Het ministerie van Financiën staakt: AEAT-werknemers vragen om betere salarissen en een nieuwe overeenkomst

Nieuws

De Onafhankelijk Vakbondscentrum en Ambtenaren (CSIF) samen met SIAT (Onafhankelijke Unie van de Belastingdienst), UGT, CCOO en CIG hebben de oproep tot een staking voor het personeel van de Belastingdienst. Deze mobilisaties arriveren midden in de wereld inkomstencampagne en het is in Madrid, op 8 mei aanstaande. Tot hun verzoeken behoorden het vrijgeven van salarissen die betere salarissen zouden opleveren, en meer mogelijkheden voor telewerken.

De benoeming vindt plaats voor het directoraat-generaal van de AEAT (Belastingdienst), gelegen aan de Infanta Mercedes-straat 37. Het ministerie van María Jesús Montero, de Schatkist, is het centrum van deze protesten. Van hen verwachten ze een commitment om de cao te hervatten en te actualiseren, zodat de salarissen worden geactualiseerd en er rekening wordt gehouden met aspecten als hybride werk of telefonie. Beide door de Andalusische politiek voorgestelde maatregelen zijn in de pijplijn gelaten, zoals uitgelegd door CSIF.

“De mobilisaties zullen worden uitgebreid naar heel Spanje, om de overeenkomst voor professionele carrières, die sinds 2007 in ontwikkeling is, opnieuw te activeren, evenals de onderhandelingen over een nieuwe collectieve overeenkomst. De huidige wordt al anderhalf jaar gerapporteerd.”

Beëindig de salarisblok voor het personeel

In een verklaring legt de vakbond CSIF de redenen hierachter uit aankondiging van een staking. Ten eerste de wens om “salarisrechtvaardigheid te eisen in de AEAT.” De afgelopen zes jaar heeft het management de collectieve onderhandelingen bevroren, waardoor de salarissen van degenen die het meeste verdienen drastisch zijn verhoogd, leggen ze uit.

Zo waren er in 2023 1.265 werknemers uit Groep A1 (de zogenaamde hogere organen) die “de hoogste specifieke tarieven van de AGE verdienen.” In die zin moet worden opgemerkt dat het salaris van overheidspersoneel in Spanje varieert afhankelijk van de groep waartoe zij behoren.

Dit betekent dat “terwijl hoge ambtenaren toeslagen ontvangen van meer dan 60.000 euro, de salarissen, professionele carrières en collectieve arbeidsovereenkomsten van de meerderheid van de beroepsbevolking geblokkeerd zijn.”

Meer telewerken, zoals María Jesús Montero beloofde

Hij telewerken en telefoondiensten Ze zijn ook het onderwerp van de claims van de AEAT-ambtenaren die zullen staken. Zoals zij aangeven, heeft minister Montero de ontwikkeling van zowel thuiswerken als de telefoondienst aangekondigd.

“Hij wilde morgen niet onderhandelen over de arbeidsomstandigheden van deze dienst. Wij zijn van mening dat ook de productiviteit moet worden herzien, waarvan de verdeling voorrang heeft op de collectieve overeenkomst van inspecteurs, en dat de rest van het personeel wordt gediscrimineerd.”

Ze zullen ook vragen om verbeteringen in de arbeidsomstandigheden van de douanetoezichthouders, zodat zij als zodanig worden beschouwd risicovol beroep en beschikken over meer materiële en menselijke hulpbronnen.