Anoniem CV: wat zegt de wet?

Zoek werk

Anoniem CV: wat is het?

Wet nr. 2006-396 van 31 maart 2006 voor gelijke kansen had een artikel in de arbeidswet ingevoerd waarin stond: “In bedrijven met vijftig of meer werknemers kan de informatie vermeld in artikel L. 1221-6 en schriftelijk meegedeeld door de sollicitant alleen worden onderzocht onder voorwaarden die hun anonimiteit behouden”. Gezien als een instrument in de strijd tegen discriminatie bij aanwerving, konden bedrijven met meer dan 50 werknemers alleen nieuwe werknemers werven door gebruik te maken van een anoniem cv: naam, voornaam, leeftijd, foto, e-mailadres, gezinssituatie, nationaliteit en adres van de kandidaat mag niet op het cv voorkomen. Recruiters konden tijdens het sollicitatiegesprek alleen vertrouwen op de opleiding en het loopbaanpad van de kandidaat om hem in dienst te nemen.

Er waren eigenlijk twee mogelijkheden om te solliciteren:

  • Stuur een geanonimiseerd cv naar de recruiter.
  • Stuur een niet-geanonimiseerd cv naar het bedrijf. In dit geval moest deze laatste software gebruiken die de persoonlijke gegevens van het cv detecteert en wist voordat het naar de personeelsafdeling wordt gestuurd.

Lees ook >> CV-voorbeelden om het eenvoudig en mooi te maken

Anoniem CV: verplicht of optioneel?

De decreten die de toepassingsmodaliteiten van de verplichting om een ​​beroep te doen op het anonieme cv moesten specificeren, zijn nooit door de regering gepubliceerd. Daarom heeft de Nationale Assemblee in mei 2015 gestemd om deze wervingsmethode facultatief te maken. Rip het anonieme cv!

Tegenwoordig zijn aanwervingen op deze basis nog steeds zeldzaam. Het anonieme CV wordt alleen een mogelijkheid voor bedrijven.

Lees ook >> Een cv maken: 6 details die u absoluut moet vermijden

Wat moet er op je cv staan?

Aangezien het geanonimiseerde CV tegenwoordig niet de norm is, is het beter om het bij het “klassieke” CV te houden. Hier zijn enkele herinneringen aan de vermeldingen die op uw cv moeten staan.

Persoonlijke presentatie

Voornaam, achternaam en contactgegevens (postadres, e-mail, telefoon) moeten bovenaan je cv staan. Aan de andere kant gaan uw burgerlijke staat en het aantal kinderen alleen u aan.

Noteren : zet je voornaam voor de achternaam.

Waar plaats je de foto op een cv?

Zelfs optioneel, de foto blijft gewaardeerd door recruiters en kan helpen bij het onthouden van je sollicitatie. Plaats deze rechtsboven in je cv.

Noteren : als uw foto op professionele netwerken verschijnt, zullen recruiters u gemakkelijk kunnen vinden. Je kunt net zo goed de foto kiezen die je leuk vindt en op je cv zetten.

Waar zet je de geboortedatum op een cv?

U bent niet verplicht om uw leeftijd of geboortedatum door te geven. Meestal vertelt de lengte van uw ervaring de recruiter over uw junior- of seniorstatus. Als je het toch wilt aangeven, schrijf het dan bovenaan je cv bij je persoonlijke presentatie.

Noteren : als u naar uw leeftijd wilt verwijzen, kiest u de geboortedatum of de leeftijd. Beide noemen is te overbodig.

Over de vergunning gesproken?

Als u voor de functie waarvoor u solliciteert, in het bezit moet zijn van een rijbewijs en/of in het bezit zijn van een eigen auto, kunt u dit in uw cv aangeven. Omgekeerd is de informatie nutteloos en zou alleen bedoeld zijn om uw persoonlijke presentatie te overbelasten.

Lees ook >> CV: hoe praat je over je taalniveau?