Hoe u uw luistervaardigheid kunt verbeteren voor betere communicatie

Vooruitgang op het werk

Als u ooit is verteld dat u aan uw luistervaardigheid moet werken, zijn er tips en trucs om u te helpen verbeteren. Effectieve luistervaardigheden zijn essentieel omdat ze u kunnen helpen relaties op te bouwen. Om een ​​betere luisteraar te worden en betekenisvol met anderen om te gaan, kun je technieken toepassen die goede luisteraars in gesprekken gebruiken. Een betere luisteraar worden is mogelijk met vastberadenheid en oefening.

Waarom is luisteren zo’n belangrijke vaardigheid?

Leren luisteren is essentieel voor het ontwikkelen van betere communicatieve vaardigheden. Goede communicatie is de kern van bouwen gezonde relaties. Het opbouwen van deze gezonde verbindingen draagt ​​op zijn beurt bij aan het welzijn in het leven. Sociale verbondenheid was gekoppeld aan een beter mentaal welzijn in een onderzoek uit 2022 van het International Journal of Public Health.

Luisteren kan je ook helpen probleemoplossend vermogen door u te helpen informatie vast te houden. Hoe meer je luistert, hoe meer je leert. Dit maakt luisteren tot een waardevolle vaardigheid in veel professionele omgevingen. Het begrijpen en opvolgen van mondelinge instructies op het werk is noodzakelijk voor uw werk professionele ontwikkeling. Door op de instructies te letten, kunt u dat doen aandacht voor detail verbeteren. Het vermogen om details te onthouden kan waardevol zijn voor werkgevers.

Het ontwikkelen van luistervaardigheden kan ook uw werkrelaties verbeteren. Nog een onderzoek uit 2022 uit het Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior de kracht van luisteren op het werk concludeerde dat het de relaties tussen manager en werknemer verbetert. Luisteren is ook nodig voor het opbouwen van je samenwerkingsvaardigheden. Als u aandachtig bent tijdens projectvergaderingen, zullen collega's dit waarschijnlijk op prijs stellen.

Over het algemeen omvatten de voordelen van luistervaardigheid:

 • Verbeterde vaardigheden op het gebied van conflictoplossing
 • Diepgaand begrip van gesprekken
 • Verbeterd vermogen om informatie te leren en te onthouden
 • Sterkere verbindingen en relaties
 • Beter probleemoplossend vermogen
 • Verbeterde teamwerkvaardigheden

Echt aanwezig zijn in uw gesprekken heeft voordelen voor zowel u als de mensen om u heen. Het zorgt ervoor dat anderen zich gewaardeerd voelen en maakt je tot een betrouwbare vriend en medewerker. Het lijkt misschien een kleine verandering, maar het verbeteren van uw communicatieve vaardigheden kan uw leven verbeteren.

Wat is actief luisteren?

Er zijn verschillende soorten luisteren. Probeer er een paar om een ​​spreker echt te begrijpen actief luisteren technieken. Deze omvatten luisteren met de bedoeling en begrip. In theorie ben je actief en bewust bezig met aandachtig zijn.

Actieve luistervaardigheden helpen u informatie vast te houden en zinvol te praten. Wanneer je lees de kamer en subtiele aanwijzingen oppikt, kunt u de subtekst gemakkelijker ontcijferen. Omdat actief luisteren vereist dat je bewust bent in je communicatie, is het een voortdurende inspanning. Het is belangrijk om bij elke interactie uw luistervaardigheid te beoordelen.

7 manieren om uw luistervaardigheid te verbeteren

Met een paar eenvoudige tips kunt u uw kritische luistervaardigheid verbeteren. Het onderliggende thema voor het verbeteren van de luistervaardigheid is het bewust zijn van uw interacties. Hoewel dit oefening vergt, kunnen snelle leerlingen deze tips snel oppikken.

Elimineer afleidingen

Heb je ooit iemand meegemaakt dat je blik afdwaalde tijdens een betekenisvol gesprek? Waarschijnlijk waren ze niet zo blij. A aandachtgebrek kan ervoor zorgen dat de spreker zich niet gerespecteerd en ondergewaardeerd voelt. Werk er hard aan om je focus vast te houden en respect te tonen.

Het is belangrijk om je te concentreren op de persoon die spreekt. Het is immers waarschijnlijk dat u het op prijs stelt als u tijdens het spreken iemands volledige aandacht heeft. Verbetering van uw concentratievermogen helpt enorm bij je luistervermogen. Vermijd afleidingen zoals drukke gebieden, harde geluiden en knipperende lichten. Als u merkt dat uw gedachten afdwalen, kunt u een verzoek indienen om het gesprek op een andere plaats te voeren.

Besteed aandacht aan non-verbale signalen

Veel vormen van non-verbale communicatie kan meer onthullen dan gesproken woorden. Let op de houding, handgebaren, gezichtsuitdrukking en toon van de spreker. Door lichaamstaal te lezen, kun je een idee krijgen van hoe iemand zich werkelijk voelt.

Bewust zijn van je eigen lichaamstaal is ook essentieel. Oogcontact is belangrijk als je naar anderen luistert. Het geeft de indruk dat u uw volledige aandacht schenkt aan wat iemand zegt. Oogcontact kan er ook voor zorgen dat mensen zich meer met u verbonden voelen.

Een beetje naar voren leunen is een andere manier om te laten zien dat je luistert. Terwijl u luistert, knikt u af en toe met uw hoofd om uw begrip over te brengen. Zorg ervoor dat je houding niet afgesloten is en gebruik gezichtsuitdrukkingen om te reageren. Het hebben van de lichaamstaal van een goede luisteraar moedigt en valideert de spreker.

Erken de emoties van de spreker

Het erkennen van iemands emoties kan gunstig zijn voor die persoon mentale gezondheid. Een onderzoek uit 2020 in de Journal of Positive Psychology werd afgerond validatie heeft een positief effect op emoties. Het kan enorm nuttig zijn als iemand uw stress of ongelukkigheid over een ervaring bevestigt.

Hier volgen goede voorbeelden van emotionele validatie in gesprekken:

 • ‘Ik begrijp waarom je je zo voelt.’
 • “Dat moet heel moeilijk voor je zijn geweest.”
 • “Het is duidelijk dat dit veel voor je betekent.”
 • “Dat is logisch.”
 • “Ik snap wat je bedoelt.”
 • “Het spijt me dat je dit meemaakt.”

Wanneer u de emoties van de spreker erkent en bevestigt, voelt hij of zij zich op zijn gemak om met u te blijven delen. Na verloop van tijd kun je een veilige plek voor anderen worden en eraan werken vertrouwen op te bouwen.

Probeer te begrijpen in plaats van alleen maar te horen

Luistervaardigheden van het publiek op de conferentie

Het begrijpen van het standpunt van de ander is nuttig in elk gesprek. Het is vooral belangrijk tijdens conflictoplossing. Gebruik kritische denkvaardigheden en contextaanwijzingen om de intentie en emotie achter elke zin te ontcijferen. Let goed op de woorden van de spreker en absorbeer de informatie volledig.

Zorgvuldig luisteren kan u helpen iemands bedoelingen en emoties te begrijpen. Begrip is belangrijk omdat iemand zich gezien en op zijn gemak kan voelen als hij probeert iemand te begrijpen. Dit verkleint de kans op miscommunicatie, wat later voor problemen kan zorgen.

Herhaal kort de belangrijkste punten

Als u de woorden van een spreker herhaalt, laat u zien dat u luistert. Het zorgt er ook voor dat ze zich dichter bij de luisteraar voelen. Deze band boven herhaling staat bekend als het echo-effect. Je moet niet letterlijk herhalen wat ze zeggen. Je kunt hun woorden samenvatten of parafraseren om te laten zien dat je verwerkt wat ze hebben gezegd.

Het samenvatten van een reeks gebeurtenissen is vooral handig als iemand je een verhaal vertelt. Door dingen hardop te herhalen, worden ze in het geheugen vastgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2015 van de Universiteit van Montreal hardop herhalen tegen een andere persoon vergroot uw vermogen om verbale informatie te herinneren. Gebruik herhaling in uw voordeel en spiegel de woorden van de spreker naar hen terug.

Stel verhelderende vragen

Uit vragen blijkt dat u geïnteresseerd bent in de informatie die u ontvangt. Terwijl meeknikken een goed teken is om te laten zien dat je luistert, geven verhelderende vragen aan dat je echt betrokken bent. Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat het stellen van vragen vergroot zelfs de genegenheid van mensen voor jou. Stel vragen die de spreker ertoe aanzetten meer details te geven.

Open vragen zoals: “Wat vindt u daarvan?” kan ervoor zorgen dat de spreker zich gewaardeerd voelt. Je kunt ook vragen stellen om het verhaal van het gesprek te bevestigen. Vragen stellen zoals “Wacht, dus X gebeurde, en toen Y?” laat zien dat je verloofd bent. De spreker zal eerder de indruk krijgen dat het u iets kan schelen.

Waarom kan luisteren zo uitdagend zijn?

Luisteren kan een uitdaging zijn omdat velen worstelen met hun aandachtsspanne. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze strijd. Als je gemakkelijk overweldigdvindt u luisteren misschien moeilijk omdat u zich voortdurend zorgen maakt over uw te doen lijst. Als je hebt sociale angstkan de interactie met anderen in het algemeen stressvol zijn.

Leeftijd kan ook de aandachtsspanne beïnvloeden. Een onderzoek uit 2023 opgenomen een variërende aandachtsspanne gedurende de hele levensduur. Het rapporteerde een gemiddelde van 30 seconden voor kinderen, 76 seconden voor jonge volwassenen en 67 seconden voor oudere volwassenen. Het is mogelijk dat uw concentratievermogen na verloop van tijd zal fluctueren.

De afleidingen van technologie kunnen het luisteren ook tot een uitdaging maken. Een onderzoek uit 2022 in de Journal of Affective Disorders concludeerde zwaar gebruik van sociale media kan problematisch zijn voor degenen die problemen ondervinden bij het controleren van de aandacht. Als je gewend bent om door snelle videobeelden te scrollen, kan het een uitdaging zijn om je te concentreren op iemand die langzaam praat. Maar de belang van luisteren als leider in het digitale tijdperk kan niet worden overschat. Uw vermogen om mensen zich begrepen te laten voelen, kan ervoor zorgen dat u een aanwinst bent binnen uw bedrijf.

Tekenen dat je een slechte luisteraar bent

De eerste stap naar effectief luisteren is toegeven dat er verbetering nodig is. Je hoeft je er niet schuldig over te voelen. Als je de wens hebt om te verbeteren, loop je al voorop.

Je kunt een slechte luisteraar zijn als:

 • Je bent afgeleid. Als je naar je telefoon kijkt terwijl iemand aan het woord is, mis je belangrijke punten. En zelfs terwijl je naar de persoon kijkt, kunnen je gedachten gemakkelijk afdwalen. Je moet vergroot uw aandachtsspanne om zich op hun woorden te concentreren in plaats van zich te concentreren.
 • Je onderbreekt anderen. Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer iemand klaar is met spreken. Om te voorkomen dat u per ongeluk wordt onderbroken, kunt u het beste twee of drie seconden pauzeren voordat u iets zegt. Door te onderbreken, krijgt de spreker het gevoel dat het je niets kan schelen wat hij of zij zegt.

Hoe u uw luistervaardigheid kunt oefenen

Wat de zachte vaardigheden betreft, zijn luistervaardigheden vrij eenvoudig te oefenen. Het enige wat je nodig hebt is iemand anders die met je wil praten.

Over het algemeen vinden mensen het prettig om met iemand te praten wil luisteren. U kunt uw luistervaardigheid oefenen met vrienden, familie, collega's, of zelfs vreemden. Als je serieus je luistervaardigheid wilt verbeteren, is het ook een optie om een ​​luistervaardigheidstraining met een coach te volgen.

Gebruik bij het actief luisteren de volgende tactieken:

 • Wees bedachtzaam. Mindfulness beoefenen en leren hoe aanwezig te zijn helpt u bij het voeren van gesprekken. Als je mentaal ergens anders bent en niet aanwezig bent, is het moeilijk om je te concentreren op wat iemand anders zegt.
 • Sta open voor andere ideeën. Een open geest houden houdt in dat je ontvankelijk bent voor alle communicatie die je ontvangt. Als iemand het over hun heeft emoties, probeer jezelf in hun schoenen te verplaatsen. Probeer niet te bedenken hoe je iets anders zou aanpakken, maar probeer de spreker te begrijpen.
 • Wees je bewust van vooroordelen. Weten je eigen vooroordelen is de eerste stap om ze te overwinnen. Laten we zeggen dat de persoon met wie u praat, zegt hoe emotioneel moeilijk het is iemand ontslaan. Als u momenteel te maken heeft met je baan verliezenkan het moeilijk zijn vind empathie voor deze persoon. Door mentaal buiten je huidige situatie te stappen, kun je andere perspectieven zien.
 • Wees eerlijk als je iets herhaald wilt hebben. Zorg ervoor dat u niet volledig verloren gaat in het gesprek. Het is beter om toe te geven: 'Mijn gedachten dwaalden een paar seconden af, het spijt me. Kunt u dat laatste deel herhalen?’ Hiermee laat je zien dat je zo goed mogelijk wilt luisteren.

Luistervaardigheden in uw voordeel gebruiken

Je kunt een hefboomwerking uitoefenen interpersoonlijke vaardigheden zoals luisteren om je brandstof te geven carrière groei. Goede luistervaardigheden zijn een gewaardeerd kenmerk van elke medewerker. Een goede luisteraar zal waarschijnlijk instructies opvolgen en opletten tijdens belangrijke vergaderingen. Je kunt ook op zoek gaan naar nieuwe carrièremogelijkheden door luistervaardigheden te gebruiken om je vaardigheden te versterken netwerkverbindingen.

Als uw luistervaardigheid wat werk kan gebruiken, kan coaching helpen. Op zijn zachtst gezegd is investeren in uw communicatievermogen een waardevolle inspanning. Coaching kan u inzicht geven in gesprekken en hoe u effectiever kunt communiceren. Zoek een coach vandaag en geef prioriteit aan de manier waarop u contact maakt met anderen.