Jouw ideale baan: hoe omschrijf je die in een sollicitatiegesprek?

Zoek werk

Hoe definieer je jouw ideale baan?

Voordat je jouw droombaan kunt omschrijven, is het noodzakelijk om te weten welke baan jou boeit. En ver buiten de werkplek, de tafelvoetbalsfeer en restaurantkaartjes, is de eerste vraag die van de betekenis van je missie.

Vraag jezelf af om je ideale baan te kunnen definiëren :

 • Welke betekenis wil je aan je job geven?
 • Als de missie die u wilt bereiken overeenkomt met uw waarden.
 • Als deze missie realistisch is en compatibel is met jouw vaardigheden.

Verschillende stappen kunnen u helpen bij uw reflectie om uw ideale baan te definiëren:

 • U kunt uw professionele ikigai instellen.
 • U kunt de kwaliteit van de werkrelaties met uw collega’s en managers bepalen, wat een grote bijdrage levert aan uw welzijn op het werk.
 • Ook de omgeving en arbeidsomstandigheden kunnen deel uitmaken van de definitie van jouw ideale baan. Bijvoorbeeld: “In de baan van mijn dromen werk ik zonder beperkingen van tijd of plaats, op een volledig flexibele manier”.

Zodra de fundamenten van het beroep van je dromen zijn gelegd, maak je aantekeningen en formaliseer je het geheel.

Hoe zou je jouw ideale baan omschrijven in een sollicitatiegesprek?

Heb je ooit de ervaring gehad dat je je droombaan uitbundig beschrijft in een sollicitatiegesprek en geen reactie krijgt na de ontmoeting?

Als je ooit dit soort professionele mislukkingen hebt meegemaakt, weet je dat: het kennen van je ideale baan is niet genoeg om het te kunnen uitoefenen. Inderdaad, wanneer je voor een recruiter staat, solliciteer je naar een specifiek aanbod. En als uw antwoorden volledig los staan ​​van de functie waarvoor u solliciteert, is het niet verwonderlijk dat de HRD uw sollicitatie niet bewaart.

Match jouw ideale beroep en de te vervullen functie

Het idee is om de matchpunten tussen de baan waar je absoluut van droomt en de functie waarvoor je gaat solliciteren.

Missie, vaardigheden, managementstijl, activiteitensector, verantwoordelijkheid, bedrijfswaarden, mogelijkheden voor interne ontwikkeling: jouw begrip van het jobaanbod is bepalend. Het is inderdaad vanuit de te vervullen functie dat je jouw ideale baan omschrijft.
Bijvoorbeeld: “Voor mij zou de ideale baan een middenmanagementfunctie zijn waarin ik zelfstandig een klein team zou kunnen aansturen, met behoud van een sterke operationele dimensie. »

Een ideale maar realistische baan

De andere dimensie die door een recruiter wordt geëvalueerd, is de realistisch karakter van jouw ideale baan. Dus hoe omschrijf je jouw ideale baan realistisch?

Allereerst moet je droombaan verenigbaar zijn met je vaardigheden. Het is aan jou om erachter te komen welke hard skills en soft skills nodig zijn voor de functie. Beschik jij over deze vaardigheden, of moet je getraind worden om ze te verwerven? Kan deze toename van vaardigheden gemakkelijk worden gedaan of niet?

Als u bijvoorbeeld Java-ontwikkelaar bent, solliciteert naar een CIO-positie in een familiebedrijf en uw ideale baan is om Cybersecurity Manager te zijn voor de Quai d’Orsay, ziet u onmiddellijk de kloof tussen de realiteit – van uw ervaring en uw baan aanbod – en jouw ideale baan.

De kunst en de manier om je ideale beroep te omschrijven

Wat op het spel staat bij het beschrijven van je ideale baan, is ook het enthousiasme dat je kunt overbrengen op je gesprekspartner. Op het formulier, de woordkeuze, de toon waarmee je je professionele project presenteert en je beheersing van verhalen vertellen kan inderdaad het verschil maken (lees in ons artikel hoe je een effectieve pitch maakt?). De recruiter zal je motivatie en ambitie waarschijnlijk waarderen.

Als hij enthousiast is over je persoonlijkheid, zal hij je proberen te integreren in zijn team, ook als je profiel niet precies overeenkomt met wat hij zocht.

Waarom is het zo belangrijk om je ideale baan goed te omschrijven?

De recruiter die het sollicitatiegesprek voert, probeert uw sollicitatie te valideren of ongeldig te maken. Dus leg je gepraat over je toekomst als gevechtspiloot opzij: je gesprekspartner heeft niet per se de tijd (en ook niet de wens) om je kinderdromen tot in detail te kennen.

Aan de andere kant wil het weten of:

 • Je hebt begrepen wat er op het spel staat in de te vervullen functie (door de evocatie die je ervan maakt).
 • U bent de juiste persoon om deze functie te vervullen (door uw vaardigheden en capaciteiten te vermelden).
 • Je hebt nagedacht over je professionele carrière (via de logica van je project).
 • Je bent compatibel met de rest van het team en het bedrijf (door de persoonlijkheidskenmerken die je onthult op het moment van het interview).
 • Je beschikt over communicatieve en overtuigingskracht (door je spraak zowel inhoudelijk als vormelijk te beheersen).

Verre van triviaal, de vraag naar je ideale baan is dan ook een klassieke vraag waarop je je moet voorbereiden.

Aan de andere kant, vermijd het verwijderen van je grote klompen of het overdrijven van de motivatie: jouw eerlijkheid en authenticiteit zullen altijd bondgenoten zijn om u te helpen uw droombaan te vinden.