Jonge afgestudeerden: welke vragen aan het einde van het sollicitatiegesprek?

Zoek werk

Met welk type project zou ik kunnen beginnen?

“Het einde van het interview is zowel het moment om je interesse in de functie te bevestigen als om af te sluiten met een goede indruk door de recruiter het gevoel te geven dat hij een vastberaden en dynamisch persoon voor zich heeft gehad”, zegt Jean-Michel Rolland , opleidingsdirecteur bij ISEN Toulon en managementconsultant. Het meest aan te raden is dan om vragen te stellen waaruit blijkt dat je jezelf in de positie projecteert. “Je moet de recruiter helpen om jou in de baan te zien”, legt jobcoach Yves Gautier uit. Een managementcontroller of een IT-specialist kan bijvoorbeeld vragen naar het typische project dat hij bij indiensttreding zal moeten uitvoeren. Je kunt jezelf ook in de schoenen van de toekomstige medewerker verplaatsen en de recruiter vragen om een ​​punt te verduidelijken. Voorbeeld: “Je noemde voor deze functie het belang van de rol van interface met de dochterondernemingen, zou je me iets meer kunnen vertellen over wat ik in dit verband zou moeten doen?”

Uit hoeveel personen bestaat het werkteam voor de te vervullen functie?

Het is ook essentieel om het gevoel aan de recruiter over te laten dat we uit het kader van zijn persoon hebben kunnen komen om zichzelf nu al als een mogelijke toekomstige medewerker te zien. ” Het is niet alleen nodig om zijn kwaliteiten te benadrukken, maar ook zijn vermogen om de cultuur van het bedrijf te integreren, om zich te interesseren voor zijn omgeving”, oordeelt France Vever, verantwoordelijk voor corporate relations bij Sup de Pub. Kortom: laten zien dat je als individu die solliciteert perfect kan transformeren tot een dienstbaar element voor een collectief. “We kunnen dus profiteren van het einde van het interview om te laten zien dat we meer willen weten over onze toekomstige medewerkers”, vervolgt France Vever. Vragen die kunnen worden aangescherpt door potentiële toekomstige collega’s stroomopwaarts via sociale netwerken te identificeren. “Het is interessant om nu al aan het netwerk te kunnen werken, verzekert Jean-Michel Rolland. Een recruiter zal het op prijs stellen een kandidaat voor zich te hebben die de namen kent van potentiële toekomstige medewerkers, dit toont ook zijn bereidheid om mee te doen. »

Wat vind je van mijn kandidatuur?

Het interview is een gevoelskwestie maar het is soms moeilijk om het gevoel van de recruiter aan het einde van het interview te lezen. Is dat laatste goed gegaan? Als je jezelf deze vraag echt stelt, aarzel dan niet om hem rechtstreeks aan je gesprekspartner te stellen, bevestigt Yves Gautier: “Mag ik je eerste reactie ter plaatse hebben? Welke opvallende elementen onthoud je van mijn aanvraag? Het is handig om op deze manier vragen te stellen om te voorkomen dat je het interview in de meest totale vaagheid verlaat. “Een aanpak die des te meer aanbevolen is dat de recruiter niet zal aarzelen om je zijn mening te geven, merkt Jean-Michel Rolland op: “Hij zal zelfs gevleid zijn. In het geval dat je vindt dat het interview slecht is verlopen, is het ook handig om wat advies te krijgen, zodat je aan verbeterpunten kunt werken voor toekomstige interviews. » Wees voorzichtig en probeer de vragen altijd op een positieve manier te veranderen : liever “welk advies zou je me geven om mezelf te verbeteren?”, boven “wat heb ik gemist?”.

Heeft u andere kandidaten voor de functie?

Het is beter om het interview af te sluiten, wetende wat de volgende stap is in het wervingsproces. Dit is het standpunt van Jean-Michel Rolland, voor wie “men niet moet aarzelen om details te vragen. Als u bijvoorbeeld wordt verteld: “we nemen nog een keer contact met u op”, heeft u het recht om opheldering te vragen: “dank u, op welke datum?”. Dit is echter niet noodzakelijk het advies van Yves Gautier, voor wie de vragen van het type “bel je me alsjeblieft terug?” kan de recruiter ontevreden achterlaten: “Je moet zorgen voor een zelfverzekerde houding door de indruk achter te laten dat je weet dat je wordt teruggebeld. Laat in zekere zin de hand aan de recruiter over zonder hem te hoeven smeken. France Vever, raadt ze aan het subtiel te spelen: “Vraag aan het einde van de uitwisseling of er andere kandidaten zijn en hoeveel er zijn, het geeft een indicatie van je kansen om te slagen zonder het direct te vragen. »