Hoe je onzekerheden kunt overwinnen en begrijpen wat de oorzaak ervan is

Vooruitgang op het werk

Je baas feliciteert je met goed werk, een vriend complimenteert je of je bereikt een langetermijndoel. In al deze situaties voelt u zich waarschijnlijk aan de top van de wereld: zelfverzekerd, tevreden en veilig.

Maar op een ander moment, als je een zware dag op kantoor hebt, kun je jezelf in een negatief daglicht stellen. Je twijfelt misschien aan je capaciteiten – en zelfs aan je waarde. Op momenten als deze is het normaal dat je je afvraagt ​​hoe je onzekerheden kunt overwinnen.

Deze hoogtepunten en dieptepunten in zelfvertrouwen zijn normaal. Niemand kan de hele tijd ‘aan’ zijn, en als je een ‘uit’-dag hebt, is het moeilijk om te voorkomen dat je door onzekerheid wordt overschaduwd. Maar het is ook niet onmogelijk.

U kunt uw sterke punten leren en waarderen, ongeacht of het leven of anderen u positieve feedback geven. Het enige dat nodig is, is oefening, geduld en een beetje extra zelfliefde.

Wat zijn onzekerheden?

Spiegelreflectie van een glimlachende jongedame, gewikkeld in een witte handdoek, hoe je onzekerheden kunt overwinnen

Onzekerheden zijn de oorzaken van gevoelens van ontoereikendheid of onzekerheid over jezelf. U kunt onzekerheid ervaren over elk aspect van uw leven, of dat nu gaat om uw fysieke verschijning, relaties, financiële stabiliteitof professioneelvaardigheden.

Problemen met het gevoel van eigenwaarde veroorzaken gevoelens van onzekerheid. Wanneer je een moment van laag zelfbeeld hebt, kun je hyperkritisch worden op jezelf. Ook al ben je getalenteerd en geliefd, je negatieve zelfpraat vertelt je iets anders.

Onveiligheid kan een vicieuze cirkel worden. Als u zich slecht voelt over hoe u eruit ziet of twijfelt aan uw waarde, kunt u sociale situaties of ervaringen uit de weg gaan die uw capaciteiten op de proef zouden stellen. En daarbij jij zelfsabotage door uw potentieel voor succes en verbinding te beperken.

3 soorten onzekerheden

Hoewel ieders onzekerheden uniek zijn en verband houden met individuele problemen met het gevoel van eigenwaarde, vallen de meeste in een van de volgende drie categorieën: persoonlijk, professioneel of relatiegebonden. Hier vindt u meer informatie over elk type en hoe ze zich manifesteren:

1. Persoonlijke onzekerheden

Persoonlijke onzekerheden beschrijven de negatieve manier waarop u uzelf ziet – en misschien denkt u dat anderen dat ook doen. Het kan zijn dat u een hekel heeft aan uw uiterlijk of levensstijl, vraag je identiteit, of vergelijk jezelf voortdurend met anderen. Persoonlijke onzekerheden kunnen uw gevoelens ook vergroten zelfbewustzijn en je ertoe aanzetten te denken dat de mensen om je heen intelligenter, financieel stabieler of succesvoller zijn dan jij. Dat is niet altijd het geval; het kan zijn dat je twijfel aan jezelf steeds luider wordt.

2. Professionele onzekerheden

Professionele onzekerheden weerspiegelen uw angsten over het onvermogen om op het werk te presteren. Tekenen van onzekerheid kunnen het negeren van kansen om door te groeien op kantoor zijn, omdat u niet in uw vaardigheden gelooft of zelfsaboterend door uitstel. In plaats van bijvoorbeeld een cursus spreken in het openbaar te volgen om de kriebels van uw presentatiedag te verminderen, kunt u voorkomen dat u helemaal niet voor groepen staat.

3. Onzekerheden in relaties

Mensen vallen vaak in bepaalde hechtingsstijlen voor relaties. Veilige hechters gaan relaties aan met goede bedoelingen, uitstekende emotionele intelligentie en de bereidheid om te communiceren. Ze geloven dat hun partner het beste met hen voor heeft en dat hij van hen zal houden en hen zal steunen.

Maar onzekere hechters – ook wel angstige hechters genoemd – zijn bang om in de steek gelaten te worden, zelfs als hun partner consequent emotioneel vermijdbaar en aanwezig is. Onzekere partners geloven misschien niet dat ze liefde waard zijn en zoeken voortdurend naar bevestiging. Op hun beurt kunnen ze irrationeel jaloers worden of proberen de ander onder controle te houden om te voorkomen dat ze hem kwijtraken.

Wat zijn de gevolgen van onzekerheid?

Jong koppel-ervaring-relatie-crisis-1

Iedereen ervaart onzekerheid, vooral als het om nieuwe uitdagingen gaat. Het is normaal om een ​​gevoel te hebben golf van twijfel aan zichzelf wanneer een nieuwe baan beginnen of een relatie aangaan. Maar onzekerheid kan grotere gevolgen hebben als twijfel niet verandert in vertrouwen of troost en negatieve gedachten blijven bestaan.

Wanneer u zich voortdurend onzeker voelt over uzelf, kunt u negatieve zelfpraat in werkelijkheid omzetten. Als u dit doet, kunt u uw fysieke en intellectuele kwaliteiten niet nauwkeurig bekijken.

Het kan u er ook van weerhouden uw doelen te bereiken. Stel je iemand voor die herhaaldelijk tegen zichzelf zegt dat hij geen sterke leider is. Die persoon kan aarzelen om de gelegenheid aan te grijpen om collega’s te begeleiden, hun vragen te stellen spreekvaardigheid in het openbaaren beschouwen zichzelf als minder capabel dan hun leeftijdsgenoten. Dit gedrag zou kunnen kost hen een promotie of een gevoel van trots op hun werk.

Onzekerheden kunnen zowel uw zelfperceptie als uw relaties schaden. In gezonde interacties nemen mensen de verantwoordelijkheid voor hun fouten, praten erover met iemand uit hun omgeving en gebruiken deze gesprekken om hun emotionele intelligentie te verbeteren. Maar consequent onzeker handelen, vooral in hechte relaties zoals romantische relaties, kan de dynamiek verstoren. In sommige gevallen kan de ander voortdurend de behoefte voelen om jou te bevestigen in plaats van een eerlijke en authentieke versie van zichzelf te zijn.

Wat veroorzaakt onzekerheid?

Jong stel-training-buitenshuis-1

Een laag zelfbeeld leidt tot onzekerheid. Je voelt je onbekwaam en onbekwaam als je last hebt van een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar hoe keldert het vertrouwen überhaupt?

Externe krachten veroorzaken over het algemeen problemen met het gevoel van eigenwaarde van mensen. Als u wordt blootgesteld aan een van de volgende situaties, kan dit op de lange termijn vertrouwensschade veroorzaken:

  • Harde kritiek van een ouder of leraar
  • Lage cijfers halen op school of als kind in de klas niet aan je behoeften voldoen
  • Relaties met manipulatieve of kwetsende vrienden en partners
  • Het niet behalen van de gestelde doelen en het gevoel hebben dat je gefaald hebt
  • Medische omstandigheden waardoor u niet kunt leven zoals u wilt
  • Uw economische status en levensstijl vergelijken met die van anderen

Tegenslagen, zoals het niet krijgen van de baan die je wilde of het uit elkaar gaan

10 tips om onzekerheden te overwinnen

Sportvrouw-warming-up-op-sportveld

Als u last heeft van lage zelfvertrouwen en bang zijn dat het onzekerheden zal bevorderen, er is hoop. Je kunt de incidenten die dit pessimistische beeld van jezelf hebben veroorzaakt, opnieuw formuleren en opnieuw leren jezelf in een vriendelijk daglicht te zien.

Hier zijn 10 tips om u te helpen onzekerheid te verminderen en te overwinnen:

1. Confronteer je gevoelens

In plaats van vast te houden aan negatieve gevoelens over jezelf of een ervaring, zoals kritiek, te laten schaden je vertrouwen, pak uit wat er door je hoofd gaat. Een uitstekende plek om dit te doen is in behandeling.

Een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg, zoals een doctor in de psychologie (PsyD) of een erkend klinisch maatschappelijk werker (LCSW), kan het gesprek begeleiden en u helpen percepties van de werkelijkheid te scheiden. Als een professional in de geestelijke gezondheidszorg niet voor u toegankelijk is, probeer dan een dagboek bij te houden en uw gedachten op de pagina te ondervragen. Deze activiteit kan duidelijkheid brengen en de stress van het dagelijks leven loslaten.

2. Stel haalbare doelen

Wanneer u instelt realistische doelen, je staat jezelf toe om te groeien en je krachtig te voelen. Maar als je op bizarre doelen mikt, zul je gefrustreerd raken als je ze niet bereikt.

Gebruik de SLIMME doelstellingen model waarmee u uw zinnen kunt zetten op specifieke, meetbare, haalbare, realistische en tijdgebonden doelstellingen. Maak vervolgens een actieplan om doelen te bereiken, door er met structuur en intentie naar toe te werken.

3. Bereid je voor op tegenslagen

Tegenslagen horen bij het leven. Een liefdevolle vriendschap kan veranderen in een giftige relatie. Een kleine reparatie kan tot financiële tegenslag leiden. En zelfs als u een zeer gekwalificeerde kandidaat bent, krijgt u misschien niet uw droombaan.

Deze situaties overkomen iedereen, maar je hoeft ze niet tot negatieve zelfpercepties te laten leiden. In plaats van u bijvoorbeeld onzeker te voelen over uw vermogen om een ​​baan te vinden, kunt u uzelf eraan herinneren dat u zich uitstekend heeft ingespannen tijdens het sollicitatieproces en dat u krachtige vaardigheden dat zal je helpen nog een geweldige rol te scoren.

4. Omarm jezelf zoals je bent

Niemand is overal goed in. Iedereen heeft sterke en zwakke punten – en dat maakt ze niet minder liefde en respect waard.

Schrijf affirmaties waarin u uw talenten benadrukt (zoals ‘Ik ben een uitstekende schrijver’ of ‘Ik ben een heel aardig persoon’) en erken gebieden waar kansen liggen, zoals de noodzaak om uw vaardigheden te verbeteren. spreekvaardigheid in het openbaar.

Herinner jezelf er ook aan dat je niet altijd hoeft uit te blinken. Als wiskunde niet vanzelfsprekend is en je geen passie voelt om het te leren, hoef je jezelf niet onder druk te zetten om deze vaardigheid te ontwikkelen.

5. Daag je negatieve gedachten uit

Negatieve gedachten komen vaak niet overeen met de werkelijkheid.

Misschien heb je de misvatting dat een collega je niet aardig vindt, of blijft een kwetsende opmerking van een leraar jaren geleden in je hoofd galmen. Deze scenario’s weerspiegelen niet uw waarde, en uw geest heeft ze misschien buiten proporties opgeblazen. Probeer in plaats daarvan tegen jezelf te praten als een derde partij, als een vriend, en de negatieve gedachten in perspectief te plaatsen.

6. Omring jezelf met bemoedigende mensen

Bepaalde vrienden, collega’s en familieleden zien je talent en moedigen je graag aan. Houd deze mensen dichtbij. Als je met onzekerheden worstelt, kunnen ze fungeren als klankbord en motivator om je eraan te herinneren hoe geweldig je bent.

7. Luister naar de verhalen van anderen over het overwinnen van onzekerheden

Stem af op podcasts of lees inspirerende boeken over mensen die onzekerheden hebben overwonnen en erin zijn geslaagd. Wetende dat getalenteerde, succesvolle mensen op dezelfde plek hebben gezeten en met misvattingen over zichzelf worstelden, kan je eigen onzekerheden in perspectief plaatsen. Als presidenten en CEO’s lijden onder een lage eigenwaarde en deze bestrijden, kan iedereen dat.

8. Probeer nieuwe dingen

Volg een cursus, leer een nieuwe vaardigheid of reis. Je kennis uitbreiden en ervoor zorgen dat je een expert kunt worden in Frans of schilderkunst, wordt opnieuw bevestigd jouw groeivermogen. Bovendien kunt u tijdens het proces contact maken met anderen en zien hoe gelijkgestemde mensen dezelfde uitdagingen als u aangaan en overwinnen.

9. Laat mensen en situaties los die jouw onzekerheden voeden

Misschien jij werken in een giftige omgeving of let op rode vlaggen bij een vriend of partner. Het kan zijn dat een persoon of plaats uw onzekerheden onder druk zet en u naar beneden haalt.

Het kan tijd zijn om een ​​stapje terug te doen en uw geestelijke gezondheid te beschermen. Een therapeut kan uw zorgen bespreken en u helpen bepalen welke delen van uw persoonlijke en professionele leven u goed van pas komen en waar u grenzen moet stellen.

10. Stop met jezelf te vergelijken

Jezelf vergelijken met anderen is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen een negatief zelfbeeld hebben. Het kan zijn dat u vrienden financiële doelen ziet bereiken, ondersteunende partners vindt of professionele erkenning krijgt voordat u dat doet, en het gevoel heeft dat u achterop raakt.

Maar onthoud: iedereen werkt in zijn eigen tempo en bevindt zich op een uniek pad naar succes. Vier je overwinningen zonder te meten of ze groter of kleiner zijn dan die van je vrienden.

Voel je je onzeker? Je bent niet alleen

Zelfs de meest zelfverzekerdDe ene persoon moet misschien nog meer leren over hoe hij onzekerheden kan overwinnen. Of ze nu door perfectionisme het gevoel krijgen dat ze nooit genoeg zijn of dat een onverwachte gebeurtenis in hun leven hen ervan weerhoudt een doel te bereiken, iedereen heeft wel eens last van een laag zelfbeeld.

Als u dit feit beseft, kunt u uw onzekerheid overwinnen. Als u begrijpt dat het gevoel dat u niet vooruit kunt komen bij het leven hoort, kunt u situaties die uw vaardigheden op de proef stellen sneller onderkennen en voorbijgaan aan situaties die uw vaardigheden op de proef stellen. wilskracht – zonder ze persoonlijk op te vatten.