Hoe herken je een doos die initiatief aanmoedigt?

Vooruitgang op het werk

Het is een deugdzame cirkel. Hoe meer managers dagelijks de kans krijgen om initiatieven te nemen, hoe meer voldoening ze krijgen op het werk en hoe efficiënter hun bedrijf wordt. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde studie* van managementadviesbureau Oresys. Meer initiatieven nemen is ook wat leidinggevenden willen : 90% zegt ideeën te hebben om hun bedrijf te verbeteren en bereid te zijn deze te implementeren. Veel bedrijven opereren echter nog met een sterke hiërarchie, lange processen en een aansturing op basis van controle. Het is daarom beter om je voor te bewapenen slagen in het spotten van de zeldzame parel waardoor je je als een vis in het water voelt.

De 3 kenmerken van de vakken die het nemen van initiatief beperken

Volgens de 1.150 leidinggevenden die door Oresys zijn geïnterviewd, zijn bedrijven terughoudend om het initiatief te nemen zware processen (geciteerd door 20% van hen), een verzuilde organisatie die de functies van elkaar scheidt (19%), en ondoorzichtigheid cultiveren en bewaren van informatie (13%). Zoveel signalen om te controleren bij het zoeken naar een baan om de meest rigide bedrijven zo snel mogelijk te herkennen en te ontvluchten.

De tekens zijn onmiskenbaar

Als deze kenmerken niet altijd zichtbaar zijn als u nog niet in functie bent, zijn er nog steeds tekenen die niet bedriegen. Het moeten halen van 5 of 6 sollicitatiegesprekken zou bijvoorbeeld een vlo in het oor van de kandidaat moeten zijn. Zelfs als hij solliciteerde bij een groot bedrijf, het feit dat de vertegenwoordigers van elke hiërarchische laag moeten worden ontmoet, toont aan dat een beslissing nooit wordt genomen zonder de goedkeuring van een meerdere, en dat de besluitvormingsprocessen daarom lang moeten duren.

En een beetje praktisch kan je helpen bij het onderzoeken ingewijden. “Kandidaten moeten niet aarzelen om gebruik te maken van professionele sociale netwerken om in contact te komen met werknemers van het bedrijf”, adviseert Yves Salomon, CEO van Oresys. Zo is het mogelijk om tijdens een telefoongesprek of bij een kopje koffie meer te weten te komen over de algemene werksfeer, vertrouwenskwesties, wederzijdse hulp of ondoorzichtigheid tussen managers en leidinggevenden..

Wat betreft het bewaren van informatie of wederzijdse bijstand, is er niets beters dan kennis te nemen van interne communicatie en HR-initiatieven. Als de recruiter het heeft over teambuilding, regelmatige afterwork, interne uitdagingen of uitwisselingsbijeenkomsten, is de kans groot dat je op de juiste plek zoekt.

*Studie, online uitgevoerd van november 2016 tot maart 2017 met 1.150 leidinggevenden van Franse bedrijven die werkzaam zijn in de sectoren administratie, verzekeringen, banken, energie, onderzoek, de voedingsindustrie, handel, telecom, IT, bouw, transport, onderwijs en onroerend goed .