Industriële renaissance in Duinkerken: 27.000 nieuwe banen tegen 2040, waarvan 20% voor managers

Nieuws

Ze getuigen

  • Emmanuelle Leroydirecteur aantrekkelijkheid en werkgelegenheid bij de Stedelijke Gemeenschap van Duinkerken (CUD).
  • Diane MartelHRD van Flocryl
  • Marie Claude Gabriëldirecteur van het wervingsbureau Keezi Solutions
  • Caroline VannierDirecteur Hauts-de-France bij LHH Recruitment Solutions

27.000 nieuwe banen in Duinkerke tegen 2040

Afgelopen mei maakte de president van de republiek zelf de reis om met veel tamtam de toekomstige installatie van een nieuwe aan te kondigen giga-fabriek van elektrische batterijen in Duinkerke.

Sinds enkele maanden lijkt dit territorium van de Côte d’Opale te zijn geworden de plek om te zijn voor Franse en buitenlandse investeerders. In het begin van het jaar, Verkorfabrikant van elektrische batterijen, bevestigde zijn aanstaande vestiging in het bekken van Duinkerke en de creatie van 1.200 banen tegen 2025. Iets eerder Clarebout Aardappelen getekend voor een nieuwe fritesproductiesite (320 arbeidsplaatsen).

De sleutel tot al deze projecten is het creëren van 16.000 banen tegen 2030, werd ons verteld! Een uitkomst voor deze industrieel geteisterde noordelijke regio vanwege zijn stalen verleden en zijn langzame omschakeling.

In werkelijkheid zijn de prognoses veel optimistischer.

Tegen 2040 worden 27.000 jobs verwacht. Het aandeel executives zal rond de 20% liggen.

Emmanuelle Leroy, directeur aantrekkelijkheid en werkgelegenheid bij de Stedelijke Gemeenschap van Duinkerken (CUD).

Vacatures in grote en kleine bedrijven

In de komende 20 jaar bereidt Duinkerke zich voor op het hosten van 41 grote investeringsprojecten gedreven door technologische doorbraken.

Bye bye hoogovens voor Arcelorplaats bij een aardgasproductie-installatie. EOF zal daar twee nieuwe EPR’s installeren. Maar liefst 2 giga fabriek nieuwe generatie elektrische batterijen aangedreven door Verkor (1200 nieuwe banen) en Taiwanees Prologium-technologie (2.000 tot 3.000 nieuwe banen) zal ook in Duinkerken voor anker gaan en duizenden banen opleveren. De specialist in de productie van polymeren voor waterbehandeling, Flocrylis al bezig met het opbouwen van een kandidatenpool om gedurende 30 jaar elke 2 jaar 40 mensen aan te kunnen nemen.

Diane Martel

“Uiteindelijk zullen we 1.000 medewerkers hebben, waarvan 8% kaderleden”, meent Diane Martel, HR Director van Flocryl, die eind 2021 bij de groep kwam. Lokale kmo’s en kmo’s worden niet buitengesloten en zoeken ook personeel hun teams om te kunnen reageren op het lokale commando. Kortom, de Duinkerkse banenmarkt trekt aan!

Technische functies in overvloed

Toekomstige industriële vestigingen zullen uiteraard de aanwerving van technische profielen vereisen: ingenieurs, productiemanagers, onderhoudsmanagers, logistiek managers, enz. Ook in ondersteunende functies zullen functies ontstaan. Om nog maar te zwijgen van alle indirecte banen die worden gegenereerd door de nieuwe locaties. En dit bij de onderaannemers van deze industrieën maar ook in de dagelijkse economie (bouw, logistiek, voeding, vrije tijd, schoonmaak, etc.).

Lokale kandidaten maar ook uit andere regio’s

Om deze banen zo goed mogelijk te vervullen, jagen werkgevers uiteraard in noordelijke landen.

“Bedrijven zijn op zoek naar technische experts. Lokaal is de pool van kandidaten echter niet voldoende. Het opleidingsaanbod in de regio wordt herzien om jongeren op te leiden in deze uitbundige beroepen”, merkt Emmanuelle Leroy op.

“Ondanks universiteiten in Calais, Duinkerken en Boulogne-sur-Mer, gaan jonge afgestudeerden aan het werk in Lille, Amiens of zelfs Parijs”, voegt Marie-Claude Gabriele, directeur van het rekruteringsbedrijf Keezi Solutions, toe.

Goed nieuws voor sollicitanten uit andere regio’s. In het bijzonder degenen die in het verleden banden hebben gehad met de regio Duinkerke en die graag terug willen naar hun geboorteland.

Caroline Vannier

“Sinds de covid, ook al is de regio minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld Nantes, verlaten veel kandidaten graag de grote steden. En zijn klaar om elders in Frankrijk te “expatrieren” voor een betere balans tussen werk en privéleven”, zegt Caroline Vannier, directeur Hauts-de-France bij LHH Recruitment Solutions.

Om aan de verwachtingen van lokale werkgevers te voldoen, moeten kandidaten bereid zijn zich lokaal te vestigen. “Dit zijn industriële jobs die een grotere aanwezigheid ter plaatse vereisen. En zelfs als de functie een deel van de week zou kunnen worden telewerkt, staan ​​werkgevers in de regio nog niet erg open voor deze manier van organiseren. Dus niet echt fan van forenzenprofielen die 3 dagen in Duinkerken zouden komen werken en de rest van de tijd op afstand werken vanuit een andere regio merkt een andere arbeidsmarktspecialist in Duinkerken op. Je bent gewaarschuwd.

Een gebied dat aantrekkelijk wil worden voor nieuwe Duinkerken

Om kandidaten van elders aan te trekken, vermenigvuldigt de metropool Duinkerke initiatieven. In het bijzonder door weekends met een “welkomstpakket” te organiseren voor wie nog aarzelt om de sprong te wagen naar het bekken van Duinkerke. Tijdens deze korte onderdompeling laat de CUD hen kennismaken met het grondgebied, het economische weefsel (clubs bezoeken, ontmoetingen met werkgevers, enz.) en natuurlijk de levenskwaliteit (zee, open ruimten, nabijheid van België, natuur, enz.).

“We willen mensen aantrekken die belang hebben bij de transitie-economie. Met fabrikanten denken we samen na over andere manieren van leven en werken. Bijvoorbeeld over het realiseren van woningen nabij werkgebieden in dorpen. Zo revitaliseren we het grondgebied en beperken we de CO2-uitstoot”, illustreert Emmanuelle Leroy. Tot zover de ansichtkaart.

Op de grond is de realiteit iets minder rooskleurig. “Er moet nog gewerkt worden aan de aantrekkelijkheid van het grondgebied. We hebben volledige ondersteuning nodig voor nieuwkomers op het gebied van huisvesting, onderwijs en ook voor de tweede baan van de echtgenoot”, benadrukt Marie-Claude Gabriele (Keezi Solutions). En Caroline Vannier (LHH Recruitment Solutions) merkt op dat “ondersteuning voor de terugkeer van de partner naar het werk zelden deel uitmaakt van het pakket dat de kandidaat wordt aangeboden. Vaak zijn wij, de firma, hen te hulp”.

Lagere salarissen maar ook lagere kosten van levensonderhoud

Aan de salariskant is er ook een strijd in vergelijking met de praktijken in de rest van het grondgebied. En zeker vergeleken met Parijs.

In Duinkerken “beloopt het gemiddelde netto-uurloon van leidinggevenden, hogere intellectuele beroepen en bezoldigde bedrijfsleiders € 26,55 in 2020 vergeleken met € 28,23 in Frankrijk over dezelfde periode”, specificeert de CUD. Dus ruim 10% lager.

“Op schaarse profielen kunnen bedrijven hun beloningsniveau verhogen om de besten aan te trekken”, merkt Caroline Vannier niettemin op.

Deze escalatie betreft vooral grote structuren die gerelateerde voordelen toevoegen aan de salarissen.

Pakketten die KMO’s/SMI’s of zelfs lokale VSE’s niet zullen kunnen honoreren. Het risico bestaat dus dat deze grote bedrijven lokaal talent opzuigen. Kandidaten die naar de regio Duinkerke terugkeren, kunnen dan degenen die in kleinere bedrijven vertrekken, vervangen

Marie-Claude Gabriele, directeur van het wervingsbureau Keezi Solutions

Zich bewust van de human resource management-praktijken van groepen die lokale bedrijven uitdagen, werken de CUD en het lokale economische weefsel samen om het MKB/SMI aantrekkelijker te maken.

“De loonsverhoging, de loopbaanontwikkeling, de 4-daagse werkweek zijn allemaal onderwerpen die ter discussie staan”, ontvouwt Emmanuelle Leroy. In afwachting van concrete beslissingen dringt ze liever aan op goedkoper leven in Duinkerken en ecologische zorgen. “We vermenigvuldigen stimuleringsprogramma’s voor groene consumptie. Met bijvoorbeeld een bijstandsregeling voor de renovatie van woningen, voor energiediagnose. Bussen zijn gratis. We hebben veel hulpcentra, een solide gifteconomie…”, illustreert ze. Om een ​​’externe’ kandidaat te overtuigen zich bij de regio aan te sluiten, zal er waarschijnlijk meer nodig zijn. Zo zijn de vastgoedprijzen veel lager dan in Parijs. Ideaal voor wie droomt van een huis aan zee!