat op een keerpunt in je professionele carrière

De wens om ontslag te nemen kan ook afhangen van uw leeftijd en de context. De jonge vrijgezel die je was toen je een baan aannam waarbij je veel moest reizen, wil misschien verder gaan nu je een gezin hebt gesticht. Of, omgekeerd, het vertrouwen dat je door ervaring hebt opgedaan, kan je aanmoedigen om grotere uitdagingen in een andere structuur aan te gaan…

Lees ook >> Opzeggen met een vast contract: hoe ontslag nemen?

Je krijgt telefoontjes van headhunters

Een laatste onmiskenbaar teken: je wordt regelmatig benaderd door headhunters via sociale netwerken, of rechtstreeks door een bedrijf dat voor het nieuws komt. Dit is een teken dat uw profiel aantrekkelijk is op de arbeidsmarkt en dat dit misschien het juiste moment is om van deze situatie te profiteren.