CV: hoe praat je over je soft skills?

Zoek werk

Communicatie- of managementstijl, stressbestendigheid, probleemoplossend vermogen, organisatiegevoel, initiatief nemen, inlevingsvermogen… In tegenstelling tot hard skills, namelijk technische skills, ” soft skills zijn vergelijkbaar met de menselijke en relationele kwaliteiten van kandidaten die hun persoonlijkheid bepalen “zegt Gaëlle Marre Trevidic, OfficeTeam Director bij Robert Half. Of ze nu aangeboren zijn of verworven zijn door ervaring, sportwedstrijden of door deelname aan verschillende extra-professionele projecten, “soft skills leveren waardevolle informatie op, met name over het vermogen om effectief te integreren en te floreren in een team of een bedrijf, afhankelijk van de mate van complexiteit ,” zij voegt toe.

Emotionele intelligentie centraal in de beslissing

Als deze vele criteria die verwijzen naar emotionele intelligentie populair zijn bij recruiters, het is gewoon zo dat met gelijke opleiding en professionele ervaring, soft skills nu vaak het verschil maken bij het aannemen. “Ontwikkelaars, projectmanagers, ontwerpers… In digitaal bijvoorbeeld tonen soft skills het echte voordeel van een profiel in vergelijking met gemakkelijk te beoordelen technische vaardigheden. », zegt Julien Palmaro, associate director van het bureau Infostrates. Zelfde opmerking voor Gaëlle Marre Trevidic: “In het geval van een shortlist tussen drie kandidaten die een functie kunnen opnemen, zal de selectie uiteraard gebeuren op basis van soft skills. Wil je weten hoe je emotionele intelligentie kunt ontwikkelen? In ons artikel leest u hoe.

Elke professional heeft zijn eigen soft skills

Als volgens bronnen, het Randstad Employment DataLab, complexe probleemoplossing, kritisch denken, creativiteit, teammanagement en coördinatie behoren tot de belangrijkste soft skills om te bezitten in 2020, deze menselijke kwaliteiten die een betere productiviteit garanderen, dekken verschillende realiteiten af, afhankelijk van de functie en de sector. “Er zijn geen vaardigheden die beter zijn dan andere. Het gaat erom te weten hoe je kunt uitdrukken wat zulke soft skills voor een bepaalde functie hebben gebracht en wat het kan opleveren voor de toekomstige omgeving”, merkt Gaëlle Marre Trevidic op. In gebieden waar de technologische omgeving snel verandert, “vertaalt dit zich in de behoefte aan agile medewerkers. Geconfronteerd met een zakenwereld die openstaat voor collaboratief werk, is het vermogen om in projectmodus te werken een onmiskenbare troef”, illustreert Elsa Levy Cado, partner bij Unatti, een start-up die gespecialiseerd is in mentoring.

Worden alle profielen getroffen door dit probleem? Voor Gaëlle Marre Trevidic: “een financieel directeur zal niet noodzakelijk dezelfde doelstellingen hebben als een verkoper of een uitvoerend assistent, twee functies waarvoor de relatie bijzonder belangrijk is. “Echter, zoals Elsa Levy Cado opmerkt: “deze soft skills zijn voor iedereen toegankelijk, er is geen reden waarom sommige werknemers ze zouden moeten onthouden. » Self-marketing te doseren volgens zijn persoonlijkheid en zijn vermogen om ze te rechtvaardigen.

Verschillende oplossingen om ze op een CV te rangschikken

Het belangrijkste doel van het cv is om een ​​professionele carrière te presenteren die operationele en managementvaardigheden blootlegt. “Soft skills mogen het niet overnemen”, merkt Gaëlle Marre Trevidic op. Aan de andere kant zou het zonde zijn om het zonder te doen, bevestigt Julien Palmaro: “Ik heb zeker kandidaten gemist, simpelweg omdat ze ze niet hadden aangegeven of slecht hebben gepresenteerd. » Indelingsniveau, meerdere mogelijkheden: ofwel plaats ze direct onder de titel van de functie bovenaan het CV, ofwel in de beschrijving van elke functie. Overige opties: maak een apart vak aan, vooral interessant om samen te vatten, of aan het einde van het cv in een persoonlijke waarden-tab. Zoals Elsa Levy Cado opmerkt: “Of je ze min of meer naar voren brengt, hangt ervan af of je er gemakkelijk over kunt praten tijdens het sollicitatiegesprek. Omdat recruiters onvermijdelijk terugkaatsen op deze indicatoren.

Noem niet alleen soft skills

Wat de gekozen locatie ook is, de terugkerende fout is om simpelweg een som van trefwoorden op te sommen. Zoals Julien Palmaro uitlegt: “Het aanduiden van ‘goede communicatie’ is van weinig belang. Het is beter om te specificeren: ik heb over zo’n project gecommuniceerd met de directie en dat heeft geleid tot dergelijke resultaten. Qua leiderschap: ik heb vier jaar een projectteam geleid over dat en dat dossier voor dat en dat resultaat. Een ander voorbeeld, werken in een multicultureel universum binnen een internationaal team getuigt van een open geest. Doelstelling: geef concrete en beknopte details die deze soft skills benadrukken.