Hoe u een sollicitatiegesprek kunt annuleren, maar uw baanvooruitzichten helder kunt houden

Vooruitgang op het werk

Aankomende sollicitatiegesprekken leiden vaak tot nervositeit en opwinding. U staat op de drempel van een kans die uw inkomsten zou kunnen verhogen, u nieuwe vaardigheden zou kunnen leren en u in een professionele omgeving zou kunnen plaatsen waar u van geniet, maar vóór die tijd moet er nog veel worden bereikt.

Het begint allemaal met de perfecte CV En Voorblad. Vervolgens bereidt u zich voor met uitgebreid onderzoek naar uw potentiële werkgever en nep-interviewvragen totdat u zich op uw gemak en zelfverzekerd voelt voor uw sollicitatiegesprek. Dan gebeurt het leven en moet je annuleren.

Het afzeggen van een sollicitatiegesprek kan ongemakkelijk en zorgwekkend zijn. Maar recruiters zijn ook mensen, en de meesten begrijpen dat er dingen misgaan waar we geen controle over hebben. U kunt uw positieve, professionele imago hooghouden en de spreekwoordelijke deur openhouden voor toekomstige kansen door het juiste opzegbericht te sturen.

Hier leest u hoe u een sollicitatiegesprek kunt annuleren op een manier die uw bereidheid en respect voor de tijd van het bedrijf laat zien.

Wanneer moet u een interview annuleren?

Als je uitkijkt naar een sollicitatiegesprek, kan het annuleren ervan lastig zijn. Als je veel tijd besteedt aan het sollicitatieproces – en gestrest bent over een steeds competitiever wordende arbeidsmarkt – is het moeilijk om op de rem te trappen voor een goede kans.

Maar bepaalde levensgebeurtenissen vragen uw aandacht en zorgen ervoor dat u niet redelijkerwijs verder kunt gaan met het aanwervingsproces. En andere, meer tijdelijke tegenslagen kunnen ervoor zorgen dat u niet naar uw vergadering kunt komen, waardoor u de vergadering moet uitstellen. Je kunt zelfs besluiten dat de baan toch niet de baan is die je wilt.

In de volgende scenario's kunt u overwegen een gepland sollicitatiegesprek te annuleren of uit te stellen:

 • Je bent ziek: Wanneer u zich niet lekker voelt of nauw contact heeft gehad met een zieke persoon, kunt u persoonlijke gesprekken verzetten. U wilt uw lichaam en immuunsysteem niet verder belasten, anders riskeert u de ziekte door te geven aan het rekruteringsteam. Als u een beetje in de war bent en graag een Zoom-interview wilt afleggen, kunt u er naar eigen goeddunken voor kiezen om de vergadering te behouden of uit te stellen. Onthoud: uw gezondheid staat voorop.

 • U heeft een ongeval gehad: Misschien heb je tijdens een weekendje hardlopen je enkel verstuikt of ben je op weg naar je sollicitatiegesprek in een spatbord terechtgekomen. Ongelukken zijn geldige redenen om een ​​vergadering te verplaatsen; u heeft tijd nodig om uw lichaam te genezen of uw zenuwen te laten bezinken na een verstoring. Vraag om een ​​nieuwe afspraak en als u het sollicitatiegesprek wilt uitstellen voordat u persoonlijk naar kantoor kunt komen, informeer dan naar vergaderen via een videogesprek in plaats van.
 • Het overlijden van een dierbare: De rouwproces is lang en onvoorspelbaar. Als u een verlies heeft geleden, heeft u tijd nodig om het rouwproces te verwerken en prioriteit te geven aan uw welzijn. Het is misschien niet het juiste moment om een ​​nieuwe baan aan te nemen, dus dwing jezelf niet om het sollicitatiegesprek te houden.
 • Je hebt een andere baanaanbieding geaccepteerd: Als je eenmaal een andere baan hebt aangenomen, is het annuleren van de andere sollicitatiegesprekken in je wachtrij de juiste keuze. Je wilt geen gebrek aan respect hebben voor a wervingsmanager of recruiter door hun tijd te verspillen.
 • Je hebt ervoor gekozen om terug naar school te gaan: Mensen die verandering zoeken, kunnen op zoek gaan naar nieuwe banen terwijl ze solliciteren naar programma's voor hoger onderwijs. Als jij dit bent en je wordt toegelaten tot een programma dat je professionele kansen zou kunnen vergroten, zet dan je zoektocht naar een baan op pauze terwijl je je vaardigheden aanscherpt.
 • Je verhuist: Als u van plan was om naar uw potentiële nieuwe baan te reizen en nu te ver weg verhuist, moet u uw sollicitatiegesprek annuleren. Dit is geen rol die u kunt vervullen, en het is het beste om de rekruteringsmanager de moeite te besparen uw sollicitatie te overwegen.

Wanneer moet u opnieuw nadenken over annuleren?

Hoewel het duidelijk mag zijn dat het annuleren van een vergadering vanwege een klein planningsconflict of kriebels voorafgaand aan het interview geen verstandige zet is, zijn er andere situaties die in de lijn liggen. Wat als u uw interesse in de functie verliest, of er zeker van bent dat er zich binnenkort een nieuwe kans zal voordoen?

Annuleer een sollicitatiegesprek niet als u denkt dat er ook maar een kleine kans is dat u de baan kunt aannemen. Mocht die andere kans mislukken, dan heb je een gedegen plan B nodig. En als je twijfelt over een functie, kan een persoonlijke ontmoeting met het rekruteringsteam je overtuigen om de kans in een nieuw licht te zien.

Bovendien kan het geen kwaad om wat meer te oefenen met het beantwoorden van interviewvragen. En het sollicitatiegesprek is ook een mooie kans om jezelf goed te presenteren bij een bedrijf waarvoor je in de toekomst wellicht zou willen werken.

De gevolgen van het annuleren van een interview

Als je geen sollicitatiegesprek kunt voeren, maar wel in de race voor de functie wilt blijven, maak dan een nieuwe afspraak – en doe het zo snel mogelijk. Door uw vergadering van tevoren te verplaatsen, kunt u de onverwachte situatie aan de recruiter uitleggen en waarschijnlijk de baan behouden.

Als u een vergadering regelrecht moet afwijzen, sluit u mogelijk een deur. Dat is oké: soms is het nodig. Dat gezegd hebbende, als u een duidelijke en respectvolle e-mail voor het annuleren van een sollicitatiegesprek schrijft waarin u uw interesse in toekomstige kansen kenbaar maakt, kunt u de volgende gevolgen vermijden:

 • De recruiter gaat ervan uit dat je geen interesse meer hebt
 • Het bedrijf beschouwt je niet voor andere functies in de toekomst
 • Je komt ongeorganiseerd of onverantwoordelijk over

Het belang van het beleefd afzeggen van een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek afzeggen klinkt misschien eng, maar je moet het doen als je er niet bij kunt zijn. Recruiters noemen negativiteit, onauthenticiteit en gebrek aan voorbereiding als rode vlaggen. En niet komen opdagen op een sollicitatiegesprek zonder respectvol te annuleren of te verzetten, past zeker in de planning.

Kies er in plaats daarvan voor om uw professionele reputatie intact te houden. Wanneer u de recruiter beleefd op de hoogte stelt van uw aanstaande afwezigheid:

 • Laat zien dat u de tijd van de interviewer waardeert
 • Krijg de kans om uw interesse in deze functie of toekomstige functies opnieuw te bevestigen
 • Eer uw loopbaantraject door niet aan te dringen op kansen die niet bij u passen

6 tips voor het annuleren van een sollicitatiegesprek

Leren hoe je een sollicitatiegesprek kunt afwijzen zonder bruggen te verbranden is een les in twee delen. U moet een beleefde, informatieve notitie schrijven en deze op de juiste manier verzenden. Hier volgen tips voor beide facetten van correct opzeggen:

1. Laat het de interviewer zo snel mogelijk weten

Schrijf naar de rekruteringsmanager zodra u weet dat u niet op uw sollicitatiegesprek kunt aanwezig zijn. Hierdoor kan de persoon zijn of haar planning aanpassen en zo min mogelijk tijd verliezen door de annulering. Bovendien kan de interviewer de nodige stappen ondernemen om u uit het wervingsproces te verwijderen als u zich volledig terugtrekt.

Deze tip is cruciaal als u overweegt hoe u een interview op het laatste moment kunt annuleren. Het is veel erger om een ​​recruiter te laten wachten tot je komt opdagen en ervan uit te gaan dat je bent vergeten je plannen te wijzigen of niet op tijd bent.

2. Zeg “Sorry” en “Bedankt”

Bied kort uw excuses aan omdat u aanwezig kunt zijn, maar vermijd harsen. Eenvoudige excuses en uitleg zijn het beste omdat ze transparant, eerlijk en respectvol overkomen. Bedank de recruiter voor het plannen van de bijeenkomst en het tonen van interesse in uw sollicitatie. Als u denkt dat dit een bedrijf is waarvoor u in de toekomst zou willen werken, maak dit dan duidelijk.

3. Herhaal de afspraakgegevens

Maak het leven van de recruiter gemakkelijker door de datum, tijd en functietitel opnieuw te vermelden. Als de interviewer voor meerdere organisaties inhuurt, vermeld dan ook de bedrijfsnaam. Op deze manier kan de persoon de gebeurtenis snel in zijn agenda vinden en wijzigingen aanbrengen. Wervingsmanagers hebben vaak veel op hun bord, dus het is een aardig gebaar om ze eraan te herinneren wanneer je elkaar zou ontmoeten.

4. Leg de situatie uit

Geef een korte en bondige uitleg waarom u niet aanwezig kunt zijn. Professionele e-mails moeten nuchter zijn en emotionele expressie beperken. In plaats van een play-by-play te geven van je fender-buiger, laat de recruiter weten dat je een klein ongeluk hebt gehad en dat je fysiek in orde bent, maar dat je de vergadering moet pushen.

5. Wees professioneel

Uw beste professionele e-mailvaardigheden komen van pas als u op zoek bent naar een baan, en u moet uw stijl niet veranderen als u moet opzeggen.

Als je een vergadering afzegt omdat je een andere baan hebt aangenomen, hebt besloten om weer naar school te gaan of ervoor hebt gekozen om te verhuizen, stuur dan een attent briefje dat goed bij je past. Je weet nooit wanneer je deze organisatie of recruiter weer tegenkomt, dus werp een positief licht op je professionaliteit.

6. Stel een nieuwe afspraak voor

Waar mogelijk een nieuwe afspraak maken. Als u vanwege een tijdelijke vertraging, zoals autopech of verkoudheid, niet in staat bent een vergadering bij te wonen, stel dan een alternatieve datum of een ander format voor (zoals een videogesprek). Gebruik dit bericht als een kans om uw interesse in de functie opnieuw te bevestigen; uw aanbod om een ​​nieuwe afspraak te maken zal die toewijding bevestigen.

Er zijn echter momenten waarop zelfzorg voorrang heeft en u niet moet proberen een nieuwe afspraak te maken. Als je worstelt met een uitdagende levensgebeurtenis, overweeg dan ondersteuning bij rouw, therapie of coaching voordat u verdere carrièrestappen zet. Werk samen met een professional om het juiste moment te bepalen voor een nieuwe professionele uitdaging.

Het is ook onverstandig om een ​​nieuwe afspraak te maken als u een verhuizing heeft of zich aan het inschrijven bent voor een school, maar u zich zorgen maakt dat u de recruiter teleurstelt. De meest respectvolle actie is om een ​​e-mail te sturen waarin u het interview annuleert. Het is een grotere teleurstelling voor de interviewer als je het sollicitatieproces alleen maar doorloopt om een ​​baanaanbieding af te wijzen.

Een sollicitatiegesprek annuleren: 3 e-mailvoorbeelden

E-mails over het annuleren van sollicitatiegesprekken moeten oprecht, kort en doelgericht zijn. Daarnaast zullen de omstandigheden van de annulering de stijl van de correspondentie bepalen.

De volgende drie voorbeelden laten zien hoe u kunt reageren op verschillende veel voorkomende annuleringsoorzaken en hoe u op goede voet kunt blijven met een recruiter. Gebruik ze gerust als sjabloon en pas ze aan uw unieke situatie aan.

Herplannen

Gebruik het volgende sjabloon als u uw vergadering moet verplaatsen. Deze standaard is perfect voor problemen die alleen van invloed zijn op uw beschikbaarheid op korte termijn.

Onderwerpregel: Wegens ziekte het interview van vandaag verplaatsen

Beste (naam van de interviewer),

Ik schrijf vandaag om 14.00 uur over ons sollicitatiegesprek voor de rol van projectmanager. Mijn excuses voor de korte termijn, maar ik ben ziek geworden en moet een nieuwe afspraak maken.

Ik ben nog steeds zeer geïnteresseerd in deze rol en kijk ernaar uit u te ontmoeten. Zou vrijdag om 15.00 uur lukken? Als alternatief kunnen we morgen een videogesprek voeren als ik me goed genoeg voel om iedereen op uw werkplek veilig en gezond te houden.

Best,

(Uw naam)

Annuleren vanwege een uitdagende levensgebeurtenis

Het volgende e-mailvoorbeeld biedt richtlijnen voor het opzeggen op de moeilijkste momenten van het leven. In de nota wordt de ernst van de onvoorziene omstandigheden en uw situatie tot uitdrukking gebracht dankbaarheid voor het begrip van de recruiter met een oprechte “Bedankt.”

Onderwerpregel: Een update en annulering van het interview

Beste (naam van de interviewer),

Ik schrijf over mijn komende sollicitatiegesprek voor de functie Senior Web Designer op 15 juni om 11.00 uur. Ik heb een sterfgeval in de familie gehad en zal mijn zoektocht naar een baan voorlopig onderbreken.

Ik waardeer de aandacht die u aan mijn sollicitatie heeft besteed, en te zijner tijd wil ik het gesprek over toekomstige functies bij het bedrijf voortzetten. In de tussentijd moet ik u echter beleefd verzoeken mij buiten beschouwing te laten. Dank u voor uw begrip.

Eerlijk,

(Uw naam)

Opzeggen omdat je levensplannen zijn veranderd

Als je hebt besloten een nieuwe koers in het leven te volgen, zoals verhuizen of weer naar school gaan, kun je een sollicitatiegesprek annuleren met een versie van de volgende notitie. De boodschap is vriendelijk en duidelijk en laat de recruiter weten dat u weer contact met ons opneemt als de plannen veranderen.

Beste (naam van de interviewer),

Ik schrijf om mijn komende interview voor de rol van Junior Poëzie-editor op 12 april om 17.00 uur te annuleren. Ik waardeer uw tijd en aandacht en bied mijn excuses aan voor de verschuiving in uw schema. Ik keek ernaar uit je te ontmoeten.

Ik heb besloten om weer fulltime naar school te gaan om een ​​masterstudie literatuur te volgen. Ik wacht de komende jaren met mijn zoektocht naar een baan, maar ik hoop contact te houden. Ik zou graag willen solliciteren naar toekomstige functies bij de pers, wanneer ik nieuwe en sterkere vaardigheden kan bieden.

Best,

(Uw naam)

Opzeggen is een voortzetting van het gesprek

Het annuleren van een sollicitatiegesprek kan het gevoel geven dat u op de rem trapt bij een baan. Maar wanneer u uw situatie en bedoelingen respectvol aan een recruiter communiceert, kunt u het gesprek gaande houden.

Jij staat aan het stuur van jouw carrièrepad. En of een belangrijke levensgebeurtenis u nu in een andere richting trekt of dat u andere routes moet volgen om uw doelen te bereiken, wees openhartig met wervingsmanagers. Als u weet hoe u een sollicitatiegesprek op de juiste manier kunt afzeggen, beschermt u uw relaties en reputatie en maakt u tegelijkertijd de professionele stappen die bij u passen.