7 ideeën om eindelijk te durven netwerken

Vooruitgang op het werk

Als je weet hoe belangrijk netwerken is bij het zoeken naar een baan, zit er niets anders op dan te proberen je angst voor netwerken weg te nemen. En de eerste manier om tegen deze angst te vechten, is door het te begrijpen.

De redenen voor deze angst

We kunnen beginnen met erover te praten onze joods-christelijke cultuur wie leert ons niets te vragen aan mensen die we niet kennen of vreemden niet te benaderen? En zeggen we niet dat nieuwsgierigheid een slechte zaak is? ” Goud netwerken is juist nieuwsgierig zijn “, benadrukt Véronique Duprey, president van ActifRéso, een bedrijf gespecialiseerd in training en advies in netwerkstrategie.

En dan, in Frankrijk, het woord netwerk heeft geen positieve connotatie. Het wordt vaak geassocieerd met maffianetwerk, prostitutienetwerk, enz. Achter deze term zweeft een indruk van mysterie. Wanneer enkele van de grote weekbladen de krantenkoppen hebben over “Macron’s netwerken”, enz… is dat zo gezien als een elitaire sfeer waar mensen zich buitengesloten voelen “, analyseert Hervé Bommelaer, auteur van De juiste baan vinden via het netwerk(Eyrolles, 2015).

Hoe de angst voor netwerken te overwinnen

1-Laat u begeleiden: het idee is niet om met iemand mee te gaan die de hele avond je hand vasthoudt, maar met een partner die als je mentor zal dienen. Vanuit zijn ervaring met dit soort evenementen kan hij je wegwijs maken en helpen om contact op te nemen. Door hem het te zien doen, vind je ongetwijfeld een bron van inspiratie.

2-Een beleefdheidsbezoek: het idee is om daar een keer heen te gaan om te zien hoe anderen in het echte leven netwerken. Zo kun je de gewoonten en gebruiken van een netwerkavond doorbreken. Die dag ben je waarnemer en de volgende keer onderneem je actie.

3-Oefen met interviews met lage inzetten: “Om jezelf gerust te stellen, kun je beter de eerste opwarmballen slaan. In dit geval gaan we liever naar onze eerste netwerkgesprekken met verbinders dan met beslissers”, raadt Hervé Bommelaer, outplacementconsulent bij Enjeux Dirigeants, aan.

4-Ken jezelf : de oefening is duidelijk ingewikkeld, maar voordat je op een sociale avond verschijnt, moet je in staat zijn om jezelf in een paar minuten samen te vatten en te waarderen. “Pitch niet alleen over je werk, maar praat over wat je leuk vindt om te doen en te slagen in je professionele en persoonlijke leven”, raadt Véronique Duprey aan. Alles in maximaal 1 minuut.

5- Bereid je voor op je komst: er is geen sprake van van boord te gaan zonder de sprekerslijst voor de conferentie of de rondetafels te kennen. “Kruis de namen van de sprekers door met je eigen netwerk. Misschien heb je gemeenschappelijke kennissen die je ter plekke in contact kunnen brengen”, illustreert deze expert in netwerkstrategie.

6-Stel een doel in : je bent hier duidelijk niet toevallig. “Een job, een missie, een aanbeveling, enz., het is essentieel om te weten wat men zoekt in een netwerk om rustiger te netwerken”, benadrukt Hervé Bommelaer.

7-Akkoord om te ontvangen: als je bang bent om niet op de hoogte te zijn van de positie van de sollicitant, verplaats je dan in de schoenen van de ontvanger, door af te spreken om één of twee mensen te ontvangen tijdens een netwerkgesprek. Je zult zien dat er niets onoverkomelijks is aan het aanvragen en voeren van een netwerkgesprek en dat het een kwestie van geven en nemen is. Wat weer om de druk die je jezelf oplegt te verlichten.