8 slimme haken voor presentaties (met tips)

Vooruitgang op het werk

Bij het geven van een presentatie zijn de eerste paar minuten cruciaal om de aandacht van uw publiek te trekken. Dit is je kans om intriges rond je onderwerp op te bouwen en luisteraars een idee te geven van wat er gaat volgen.

De beste sprekers gebruiken krachtige hooks voor presentaties om hun onderwerpen te introduceren, spanning op te bouwen en nieuwsgierigheid opwekken. Deze haken zijn scherp en trekken snel de aandacht – het soort dat blijft hangen tot het einde van de presentatie. Ze kunnen een verrassende statistiek zijn, a tot nadenken stemmende vraagen zelfs een kort persoonlijk verhaal.

Het opstellen van uitstekende hooks voor presentaties is essentieel om anticipatie op te bouwen en de kiem te leggen voor de groeiende interesse van uw publiek. En met een beperkte kans om de interesse en het vertrouwen van uw luisteraar te winnen, moet uw hook net zo substantieel zijn als de rest van uw presentatie.

Wat is een goede haak?

Een goede hook introduceert jouw onderwerpbetrekt uw publiek en zet de toon voor de rest van de presentatie.

Als presentator kan het een uitdaging zijn om de aandacht van luisteraars vast te houden, vooral als ze de bijeenkomst bijwonen uit verplichting en niet uit individuele interesse. Hoewel het geweldig is om een ​​presentatie te geven aan een zaal vol mensen die graag willen horen wat je te zeggen hebt, zal dit niet altijd het geval zijn.

Als je weet hoe je een goede haak maakt, kun je een succesvolle presentatie, ongeacht wie er in het publiek zit. Het boeit luisteraars vanaf het allereerste begin (en kan zelfs de nieuwsgierigheid van een belangeloze partij aanwakkeren).

Bedenk wie uw publieksleden zijn en wat zij willen leren. Hun achtergrond moet de toon van de presentatie bepalen en de basis leggen voor het opbouwen van een invalshoek.

Wanneer u een presentatie geeft over de verzuring van de oceaan voor een milieuraad, kunt u een tot nadenken stemmende statistiek geven over koraalverbleking of een persoonlijk verhaal vertellen dat de ecologische veranderingen illustreert die tijdens uw leven hebben plaatsgevonden.

Onthoud: de hook moet verwijzen naar de waarde die uw luisteraars uit uw presentatie zullen halen, zonder te veel te snel weg te geven. Verpest de plotwending niet, maar zorg ervoor dat je begint met voorafschaduwing.

Het belang van een goede haak

Er worden snel indrukken gevormd, waardoor het cruciaal is dat uw presentatie goed begint.

Volgens psycholoog Alexander Todorov en onderzoeker Janine Willis duurt het een tiende van een seconde om een ​​indruk te krijgen van een vreemde. Tijdens dit korte moment evalueren we kwaliteiten zoals sympathie en betrouwbaarheid.

Hoewel het misschien onmogelijk is om binnen een tiende van een seconde met een hook-idee te komen dat luisteraars aanspreekt, zijn je eerste paar woorden belangrijk. Weten hoe snel we percepties vormen, kan intimiderend zijn, maar met de juiste intro kan een kort tijdsbestek in uw voordeel werken.

Een goed ontwikkelde en intrigerende hook geeft je luisteraars een positieve eerste indruk En invloeden hoe ze de rest van de presentatie interpreteren.

8 goede haken voor toespraken en presentaties

De hook is een belangrijke kans om te laten zien waarom uw onderwerp spannend is of het overwegen waard is. Hier zijn acht soorten hooks en hook-voorbeelden om de interesse van uw publiek te wekken, ongeacht het onderwerp.

1. Doe een verrassende bewering

Het starten van uw toespraak met een verrassende uitspraak of statistiek is een uitstekende manier om de aandacht van uw luisteraar te trekken. Een persoon die een presentatie geeft de voordelen van coachingdiensten aan de topmanagers van een bedrijf zouden de toename van de productiviteit van werknemers kunnen delen die teams ervaren na het implementeren van coaching op de werkplek.

Voorbeeld: “De productiviteit stijgt met 63% op werkplekken die werknemers groepscoachingsdiensten bieden.”

De truc om een ​​verrassende bewering te doen? Het moet je publiek shockeren. Als u een op statistieken gebaseerde hook creëert, moet deze substantieel genoeg zijn om van waarde te zijn voor uw luisteraars en hen te overtuigen meer over uw onderwerp te leren.

Stel je voor dat het bovenstaande voorbeeld slechts een stijging van 5% verwees. De leidinggevenden zouden dit aantal waarschijnlijk als te weinig beschouwen om in coachingdiensten te investeren, waardoor ze minder graag opletten tijdens de presentatie.

2. Begin met een verhaal

Verhalen zijn een uitstekende manier om het vasthouden van informatie te verbeteren, waardoor ze een geweldig hulpmiddel zijn om een ​​blijvende indruk op uw publiek achter te laten.

Volgens organisatiepsycholoog Peg Neuhauser herinneren we ons beter wat we uit een goed verteld verhaal hebben geleerd dan uit feiten en cijfers. Dus als je een stukje informatie aan je publiek wilt overbrengen, overweeg dan om het in een kort maar overtuigend verhaal te verpakken.

Wanneer u een anekdote selecteert om te delen, zorg er dan voor dat deze relevant is voor uw onderwerp en resoneert met uw publiek. Een verhaal dat een verkoopteam enthousiast maakt, zal waarschijnlijk verschillen van wat een technisch team boeiend vindt.

Voorbeeld: Bij het geven van een presentatie over de voordelen van slaap voor de mentale helderheid, de spreker biedt een verhaal vanuit uw persoonlijke ervaring. Ze beschrijven een periode waarin buiten bouwen hun slaap voortdurend onderbrak en hoe dat een negatieve invloed had op verschillende gebieden van hun leven, waaronder hun carrière en relaties.

Dit verhaal maakt gebruik van kwetsbaarheid om het vertrouwen van het publiek te winnen en gaat over in de rest van de presentatie: waarin wordt uiteengezet hoe diepe slaap essentieel is om op je best te presteren.

vrouwen-maken-presentatiehaken-voor-presentaties

3. Verwijs naar een historische gebeurtenis

Deze extra creatieve draai aan de vertelhaak is gebaseerd op een fascinerend historisch moment in plaats van op je persoonlijke ervaring. De kans dat uw publiek de bredere context en dus de relevantie van uw presentatie begrijpt, zorgt ervoor dat historische referenties goede aandachtstrekkers zijn.

Iemand die een productpitch geeft aan potentiële investeerders, kan beginnen met een anekdote over wanneer hij de eerste iteratie van zijn product heeft ontwikkeld.

Voorbeeld: “Wist je dat jeans 150 jaar geleden zijn uitgevonden? Op een gewone dag als vandaag combineerden Levi Strauss en kleermaker Jacob Davis metalen klinknagels en denimbroeken om duurzame werkbroeken te creëren voor goudkoortsmijnwerkers.

Deze historische haak creëert een boeiende opening voor een pitch over stijlvolle en draagbare kleding. De spreker kan zich op deze historische referentie baseren om een ​​product te introduceren dat nog universeler is dan jeans.

4. Stel een intrigerende vraag

Het vinden van één enkele beginzin die lezers boeit, is niet altijd eenvoudig. Maar het opnemen van participatie in het begin van uw presentatie is een leuke manier om uw publiek te boeien, ook al is het met een retorische vraag die hen aanmoedigt om mentaal deel te nemen.

Uw vraag moet zo boeiend en intellectueel stimulerend mogelijk zijn om de interesse van elk van uw toehoorders te wekken. Deze aanpak werkt uitstekend bij het introduceren van producten, diensten of projecten, omdat u als antwoord op de vraag kunt presenteren waar u aan hebt gewerkt.

Voorbeeld: “Wat als er een manier was om de klimaatcrisis te bestrijden terwijl je kookt?”

Vergeet niet om te pauzeren nadat je een vraag hebt gesteld, zodat je publiek de tijd heeft om over mogelijke antwoorden te brainstormen en hun nieuwsgierigheid te stimuleren.

Als u een bedrijfspresentatie geeft, doe dan vooraf onderzoek om er zeker van te zijn dat uw vraag relevant is voor uw klanten. Het antwoord moet iets betekenen voor je publiek of een pijnpunt oplossen dat zij ervaren.

vrouwen-die-een-presentatie-geven-voor-andere-vrouwen-haken-voor-presentaties

5. Tegen verwachtingen ingaan

Het tegenspreken van een wijdverbreide overtuiging is een overtuigende manier om de aandacht van uw luisteraar te trekken. Doe dit door uw presentatie te beginnen met een verklaring die de veronderstellingen van uw publiek ter discussie stelt.

Voorbeeld: “Hydratatie gaat niet alleen over hoeveel water je drinkt.”

Deze presentatiehaak intrigeert het publiek om te leren wat er nog meer nodig is dan water om gehydrateerd te blijven. Vervolgens kunt u uw presentatie doorleiden verschillende methoden om gehydrateerd te blijvenzoals het opnemen van elektrolyten in uw dieet en het eten van fruit en groenten met een hoog watergehalte.

6. Laat een boeiende video zien

Door uw presentatie te starten met een video, kan iemand anders het ijs voor u breken. Kies een korte video die verband houdt met uw onderwerp en die gemakkelijk overgaat in uw diavoorstelling.

Voorbeeld: Een teammanager grafisch ontwerp wil nieuwe software op zijn afdeling introduceren. Ze tonen een video van de productontwerpers die een diepgaand en visueel aantrekkelijk overzicht biedt van de functies en voordelen van de software.

Nadat de video is afgelopen, kan de spreker doorgaan naar dia’s die beschrijven hoe het team de software kan gebruiken om hun workflow en creatieve resultaten te verbeteren.

7. Gebruik een citaat van een beroemd figuur

Vind een citaat van een bewonderenswaardig iemand die betrekking heeft op uw presentatie en wijsheid aan uw publiek overbrengt.

Voorbeeld: Iemand geeft een presentatie over professioneel netwerken. Ze gebruiken het beroemde citaat van Maya Angelou: “Ik heb geleerd dat mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten welk gevoel je hen hebt gegeven.”

Hoewel dit citaat op een aantal onderwerpen van toepassing kan zijn, in a netwerkcontextbenadrukt het hoe belangrijk het is dat mensen nadenken over het gevoel dat zij anderen geven wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Dit vertelt uw publiek dat een cruciale netwerkcomponent het persoonlijk verbinden met anderen is, in plaats van zich uitsluitend te concentreren op wat zij professioneel doen.

8. Toon een object

Een voorwerp kan interactie bevorderen en help uw publiek te visualiseren waar u het over heeft. Dit is vooral handig als u een product pitcht en luisteraars wilt laten zien hoe het product er in het echt uitziet en hoe het functioneert.

Voorbeeld: Een verkoper presenteert een nieuw lampontwerp aan een meubelwinkel. Ze versterken het veld door de lamp naar de presentatie te brengen en de kenmerken van het omgevingslicht te demonstreren.

Deze strategie werkt ook in contexten waarin u de ernst van een statistiek bespreekt. Bijvoorbeeld als u dat doel nastreeft communiceren de verschrikkelijke hoeveelheid microplastics in de oceaan zou je de ernst ervan kunnen illustreren door het publiek een container vol plastic fragmenten te laten zien.

vrouw-die-haar-presentatie-uitlegt, haken-voor-presentaties

Laat een blijvende indruk achter

Het is niet altijd gemakkelijk om de aandacht van uw luisteraar te trekken als u in het openbaar spreekt. Het gebruik van hooks voor presentaties is een van de meest effectieve manieren om de nieuwsgierigheid van uw publiek aan te wakkeren en hun betrokkenheid van begin tot eind te verdienen.

De sleutel is om je hook kort, relevant en boeiend te houden. Vergeet niet om de tijd te nemen om uw publiek te leren kennen en uw presentatie zo in te richten dat u vanaf het begin waardevolle informatie kunt overbrengen.