Is jezelf definiëren als een “atypisch profiel” schadelijk voor je zoektocht naar een baan?

Zoek werk

Geen slecht woord

“De term “atypisch” vormt op zich geen probleem, het is geen vies woord en het is een kwalificatie die algemeen wordt aanvaard in sollicitatiegesprekken, verzekert Karine Doukhan, associate director bij Robert Half. Als je inderdaad een niet-lineaire professionele carrière hebt, moet je die niet verbergen, want eerlijkheid primeert altijd. Pas echter op dat u er niet tevreden mee bent als een samentrekkingswoord dat zonder rechtvaardiging kan worden gebruikt. ” Integendeel, je moet ook weten hoe je het moet uitleggen en daarom argumenten dienovereenkomstig voorbereiden. “, voegt Nicolas Ghislain, regiomanager binnen de Fed-groep, toe.

Een veelvoud aan aanvaardbare verklaringen

Deze argumenten, die van tevoren zijn voorbereid, kunnen van geval tot geval enorm verschillen. “Vooral de nieuwe generatie die op de arbeidsmarkt komt, neigt naar deze kant van zappen en oriëntatieverandering”, constateert Karine Doukhan. Het is geen probleem als er een mogelijkheid is om samenhang te vinden in de genomen beurten, vervolgt ze: “Zo zal een kandidaat voor een juridische functie waarvan ik weet dat hij medicijnen heeft geprobeerd voordat hij zijn opleiding op het recht heeft georiënteerd, niet met een handicap vertrekken als hij kan aantonen dat deze koerswijziging zijn karakter heeft gevormd en dat hij behield van zijn eerdere mislukking een voorliefde voor competitie en strengheid op het werk. »

Overwin bezwaren

Proberen je gaten in een cv te verbergen zoals je het stof onder het tapijt probeert te verbergen, zou volgens loopbaancoach Bérangère Touchemann de grootste fout zijn die je kunt maken. ” Deze atypische cursus, het is beter om het te verkopen en te anticiperen op de bezwaren van de recruiter. Je kunt er vrij over praten, zolang je het maar accepteert. » Een sabbatjaar om de wereld rond te gaan? Dit heeft je misschien in staat gesteld om aan je vreemde talen te werken terwijl je de batterijen oplaadt om gemotiveerder dan ooit terug in de wereld van het werk te duiken. “Voor een ouder die lang verlof heeft genomen om hun kinderen op te voeden, is het ook een levenskeuze om gewaardeerd te worden: een moeder in zo’n situatie is rentmeester, logistiek medewerker en manager van haar eigen gezin geworden”, meent Berangere Touchemann verder.

Speel op interessante punten

Sommige atypische paden kunnen ook worden gerechtvaardigd met betrekking tot de tijd die wordt besteed aan een passie, zowel cultureel als sportief. Zo kan het beoefenen van een discipline op intensief niveau je misschien even weg hebben gehaald uit de traditionele professionele wereld, maar deze originaliteit kan een sterkte zijn: je hebt daar aan strijdlust gewerkt, gereisd, soms teamwork geleerd… ” Deze passie is te vinden op internet door nauwgezet toezicht te houden op de activiteit in kwestie op sociale netwerken. Ook hier is het atypisch maar verkopend omdat het de recruiter die het zal hebben gemerkt een aanknopingspunt met persoonlijkheid biedt, het wekt nieuwsgierigheid zegt Bérangère Touchemann.

Meer geschikt voor bepaalde beroepen

Een belangrijke nuancering wordt aangebracht door Nicolas Ghislain: “In detail is het nog altijd beter om geen atypisch loopbaanpad naar voren te schuiven om op bepaalde jobs te solliciteren. » Welke zijn het minst geschikt voor dit type profiel? “De functies van technici als geheel, antwoordt de Fed Nord-manager. Omgekeerd is het eerder lonend voor commerciële of creatieve beroepen. » In ieder geval is het atypische verloop op zich nooit uit te bannen. “Je moet gewoon het gevoel hebben om al dan niet aan te dringen, afhankelijk van de beoogde positie en de interesse van de recruiter voor dit kenmerk van jouw profiel”, schat Karine Doukhan in.

Een detail dat het MKB meer aanspreekt

Er is ook een verschil naargelang de grootte van de structuur, benadrukt Nicolas Ghislain: “ In grote groepen is er nog steeds een voorkeur voor profielen van grote scholen en met vlekkeloze lineaire paden. In het MKB is dit minder het geval, waar we meer gaan zoeken naar een persoonlijkheid, een zelfstandige en veelzijdige kandidaat. Zoveel kwaliteiten die vaak naar voren komen in de meest atypische profielen.