Hoe kom je uit een sleur: 8 tips om een ​​doel te vinden

Vooruitgang op het werk

Je hebt doelen en delen van je leven waar je van houdt. Maar de laatste tijd heb je geen motivatie meer om er aan te werken – en zelfs je favoriete hobby’s voelen saai aan.

Misschien werd je op een dag wakker en besefte je dat de kleuren van het leven zijn vervaagd tot monochroom, of was het een langzame reis om dit gevoel te herkennen. Hoe dan ook, dit zijn tekenen dat je in een sleur zit. Je dagelijkse leven kent geen opwinding, je kwijnt weg en het voelt alsof de dingen nooit zullen veranderen.

Hoewel het een uitdaging kan zijn om aan een sleur te ontsnappen, is het verre van onmogelijk. Of je nu een quarterlifecrisis doormaakt of een algemene dip in motivatie, met de juiste inzichten en strategieën kun je leren hoe je uit een sleur kunt komen.

Wat betekent het om vast te zitten in een sleur?

In een sleur zitten is een persoonlijke ervaring. Voor sommige mensen kan het lijken alsof het leven gewoon saai is, en voor anderen kan het een gevolg zijn van mentale vermoeidheid of een burn-out. Over het algemeen is een sleur een levensstaat die je het gevoel geeft dat elke dag hetzelfde is, dat je geen doel hebt en dat je geen actie kunt ondernemen om verandering te bewerkstelligen. Het is meer dan een vluchtige dip in de stemming, het is een aanhoudend gevoel dat een negatieve invloed op uw leven kan gaan hebben.

Leren hoe je uit een levenssleur kunt komen, houdt in dat je jezelf en de dingen die je vervullen, herontdekt. Het vereist vaak een verandering van perspectief, het aanwakkeren van nieuwsgierigheid of een kleine maar belangrijke verandering in de routine.

In plaats van jezelf te verliezen in het alledaagse, moet je met een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid door je dagelijkse leven navigeren en bekende paden transformeren in nieuwe die je gelukkiger maken. Je hoeft niet elke dagelijkse taak als een avontuur te beschouwen, maar je moet wel de waarde ervan in je leven inzien.

6 tekenen dat je in een sleur zit

Het gevoel vast te zitten komt vaker voor dan je zou denken. Uit een onderzoek uit 2023 onder 2.000 volwassenen in Groot-Brittannië bleek dat 61% van de respondenten het gevoel had dat ze vastzaten in een sleur. En 59% ging zelfs zo ver om te zeggen dat hun leven verandering nodig had.

Maar het feit dat het gebruikelijk is, betekent niet dat het gemakkelijk te navigeren is. Als je niet zeker weet of je een slechte maand hebt of echt vastloopt, kunnen deze kenmerken je helpen. Houd er rekening mee dat u ze misschien niet allemaal ervaart. Dit is slechts een richtlijn om uw gevoelens te identificeren.

  1. Gebrek aan inspiratie en motivatie: Als je in een sleur zit, kan de vonk van inspiratie doven. Zelfs ooit geliefde activiteiten kunnen aanvoelen als klusjes. Dit gebrek aan motivatie is niet slechts af en toe een vrije dag, maar een aanhoudende toestand waarin je gebruikelijke passie voor het leven ontbreekt.
  2. Dominantie van negatieve gedachten: Je manier van denken vormt je realiteit, en wanneer negatieve gedachten de overhand krijgen, kan het aanvoelen als een vicieuze cirkel. Automatische negatieve gedachten kunnen zijn: 'Ik zal me nooit voldaan voelen', of 'Ik faal in het leven' — dingen die je dieper in een sleur kunnen doen belanden.
  3. Doelen voelen onoverkomelijk: Als uw takenlijst of doelen u overweldigen, kunt u in een sleur terechtkomen. Ook al zijn er dingen die je wilt bereiken, ze lijken onmogelijk, en dat gevoel kan leiden tot uitstelgedrag en burn-out.
  4. Eentonige routine: Wanneer elke dag het gevoel heeft dat je op de automatische piloot staat, kan je routine je verstikken. U kunt bang zijn voor kleine dingen, zoals 's ochtends uit bed komen, het avondeten klaarmaken of gewoon de was doen. Naar je werk gaan kan ook weinig inspirerend en onwenselijk zijn.
  5. Ongrijpbare vervulling: Een veelbetekenend teken van een sleur is het gevoel dat er iets ontbreekt in je leven. Het kan zijn dat je je onvervuld voelt of alsof je geen doel hebt, maar je weet gewoon niet zeker hoe je dat gevoel terug kunt krijgen. Dit kan zich ook manifesteren als een existentiële crisis.
  6. Verlangen naar verandering zonder actie: In een sleur weet je misschien al wat je nodig hebt of wilt veranderen aan je leven, maar ernaar handelen voelt onmogelijk. Je voelt je zo op je gemak dat veranderingen niet de moeite lijken te zijn, ook al weet je dat je gelukkiger zou zijn.

5 redenen waarom je het gevoel hebt vast te zitten in een sleur

Leren hoe je uit het leven kunt komen, vereist dat je erkent waar je bent en kleine stapjes zet in de richting van waar je wilt zijn. Het kan gaan om het verbeteren van uw sociale leven, het starten van fysieke activiteit of gewoon luisteren naar een motiverende podcast. Verandering lijkt misschien onmogelijk, maar als je al weet wat je doelen zijn, is het de moeite waard om erin te duiken.

Het is gemakkelijk om in een patroon te vervallen dat veilig voelt, maar je uiteindelijk een onvervuld gevoel geeft. Het comfort van voorspelbaarheid kan langzaam veranderen in een sleur, dus als dit voor u het geval is, kunnen periodieke onderbrekingen van uw gebruikelijke routine u meer zin geven. Maar soms kan een sleur een symptoom zijn van een ernstiger probleem.

Dysthymie, ook bekend als aanhoudende depressieve stoornis, weerspiegelt de ervaring van een sleur met zijn chronische symptomen zoals weinig energie, humeur en plezier.

Deze vorm van depressie kan uw vermogen om door het leven te gaan belemmeren, en kan vanwege de subtiliteit ervan vaak aan de diagnose ontsnappen. Als je al een hele tijd in een sleur zit en het gevoel hebt dat je er niet uit kunt komen, kan het tijd zijn om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te praten over je symptomen.

De meeste sporen zijn echter een product van een vaste mindset of levensstijl. Naast dysthymie zijn hier enkele redenen waarom u het gevoel kunt hebben vast te zitten in een sleur:

1. Herhaalde besluitvorming

Als je herhaaldelijk dezelfde keuzes maakt, kan het lijken alsof het leven zich herhaalt. Misschien eet je elke dag dezelfde maaltijden of kijk je keer op keer naar hetzelfde tv-programma in plaats van iets nieuws te proberen om wat mentale energie te besparen na een stressvolle werkdag. Deze cyclus leidt vaak tot voorspelbare en weinig inspirerende resultaten, waardoor u het gevoel krijgt vast te zitten en moe bent van het nemen van beslissingen.

Om los te komen, kunt u overwegen uw routine te doorbreken met kleine veranderingen. Probeer een nieuwe hobby, luister naar een ander podcastgenre of neem een ​​andere route naar je werk. Deze kleine stappen kunnen leiden tot aanzienlijke perspectiefverschuivingen en u vooruit helpen.

vrouw-scrollen-hoe-uit-een-sleur te komen

2. Grenzen van comfortzones

Comfortzones zijn gezellig, maar vormen ook potentiële groeibarrières. Pas als je niet bang bent om kleine stapjes buiten deze grenzen te zetten, leer je echt hoe je uit de sleur van het leven kunt komen. Of het nu gaat om een ​​nieuw project op het werk of om lid worden van een sociale groep, door je comfortzone te overschrijden, kun je je horizon verbreden en je laten zien dat verandering mogelijk is.

3. Echo van mislukkingen uit het verleden

De herinnering aan mislukkingen uit het verleden kan de opwinding van nieuwe ondernemingen overstemmen. Als u het de laatste keer dat u een nieuwe baan kreeg niet goed deed, of als u de laatste keer dat u van appartement veranderde niet met plezier verhuisde, kunnen deze ervaringen u ervan weerhouden iets te veranderen. Reset je manier van denken door dankbaarheid te oefenen voor deze lessen en te erkennen dat ze opstapjes zijn naar zelfverbetering.

4. Ontkoppeling van kernwaarden

Het gevoel dat je vastzit kan soms betekenen dat je bent afgedwaald van je persoonlijke waarden, zoals creativiteit, onafhankelijkheid of vastberadenheid. Als u zich opnieuw afstemt op wat het belangrijkst is in uw leven, kunt u een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid krijgen. Denk na over wat u waardeert en stem uw acties vervolgens af op deze principes om u meer verbonden te voelen met uw leven.

5. Angst voor onzekerheid

Het onbekende is eng, en de angst voor wat ons te wachten staat kan het potentieel voor vreugde en nieuwe ervaringen overschaduwen. Maar nogmaals, in je comfortzone blijven zal niet tot verbetering leiden.

Omarm onzekerheid als een natuurlijk onderdeel van het leven en als een kans op groei. Het zoeken naar steun van dierbaren of een levenscoach kan de moed bieden die nodig is om het onbekende met optimisme onder ogen te zien.

Hoe trek je jezelf uit een sleur?

Elke dag is een kans om kleine veranderingen aan te brengen die een diepgaande impact kunnen hebben op uw welzijn. Of het nu gaat om het opstellen van een eenvoudige takenlijst om uitstelgedrag aan te pakken of het vinden van een nieuwe bron van inspiratie, je hebt de kracht om uit de sleur te navigeren en de vreugde in je leven te herontdekken.

Om uit een sleur te komen, moet u uw leven beoordelen om eventuele gewoonten te herkennen die tot stagnatie leiden. Houd er rekening mee dat het hebben van een routine geen slechte zaak is. Studies tonen aan dat consistentie in gezonde gewoonten zoals regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding en voldoende slaap de sleutel zijn tot welzijn op de lange termijn.

In plaats van gestructureerd gedrag volledig achterwege te laten, kun je nieuwe gewoonten gebruiken om de fysieke gezondheid en emotionele veerkracht te bevorderen die je huidige routine mist.

Uit een sleur komen zal niet onmiddellijk gebeuren, maar het is een toewijding aan stapsgewijze verandering. Hier zijn acht tips om aan de slag te gaan:

1. Maak een eerlijke inventaris van je leven

Begin met het beoordelen van uw huidige toestand en waarom u het gevoel heeft vast te zitten. Heb je door een gebrek aan uitdaging meer motivatie nodig? Zorgt een rustig sociaal leven voor eenzaamheid? Geeft uw werk u vreugde, of voelt het als slechts een salaris?

Soms is de erkenning dat je in een sleur zit de katalysator om eruit te komen. Reserveer tijd voor deze kritische zelfreflectie en wees eerlijk over wat je ontdekt. Misschien kom je tot de conclusie dat een of twee veranderingen genoeg zijn om je eruit te halen – of misschien kom je tot de conclusie dat je grote aanpassingen nodig hebt om je doel te bereiken.

schrijven-hoe-je-uit-een-sleur kunt komen

2. Vind de wortels van je sleur

Begrijpen waarom je tot stilstand bent gekomen, is van cruciaal belang om eruit te komen. Je zult in staat zijn vast te stellen wat er in je leven moet veranderen en een pad te effenen om daar te komen. Als je ontdekt dat je baan bijdraagt ​​aan je sleur, kan het tijd zijn om meer verantwoordelijkheid op je te nemen of een carrièreswitch te maken.

Het kan ook zijn dat je sleur een teken is van een groter geestelijk gezondheidsprobleem. Om te leren hoe u uit een depressieve sleur kunt komen, kunt u hulp zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg, zoals een therapeut. Ze helpen je dieper in je gevoelens te duiken en te beslissen welke volgende stappen je moet nemen.

3. Zelfreflectie

Kijk naar binnen om je doel te vinden en ontdek welke delen van het leven echt belangrijk voor je zijn. Welke activiteiten brengen jou vreugde? Wat zijn jouw kernwaarden? Hoe wil je dat je leven eruit ziet? Door deel te nemen aan zelfreflectie kun je weer verbinding maken met je eigen leven en het Inner Work® gaan doen dat je nodig hebt om te groeien.

4. Zorg voor jezelf

Een gezonde mindset is geen luxe. Het is een noodzaak. Door voor je emotionele welzijn te zorgen, leg je de basis voor de rest van je leven en krijg je de energie en motivatie die je nodig hebt om uit je sleur te komen. Of je dit nu bereikt door fysieke activiteit, mindfulness of door tijd vrij te maken voor zelfzorg, neem de nodige stappen om voor jezelf te zorgen.

5. Cultiveer een dagelijkse praktijk van dankbaarheid

Het beoefenen van dankbaarheid kan je perspectief veranderen. Begin of eindig je dag met het noteren waar je dankbaar voor bent. Zelfs kleine dingen, zoals je kopje koffie in de ochtend of een wandeling in de zon, kunnen je eraan herinneren wat je leuk vindt aan het leven. En als je beter nadenkt over waar je dankbaar voor bent, weet je welke activiteiten je moet ondernemen voor een gelukkiger routine.

6. Zet een koers uit met duidelijke doelen

Het stellen van duidelijke, haalbare doelen geeft een gevoel van richting en iets om je energie op te richten. Het geeft je ook dingen om naar uit te kijken, waarbij je de kleine stappen en overwinningen onderweg viert. Deze oefening helpt je zelfvertrouwen op te bouwen en motiveert je om vooruit te blijven gaan.

7. Breng tijd door met dierbaren

Mensen zijn van nature sociale wezens, dus het doorbrengen van quality time met familie en vrienden zorgt voor de broodnodige verbinding en vreugde. Zorg voor relaties die steun en geluk bieden terwijl u eraan werkt om uit de problemen te komen. Zij kunnen de cheerleaders zijn die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

8. Creëer gewoonten die je fysieke en mentale gezondheid voeden

Het ontwikkelen van gloednieuwe gewoonten die uw fysieke en mentale gezondheid bevorderen, kan transformerend zijn, vooral als uw vorige routines u niet van dienst waren. Of je nu besluit een nieuw project te starten, een nieuwe hobby te adopteren of gewoon meer te slapen, gezonde gewoonten kunnen positieve rimpelingen veroorzaken die je langzaam helpen opnieuw te beginnen met het leven dat je wilt.

wandelen-hoe-je-uit-een-sleur kunt komen

Jij hebt de kracht om je leven te veranderen

Begrijpen hoe je uit een sleur kunt komen, is een transformatieve vaardigheid die je leven nieuw leven kan inblazen. Door weloverwogen stappen te ondernemen om je opnieuw bezig te houden met de dingen waar je van houdt, benut je de kracht om niet alleen de sleur achter je te laten, maar ook een toekomst vorm te geven die rijk is aan doel en vreugde.

Als je naar voren stapt, onthoud dan dat elke beweging, hoe klein ook, er één is weg van de sleur en richting het leven dat je wilt.