Inhuurbonus of welkomstbonus: voor wie en hoe onderhandel je ermee?

Nieuws

Wat is een aanwervingsbonus?

Het is een welkomstbonus in contanten die door werkgevers wordt gebruikt om hun doel te bereiken in de beroemde talentenoorlog. Het is duidelijk dat deze wijdverbreide praktijk onder de Angelsaksen tot doel heeft:

  • versnellen soms zeer gespannen aanwerving wanneer de kandidaat aarzelt om te tekenen
  • en om het nemen van risico’s van de langverwachte kandidaat veilig te stellen.

Als het gaat om compensatiepakketten, moeten werkgevers creatiever zijn om de beste aan te trekken. Natuurlijk bieden ze een flexibele organisatie, 4-daagse weken, een associatie met de hoofdstad… En de welkomstbonus is een van de voordelen.

Justine Baronnet-Fruges, manager van de Sales & Marketing-divisie van Robert Walters

In dit bedrijf wordt nu geschat dat: 2 op de 10 kandidaten krijgen een aanwervingsbonus vergeleken met 0,1 op de tien 3 jaar geleden.

Wie kan onderhandelen over een aanstellingsbonus?

Het is geen recht maar een voordeel waarover moet worden onderhandeld. Het gaat om deskundige executives, senior executives en senior executives die tijdens het selectieproces specifieke profielen presenteren. Opmerkelijk :

1- Degenen die expertise hebben die goud waard is op de markt

Want met deze kandidaat in je team ben je zeker van extra marktaandeel. De posities die het meest betrokken zijn bij deze welkomstbonussen komen overeen met de 17 functies die in 2022 aanzienlijk moeten worden uitgebreid. Voor degenen die worden uitgezet, kunnen ze super “gouden hallo’s” onderhandelen (zie hieronder “Een aanwervingsbonus is Hoeveel ?” )

2- Degenen die hun box verlaten zonder door de bonusbox te gaan.

“Als een kandidaat in september zijn bedrijf verlaat zonder zijn jaarlijkse bonus te ontvangen, dan kan hij een welkomstbonus onderhandelen om dit tekort te compenseren”, zegt Justine Baronnet-Fruges.

3- Degenen die bijvoorbeeld werken aan lange verkoopcycli

Voor hen zullen de eerste contractondertekeningen waarschijnlijk pas 12 of 18 maanden later aankomen. Bijvoorbeeld bij de verkoop van groot industrieel materieel. Het toekennen van een welkomstbonus is een manier om hun risico te minimaliseren en hun beloning soepeler te laten verlopen.

4- Degenen die dringend een vacante sleutelpositie moeten innemen

Als het bedrijf haast heeft om de werving voor een sleutelpositie af te ronden omdat het al verschillende weigeringen van kandidaten heeft moeten ondergaan, dan is een gouden hallo meer dan mogelijk.

5- Degenen wiens claims hoger zijn dan het salarisrooster van het bedrijf

Bij verandering van bedrijf is de loonkloof altijd groot, maar uit billijkheidsoverwegingen geven werkgevers er de voorkeur aan een royale aanwervingsbonus toe te kennen dan het vaste salaris van de kandidaat op te blazen, met het risico dat er een kloof ontstaat met de reeds in functie zijnde werknemers. Het vaste deel wordt in het algemeen het volgende jaar opnieuw beoordeeld.

Hoe hoog is een aanwervingsbonus?

Alles hangt natuurlijk af van het profiel van de kandidaat. Voor een commerciële middle kan de welkomstbonus 3000 euro zijn, het equivalent van een maand variabel. In de private equitydit kan oplopen tot 100.000 euro.

Gemiddeld varieert de hoogte van een aanwervingsbonus tussen de 10 en 30.000 euro.

Hoe onderhandel je over je aanwervingsbonus?

U moet aankomen met een specifiek nummer in gedachten. Geen manier om de ene dag 15.000 euro te vragen en de volgende dag 20.000 euro welkomstbonus onder het voorwendsel dat je iets bent vergeten. Hier is hoe:

  • Neem de tijd om uw huidige totale bezoldiging te berekenen. Vergeet naast uw vast en uw variabel (premie en bonus maar ook winstdeling en participatie) niet uw diverse voordelen in klassieke vorm (telefoon, auto, pensioen, mutualiteit, …) maar ook het overnemen van verantwoordelijkheid kinderopvang te integreren kosten, het preferentiële tarief van de lening die door uw bedrijf wordt verstrekt, enz.
  • Van dit bedrag, pas een vermenigvuldiger toe om tot uw nieuwe salarisverwachtingen te komen. Als je 100.000 euro verwacht, maar het bedrijf beperkt zijn voorstel tot 80.000 euro, dan is dit het moment om het argument van de aanwervingsbonus te proberen. En dit, zodra u zeker weet dat het bedrijf heeft besloten dat u de finalist bent.

“Kandidaten hebben een sterke positie, dus recruiters luisteren goed naar hun antwoord op de vraag ‘wat wil je?’ “. We moeten niet aarzelen om een ​​enigszins agressieve onderhandeling te proberen over dit onderwerp van: welkomstbonus. Het bedrijf kan ook aandelenopties aanbieden. Kandidaten zijn er ook gevoelig voor omdat het betekenis geeft aan hun werk om de resultaten op de voet te kunnen volgen. Dit vleit hun ‘ondernemers’-kant, minder risico’s nemen’, besluit Justine Baronnet-Fruges.

Voor het eerst gepubliceerd: 5 januari 2022. Laatst bijgewerkt: 1 september 2022