Is het verstandig om een ​​recruiter te vertellen dat je andere leads hebt?

Zoek werk

Nee, zolang de vraag niet aan u wordt gesteld

Ten eerste: haasten heeft geen zin. “Ik ben er voorstander van om over zijn andere wegen te praten”, zegt Stéphane Cloteaux, directeur van de firma Strattitude RH. Je moet een interview zien als een bilaterale onderhandeling. We zijn hier niet om de werkgever te plezieren, maar om hem alle elementen mee te geven.” Aan de andere kant hoef je je niet meteen te openbaren. “We moeten vooral wachten tot de recruiter de vraag stelt. Als de kandidaat het spontaan ter sprake brengt, lijkt het alsof hij druk uitoefent. Zeggen dat je begeerd bent als je de vraag krijgt, kan extra waarde toevoegen aan een sollicitatie. Er meteen over praten is arroganter… »

Ja, om zijn motivatie te tonen

Want als het onderwerp ter sprake komt, is er geen sprake meer van verstoppen. En nog minder wanneer men gemotiveerd wordt door het lopende interview. ” Als je andere sleutels hebt en je geeft de voorkeur aan deze positie in het bijzonder, kan het zeer de moeite waard zijn om te onthullen dat je andere leads hebt. merkte Agnès de la Bourdonnaye op. Voor de auteur van de gids “Werk vinden: alle regels van A tot Z” is dit precies de gelegenheid om haar motivatie te herhalen. “We kunnen onthullen dat we mogelijk andere aanbiedingen zullen hebben en aandringen op de interesse die we hebben voor met name deze functie met een formule als: “Ik ben genomineerd in een multinational, maar ik verberg niet voor u dat ik prioriteit zal geven aan uw aanbod ” of “Ik vind mezelf zo goed in deze functieomschrijving” door de argumenten op te roepen die je aanspreken. Het is ook een kans om de recruiter te vleien en tegelijkertijd een beetje druk toe te voegen. »

Ja, na over de volgende vraag te hebben nagedacht

Maar het antwoord wordt – een beetje – ingewikkeld als de kandidaat nog twijfelt tussen verschillende lopende tracks. “Ik beveel een zekere oprechtheid aan wanneer de vraag wordt gesteld, benadrukt Stéphane Cloteaux. Het moet gezegd dat we andere wegen hebben. Maar je moet ook voorbereid zijn op de volgende vraag. Zelfs als de kandidaat niet verplicht is de namen van andere potentiële recruiters bekend te maken – vooral als sommigen hem om enige discretie hebben gevraagd – hij kan praten over het soort functie waarvoor hij in de running blijft. Maar hij zal vooral moeten aangeven of hij al een voorkeur heeft. “Zodra je merkt dat je andere leads hebt, moet je verwachten dat de recruiter de vraag stelt. Zelf vraag ik altijd in welke functie de kandidaat het huidige gesprek plaatst. Het is aan de kandidaat om bepaalde taalelementen voor te bereiden om zijn interesse te tonen en de recruiter niet te ontmoedigen. “Tegelijkertijd is het ook een kans om bepaalde elementen op te helderen en bepaalde twijfels weg te nemen. »

Ja, om niet verbrand te worden

Al met al lijkt het misschien verleidelijk om te zwijgen. Maar Laurent Hürstel zorgt ervoor dat het een slechte berekening is. “Als de kandidaat niets zegt, wordt hij uiteindelijk geselecteerd en wijst hij het aanbod af, de recruiter of het bedrijf kan het gevoel hebben dat ze voor de gek gehouden worden, onderstreept deze directeur verbonden aan de firma Robert Walters. De kandidaat mag geen kortetermijnvisie hebben. Zelf zijn er in vijftien jaar werving ongetwijfeld kandidaten die ik daarna weer ben tegengekomen. Beledig de toekomst op geen enkele manier. Maar voor deze consultant geldt het argument ook voor recruiters. “Deze eerlijkheid werkt twee kanten op. Als een kandidaat andere leads heeft, kan een recruiter hem ook een geïnformeerd en zorgzaam gevoel geven over een andere functie. Zo heb ik een kandidaat al geadviseerd ergens anders heen te gaan of de voorkeur te geven aan die en die optie volgens zijn profiel. Niet iedereen doet het, maar het is in het belang van het beroep, want de kandidaat zal het onthouden. »

Nee, als de recruiter (echt) te veel vragen stelt

Laurent Hürstel erkent echter enkele uitzonderingen op zijn redenering. “Het wordt steeds zeldzamer, maar je moet niet te veel zeggen als een recruiter gewetenloos lijkt”, vult de consultant aan. Er was een periode waarin kandidaten werden lastiggevallen op hun andere leads, voornamelijk door sluwe bedrijven die op zoek waren naar nieuwe klanten om hun diensten aan aan te bieden. Als een kandidaat zich voor een recruiter bevindt die overdreven nieuwsgierig is naar zijn andere leads, dan kunnen ze dit tot een minimum beperken. »

Nee… als we er geen hebben

Maar toch is het nodig om andere sporen in uitvoering te hebben. Agnès de la Bourdonnaye waarschuwt eindelijk bepaalde kandidaten voor een laatste verleiding. “Als we aanbevelen te zeggen dat we andere leads hebben, moeten we ook niet liegen in de hoop waarde te winnen. Pas op voor de bluf die zelden werkt! “Het is moeilijk om te liegen omdat recruiters doorgewinterd zijn en meer en meer getraind zijn in non-verbale taal. Dit is direct te zien en de kandidaat wordt direct in diskrediet gebracht… »