Hoe je je leven kunt organiseren (en zo kunt houden)

Vooruitgang op het werk

Ga naar sectie

18 tips om je leven te organiseren

Tijd is van essentieel belang

Het is een dag zoals zoveel andere: je gaat aan het werk, maar je geest piekert al over alles wat je moet bereiken. U wilt vroeg afsluiten om ’s middags een netwerkevenement bij te wonen. Later heb je een doktersafspraak en de kunsttentoonstelling van je vriend. En ergens in je drukke agenda moet je tijd vinden om een ​​gezonde lunch te eten, even uit te rekken en je geest te ontspannen.

Het kan vermoeiend zijn om een ​​rommelige inbox, professionele verplichtingen en persoonlijke verantwoordelijkheden in evenwicht te houden. Als je te dun bent, is het maar al te gemakkelijk om te bezwijken voor een gevoel van chaos dat invloed heeft op je vermogen om met een heldere geest door het leven te gaan.

Had je maar een paar uur per dag meer om alles gedaan te krijgen.

Helaas zit je vast binnen die limiet van 24 uur. Maar ook al kun je niet op magische wijze meer tijd aan je dag besteden, je kunt wel creëren gezonde gewoonten die tijd en mentale energie vrijmaken.

Als u leert hoe u uw leven richting en doel kunt organiseren, kunt u het gevoel krijgen dat u meer controle heeft. En tijdsbeheer En organisatievaardigheden stelt u in staat een beter evenwicht te vinden tussen werk, leven en zelfzorg, waardoor u een broodnodige adempauze kunt inlassen.

18 tips om je leven te organiseren

Als uw takenlijst een vermelding bevat voor ‘uitzoeken hoe ik mijn leven op de rails kan krijgen’, zijn deze tips een geweldig startpunt. Of je nu je geest, sociale leven of financiën wilt organiseren, er zijn vaardigheden die je kunt leren en toepassen om alles onder controle te houden.

Hoe je je gedachten kunt ordenen

Als je geest rommelig aanvoelt, ben je niet de enige. Van de ene verantwoordelijkheid naar de andere gaan zonder tijd voor rust kan overweldigend zijn leiden tot een burn-out. Hier zijn enkele manieren om het rustiger aan te doen, na te denken over uw doelen en met meer intentie te handelen:

 • Persoonlijk ontwikkelingsplan: Gail Matthews, hoogleraar psychologie aan de Dominicaanse Universiteit van Californië, ontdekte dat het elke dag opschrijven van je doelen ervoor zorgt dat je 42% meer kans hebt om ze te bereiken. Als je geen duidelijk actieplan hebt, ben je als een vlieger zonder touwtje, zwevend van het een naar het ander.

  Door de tijd te nemen om doelbewust uw doelen op te schrijven en een pad uit te stippelen om deze te bereiken, kunt u grote ideeën omzetten in beheersbare, stapsgewijze prestaties. Je gaat stapsgewijs te werk in plaats van alles in één keer aan te pakken, bijvoorbeeldenergie krijgen en jezelf motiveren bij elke mijlpaal.

 • Meditatie: Mindfulness- en meditatiepraktijken kan je helpen een gevoel van gegrondheid te vinden – en volgens de American Psychological Association is het bewezen dat het stress en angst vermindert. Het enige wat je nodig hebt is een rustige ruimte en een paar minuten om je op je ademhaling te concentreren en je geest tot rust te brengen.

  Als je nieuw bent bij meditatie, overweeg dan om je te abonneren op een mindfulness-app of podcast om de praktijk te vinden die het meest resoneert. Of het nu gaat om een ​​korte pauze van 5 minuten of een les van een uur, het integreren van meditatie in je routine kan zorgen voor een mentale reset die je focus en houding verbetert.

Hoe u uw tijd kunt indelen

Tijd is een kostbare hulpbron, maar soms kan het je ontglippen. Hier zijn enkele tips voor het organiseren van uw leven om ervoor te zorgen dat u het beste uit elke minuut haalt:

 • Eerder wakker worden: Opstaan ​​met net genoeg tijd om je aan te kleden en de deur uit te rennen, bepaalt de sfeer voor de rest van de dag – en dat is geen goede.

  Probeer uw ochtendroutine te vernieuwen door eerder wakker worden om uzelf rustige, ononderbroken tijd te geven om te plannen, na te denken of gewoon in alle rust van een kopje koffie te genieten. Zelfs 15 minuten kunnen ervoor zorgen dat u uw dag helderder kunt benaderen.

 • Houd uw tijd bij: Identificeren hoe u uw tijd besteedt, kan een levensveranderende oefening. Met tijdregistratietools (of een handgeschreven logboek) kunt u ongezonde patronen ontdekken, zoals de hoeveelheid uren tijd besteed aan uitstellen of overmatig uw mobiele telefoon controleren.

  U kunt geen problemen oplossen waarvan u zich niet bewust bent dat u ze heeft: het definiëren van de sterke en zwakke punten van uw tijdmanagement is de eerste stap naar het ontwikkelen van goede gewoonten.

vrouw-die-haar-bed-opmaakt-hoe-je-je-leven-organiseert

Hoe u georganiseerd kunt blijven op het werk

Je carrière bepaalt een groot deel van je leven: het bepaalt je identiteit, bepaalt je levensonderhoud en bepaalt je tijd. Leren hoe u zich kunt organiseren op de werkplek heeft een positief sneeuwbaleffect, waardoor betere en betekenisvolle besluitvorming mogelijk wordt werk leven balans. Hier zijn een paar eenvoudige organisatorische hacks om uw werkdag een nieuwe impuls te geven:

 • To-do lijstjes maken: Het noteren van elke taak die op je bord ligt, is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je niets mist. En deze georganiseerde to-do-lijst bespaart u last-minute crunches die stress veroorzaken en de prestaties belemmeren.

  Er zijn genoeg van prioriteringsmethoden om uit te kiezen, uit de Eisenhower-matrix om uw agenda in kleur te coderen, zodat u dringende en belangrijke taken kunt scheiden van de niet-essentiële taken. En wie houdt er niet van om een ​​voltooide taak van zijn to-do-lijst af te vinken?

 • Focustijden blokkeren: Slappe berichten, e-mails en onverwachte bezoeken van een collega bieden geen gebrek aan afleiding. En als je werk vanuit huiskunnen gemengde grenzen je concentratie in de weg zitten. Tijd blokkeren voor specifieke projecten of taken kan u beschermen tegen onderbrekingenwaardoor je diep kunt duiken en de broodnodige vooruitgang kunt boeken.

  Probeer een virtuele grens te creëren (zoals het pauzeren van meldingen of het blokkeren van sociale media). in een flow-staat komenzodat u uw energie efficiënt en effectief besteedt.

 • Leer delegeren: Je kunt – en mag – niet alles alleen doen. Daarom heeft u een team dat u ondersteunt. Door de verantwoordelijkheid te leren delen met uw collega’s, zorgt u ervoor dat uw dag niet in beslag wordt genomen door een eindeloze lijst met kleine dingen, waardoor u tijd vrijmaakt om uw vaardigheden en kennis te maximaliseren.

  En delegatie leidt niet alleen tot een meer georganiseerd leven. Het bevordert ook het vertrouwen, schept duidelijke verwachtingen en creëert sterkere banden binnen uw team.

Hoe je thuis kunt organiseren

Je huis is je toevluchtsoord. Door het netjes en stressvrij te houden, kunt u gemoedsrust krijgen, zelfs als u onderweg bent. Hier zijn een paar tips voor het ontwikkelen van nieuwe gewoonten die een positieve leefomgeving bevorderen:

 • Ruim uw ruimte op: Schone ruimtes leiden tot heldere geesten. Te veel spullen in uw woon- of werkruimteace is meer dan ongemakkelijk: rommelige ruimtes veroorzaken cognitieve overbelasting en geven een signaal aan je hersenen om het stresshormoon cortisol vrij te geven, wath kan uw geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden.

  Overweeg om aan het eind van de dag op te ruimen (al is het maar voor 10 minuten), zodat u elke ochtend kunt beginnen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de rommel waarmee u te maken krijgt. als jij werk vanuit huiskunt u uw professionele en persoonlijke ruimte in één keer aanpakken.

 • Volg de één-in-één-uit-regel: Een andere manier om uw ruimte opgeruimd te houden, is door de ‘één erin, één uit’-regel toe te passen. Wanneer u iets nieuws in huis haalt, moet er iets anders in de donatiebak. Deze gewoonte moedigt je aan om je huis schoon te houden, je uitgaven onder controle te houden en meer dankbaarheid te voelen voor de dingen die je hebt.
 • Bouw een commandocentrum: Als u te laat op een vergadering verschijnt omdat u uw sleutels niet kunt vinden, maakt dit geen goede indruk. Wijs een plek in uw huis aan waar u essentiële spullen bewaart, zoals sleutels, portemonnees of boodschappenlijstjes. Dit helpt je om je spullen bij te houden en onnodige tijd te vermijden die je besteedt aan zoeken in een tizzy.

personen-hand-met-schoonmaakhandschoenen-afstoffen-spiegel-van-huis-hoe-je-je-leven-organiseert

Hoe u uw sociale media organiseert

Sociale media kan een krachtige bron zijn voor verbinding en gemeenschap. Maar de stroom dopamine die het geeft, kan je slaap verstoren, de angst vergroten en zelfs verslavende slechte gewoonten creëren. Hier zijn manieren om een ​​gezond evenwicht te bereiken:

 • Beperk uw tijd: Sociale media zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat je meer wilt: je laten vastlopen in een doemscenario is het doel van het algoritme. Om op koers te blijven, stelt u specifieke tijden in waarop u sociale media gebruikt en gebruikt u de instellingen op uw telefoon om uw dagelijkse gebruik te beperken. A digitale detox misschien precies wat je nodig hebt om weer op het goede spoor te komen.
 • Mensen niet meer volgen: Als uw feed gevuld is met inhoud van mensen of pagina’s waarmee u geen interactie heeft, kunt u overwegen om op de knop ‘Niet meer volgen’ te klikken. Hetzelfde geldt als je negatief bent vergelijk jezelf naar andere sociale media-accounts of persoonlijkheden, kunt u prioriteit geven aan uw vrede en deze uit uw feed verwijderen. Het zal u helpen uw tijd en energie te richten op de verbindingen die er echt toe doen voor u.

close-up-van-de-hand-met-telefoon-scrollen-door-instagram-hoe-je-je-leven-organiseert

Hoe u uw zelfzorg, voeding en vrije tijd kunt organiseren

Georganiseerd zijn op het werk betekent dat u prioriteit geeft aan uw persoonlijke behoeften. Veel mensen voelen zich echter schuldig als ze tijd besteden aan vrije tijd (ook al zouden ze dat niet moeten doen).

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat zelfzorg allesbehalve egoïstisch is; het is noodzakelijk voor een gezonde lichamelijke, geestelijke en geestelijke gezondheid emotioneel welzijn. Hier zijn een paar manieren om prioriteit te geven aan uw planning:

 • Plan het: Uw digitale agenda is niet alleen bedoeld voor het plannen van belangrijke data en vergaderingen; u kunt ook uw trainingen plannen, zelfzorgroutineof tijd met familieleden.

  Als u tijd voor uzelf in uw agenda noteert, herinnert u er visueel aan hoe belangrijk het is om prioriteit te geven aan uzelf (niet alleen aan uw werk). En consistentie kan gezonde mentale verbindingen creëren en het schuldgevoel wegnemen dat je misschien voelt als je tijd voor jezelf vrijmaakt.

 • Maaltijden: Als koken een bron van stress is, kan het organiseren van uw maaltijden tijd besparen en een weg naar een gezondere levensstijl creëren. Overweeg om een ​​weekmenu te plannen, waarbij je rekening houdt met voeding en trek. Apps voor het plannen van maaltijden, het bereiden van ingrediënten en het koken in bulk kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat u dat ook doet voedsel dat voedt en vermindert uw verleiding om consequent naar minder gezonde opties te gaan.

 • Geef prioriteit aan vrije tijd: De activiteiten die u in uw vrije tijd doet, verdiepen uw zelfgevoel, moedigen u aan grenzen te stellen met uw tijd en stellen uw geest in staat zijn creativiteit te ontplooien. Of je nu een nieuw instrument wilt leren of lekker op de bank wilt ontspannen met een film, het plezier dat je ervaart een hobby uitoefenen kan u verfrissen en nieuw leven inblazen.

 • Houd uw financiën bij: Of u nu een huis wilt kopen of een bepaald bedrag in uw pensioenfonds wilt bereiken, uw financiële doelen Dat kan alleen als u goed inzicht heeft in uw uitgaven en spaargeld.

  Met financiële tracking-apps kunt u uw spaargeld afstemmen op uw inkomsten, uitgaven en schulden. Het consequent monitoren van uw financiën groeit financieel welzijn en een gezond financiële toekomst. En je bent niet de enige: a financiële coach kan u helpen betere vaardigheden op het gebied van geldbeheer te ontwikkelen als u niet zeker weet waar u moet beginnen.

Tijd is van essentieel belang

Het leven zal altijd gevuld zijn met momenten waarop je het gevoel hebt dat je een paar uur extra nodig hebt om er allemaal doorheen te komen. Maar je kunt aanhoudende en chronische gevoelens van overweldiging voorkomen door te leren hoe je je leven kunt organiseren – inclusief het gebruik van de hulpmiddelen en middelen om flexibeler en veerkrachtiger te zijn.

Begin klein, stel doelen voor het opbouwen van betere organisatievaardigheden en vind de beste gewoonten voor u. Na verloop van tijd zul je de positieve effecten op je mentale en fysieke gezondheid merken en zul je merken dat je je beter voorbereid voelt als het leven wat hectischer is dan normaal.