8 zinnen om te vermijden in een sollicitatiegesprek

Zoek werk

Laat me mezelf voorstellen

Wijt het ongetwijfeld aan de stress: om jezelf een gezicht te geven, stel je voor om vanaf het begin de zaken onder controle te houden en je cv uit te rollen. Vergissing ! Het is beter om de richting van het interview over te laten aan de recruiter en eerst naar hem te luisteren. Neem het woord wanneer de laatste het je aanbiedt met de traditionele vraag: Vertel eens over jezelf.

Hoe lang denk je dat het gesprek gaat duren?

Om te slagen in een sollicitatiegesprek, spreekt het voor zich dat je de recruiter met respect moet behandelen (en het omgekeerde blijft onder alle omstandigheden waar). Stiptheid is daar een kenmerk van. Je wordt op een bepaald tijdstip verwacht, respecteer dit of, nog beter, kom een ​​paar minuten te vroeg, als je niet wilt dat de klus aan je voorbij gaat.

Doe tijdens het gesprek de moeite om te laten zien hoe geïnteresseerd je bent in de kans. Blijf tijdens het gesprek oplettend, maak aantekeningen en behoud een goede houding: kijk de recruiter in de ogen, knik als je het ermee eens bent of hem begrijpt, en vermijd het oversteken van je arm, stampen of enig ander teken van ongeduld. Zelfs als je haast hebt en je timing krap is, verban dan automatisch de volgende vraag: “Hoe lang denk je dat het interview zal duren?” Door dit soort vragen te stellen, zie je eruit als een echt ongemanierd persoon en wekt de indruk dat het interview je dwars zit.

Mijn vorige werkgever was verschrikkelijk

Vuistregel: spreek nooit kwaad over een werkgever, vroeger of nu. Zelfs als je legitieme problemen hebt gehad met een collega, supervisor of bedrijf, doe je vuile was niet in het bijzijn van de interviewer en bekritiseer je voormalige werkgever niet openlijk. Door over anderen te klagen, komt een kandidaat alleen maar bitter en wrokkig over, wat ertoe kan leiden dat de recruiter hun houding in twijfel trekt als ze hen ooit in hun bedrijf aannemen. Deze zin moet daarom tijdens het hele interview worden vermeden. En zelfs aan het einde van het interview, zelfs als je je zelfverzekerd voelt, moet je compromisloos blijven over dit onderwerp.

Ons advies : maak alleen neutrale opmerkingen, zoals: “Ik ben op zoek naar een nieuwe werkomgeving” of “Mijn carrièredoelen zijn veranderd” wanneer gevraagd wordt naar de redenen om van functie te veranderen.

Ik ging rond de post

De vraagstelling is vanzelfsprekend. In 90% van de gevallen zal de recruiter je vragen waarom je je huidige baan wilt verlaten (of waarom je die al hebt verlaten). Het antwoord lijkt u echter eenvoudig: u hebt de vraag beantwoord. Zelfs als het gevoel menselijk is, wees voorzichtig met hoe je het formuleert. Om ervoor te zorgen dat hij met je verder wil gaan, moet je iets positiefs in de vorm zetten, ook als de inhoud dat niet is. Je kunt bijvoorbeeld antwoorden dat je de doelen hebt bereikt die je voor jezelf hebt gesteld (je kunt ze opnoemen) en dat je nu ambieert naar een nieuwe uitdaging.

Op hoeveel verlof heb ik recht?

De kwestie van betaalde vakanties en RTT mag niet helemaal worden verboden. Je kunt erover praten, maar niet in de eerste minuten van het sollicitatiegesprek. Deze oefening vindt plaats in een trechter. Dat wil zeggen dat we niet over de materiële en financiële aspecten van een aanbieding moeten praten voordat we de kwestie van waarden, organisatie, marktaandeel, prestaties, de algemene dynamiek van het bedrijf, de opbouw van de afdeling… , je zou kunnen doorgaan voor een kandidaat die meer geïnteresseerd is in de voordelen van de functie dan in het werk zelf… Het is volkomen legitiem om deze vragen te stellen… als je meerdere sollicitatiegesprekken hebt gehad en je recruiter serieus overweegt om je aan te nemen. In dit stadium zullen dit soort vragen u inderdaad in staat stellen een weloverwogen keuze te maken en te beslissen of u deze functie al dan niet wilt aanvaarden. Maar richt tot die tijd uw inspanningen op wat u het bedrijf kunt bieden, niet op wat zij u kunnen bieden.

Elke avond om 17.00 uur ben ik weg

Vertel niet meteen vanaf het eerste sollicitatiegesprek dat je moet plannen als je niet wilt dat de recruiter je ziet als iemand die niet flexibel is. Maar dat is precies wat er zal gebeuren als je zulke uitspraken doet! Het onderwerp van de werktijden van leidinggevenden kan natuurlijk worden besproken, maar wacht tot het einde van het gesprek of de volgende als het wervingsproces langer is.

Ik ben een groot feestbeest

In een sollicitatiegesprek heb je een goede kans dat de recruiter je de vraag Vertel eens over jezelf stelt. Hoewel het normaal is om de recruiter een glimp van je persoonlijkheid te willen gunnen, moet je hem niet alles over jou vertellen… Blijf relatief discreet en bezwijk niet voor de drang om te veel te zeggen. Richt uw opmerkingen op de professionele sfeer. Interpersoonlijke vaardigheden behoren tot de belangrijkste kwaliteiten om op te vallen tegen een kandidaat met dezelfde vaardigheden en vergelijkbare ervaring. Het sollicitatiegesprek is de eerste gelegenheid om je kracht op dit gebied te tonen en daarmee de baan van je dromen te bemachtigen.

Vertel me wat meer over je bedrijf

Je bent gemotiveerd, dat is goed. Maar pas op dat u niet te veel superlatieven gebruikt om uw motivatie aan de recruiter te demonstreren. Maar het omgekeerde is net zo slecht voor je kandidatuur. Het is net zo gevaarlijk om uw interesse in het bedrijf waar u solliciteert verkeerd te vermelden. Het stellen van vage, holle of off-topic vragen over het bedrijf is contraproductief en wekt de indruk dat je je cv per ongeluk hebt gestuurd. Integendeel, we raden u aan geïnteresseerd te zijn in het nieuws van het bedrijf om, indien nodig, enkele relevante vragen te stellen.