Interview: hoe projecteer je jezelf in de functie?

Zoek werk

Zeg wat we begrijpen van de problemen

Het is essentieel dat de kandidaat laat zien dat hij de verwachtingen van de recruiter in twijfel heeft getrokken, dat hij heeft geprobeerd zijn probleem als geheel te begrijpen, de problemen buiten de functie zelf, de implicaties van deze aanwerving. De inspanning van deze screening is een blijk van zijn interesse in deze functie en dit bedrijf. Zelfs als zijn visie niet helemaal de juiste is, maakt het interview het mogelijk om de projectie die de kandidaat heeft gemaakt te corrigeren, bij te sturen, te herzien.

Geef concrete argumenten

Nadenken over wat we concreet kunnen bijdragen, ideeën aandragen en een project uitdragen, voorstellen doen: deze aanpak toont ook concreet de interesse van de kandidaat voor deze functie en zijn omgeving. Deze projectie kan ook gaan door het uiten van concrete concessies of inspanningen die de kandidaat mogelijk bereid is te doen – zelfs als het doen van een of meer concessies niet de noodzakelijke voorwaarde is om van functie te veranderen, maar het kan een teken zijn van sterke motivatie!

Voor een kandidaat die ver van zijn toekomstige werkgever woont, is het noemen van de mogelijkheid om snel te verhuizen een concreet en geruststellend argument voor de recruiter. Voor een kandidaat die solliciteert naar een leidinggevende functie in het verkoopteam, drukt het hebben van een concept verkoopactieplan voor hun laatste sollicitatiegesprek een sterke motivatie en een vermogen uit om zichzelf te projecteren om in hun nieuwe toekomst te investeren.

Interesse in uw gesprekspartner

Vragen stellen over hoe de gesprekspartner de samenwerking concreet voor ogen heeft, is een andere manier om te laten zien dat je jezelf projecteert. Vooral als u met uw toekomstige manager spreekt, is het belangrijk om hem te vragen hoe hij de uitvoering van de missie ziet, wat hij als prioriteiten ziet, wat belangrijk is in zijn ogen, het soort gedrag wat hij verwacht en wat hij zal zijn nieuwe werknemer beoordelen in de beginfase van zijn integratie.

Fragmenten uit het boekGeworven worden en werven“, Flore Ozanne, © Nathan