Hoe beantwoord je de vraag over je salarisverwachtingen?

Loon

Salarisverwachting, het precieze antwoord: geef een cijfer, gevolgd door een vraag

Dit is het antwoord dat recruiters verwachten, in bruto jaarsalaris. Maar antwoord niet zomaar 35.000 euro. “Het doel van elke salarisonderhandeling is om het maximale te krijgen dat de werkgever je kan geven, meent Thierry Krief. Als je een vaste prijs geeft, a priori, er is geen openheid voor onderhandeling”, analyseert hij. Om te voorkomen dat de dialoog wordt afgebroken (wat het omgekeerde is van de onderhandeling), “vermijdt u het “ik wil” of “ik vraag”. Het is beter om een ​​zin van het type te beantwoorden: “een bruto jaarsalaris van 45.000 euro lijkt me legitiem, wat vind jij?”. Als u een andere vraag beantwoordt, wordt het dialoogvenster geopend. »

Lees ook >> De 7 zinnen die een verhoging doden

https://www.youtube.com/watch?v=1x2BITYP35U

Het gedurfde antwoord op de vraag naar salarisverwachting: “zoveel mogelijk”

Het is een nogal gedurfd antwoord, maar het kan slagen, “op voorwaarde dat het wordt gespeeld”, zei Thierry Krief, voorzitter van het NegoAndCo-kabinet in een video (hieronder). Met andere woorden: op een humoristische toon geformuleerd. En om toe te voegen: “Het is geen slecht antwoord als je commercieel bent. Maar als dit niet jouw geval is, vermijd dan.

Lees ook >> 7 tips om tijdens het gesprek over je salaris te onderhandelen

Het flexibele antwoord: bied een salarisbereik

Het is een geldige optie. Maar wees voorzichtig: “als je een range geeft, moet het lage salaris het zijn dat je wilt en kun je verantwoorden waarom je meer vraagt, anders verlies je geloofwaardigheid”, waarschuwt Thierry Krief. Waag het niet om een ​​ondergewaardeerd salaris in de lage schijf te zetten. “Je kunt de baan verliezen als je niet duur genoeg bent. We verkopen niet beter door onze prijzen te verlagen”, zegt Thierry Krief. Voor pas afgestudeerden, of als de recruiter niet het budget heeft om je een salaris aan te bieden dat in overeenstemming is met je ervaring en prestaties, maar je de functie echt leuk vindt, kan het de moeite waard zijn om je in te spannen en te onderhandelen over de daling. “Op voorwaarde dat je aan het einde van de proefperiode of na 6 maanden een salarisherziening onderhandelt”, stelt Mariame Soumaoro voor.

Het antwoord om te vermijden: “hoeveel bied je me? »

“De spiegelreactie is de slechtste reactie die kan worden gevraagd”, zegt Mariame Soumaoro van de firma Hays. Recruiters willen dat kandidaten een idee hebben van hoeveel ze waard zijn. Om erachter te komen, kunt u de schalen van de online beschikbare salarisstudies raadplegen, of “ongeveer 10% meer claimen dan uw huidige salaris als u ervaring heeft, schat de adviseur. Dit is de acceptabele verhoging voor een ervaren profiel. Maar je moet wel klaar zijn om bewijs te leveren aan de recruiter: je laatste loonstrook. Voor de meest gewilde profielen is het mogelijk om meer te vragen op basis van uw prestaties.

En daarna ?

Nadat je het salarisgesprek met de recruiter hebt geopend, heb je verschillende opties:

  • Als de door de recruiter voorgestelde vergoeding bij je past, kunt u deze direct accepteren. Maar je kunt ook proberen meer te onderhandelen door niet meteen te beslissen. U kunt er later op terugkomen, tijdens een volgend gesprek. “Een van de meest voorkomende fouten is te denken dat je het eerste nummer moet accepteren dat wordt aangeboden tijdens een onderhandeling… uit angst om de mogelijkheid te verliezen om de baan te krijgen waarnaar je op zoek bent. Dit cijfer is een uitgangspunt”, schrijft de specialist in salarisonderhandeling, Daniel Porot, auteur van het boek “Hoe onderhandel je over je salaris of een verhoging” (Les Editions d’Organisation).
  • Als het voorgestelde bedrag niet bij u past, of dat je begrijpt dat de recruiter niet van plan is je meer te bieden, wees ook niet meedogenloos. De beste houding is volgens deze specialist om de discussie over iets anders voort te zetten. “Door bijvoorbeeld door te gaan met: “Kunnen we terugkomen op de functie?”. Zo genereer je de behoefte bij je gesprekspartner”, zegt hij. Je vergroot je kansen om geselecteerd te worden. Voor het salaris kunt u achteraf terugvallen op de heffing.