Het bedrijf dat met een Happiness-afdeling zorgt voor de geestelijke gezondheid van haar werknemers

Nieuws

In 1989 werd Grupo Vergel y León Asesores opgericht in Almería, wat later aanleiding zou geven tot Mayéutica-consulenten. Het bedrijf dat vier jaar geleden pionier was in de provincie met de oprichting van een afdeling geluk om het emotionele welzijn van uw medewerkers in de werkomgeving te verbeteren.

Met twintig werknemers in dienst besloot dit bedrijf een groot deel van het budget te investeren in de ontwikkeling van praktijken en initiatieven die zouden helpen zorgen voor de geestelijke gezondheid van zijn werknemers. “Onze obsessie is het ontwikkelen van het concept van het algemeen belang voor iedereen mensen gelukkiger maken. Het is onze verantwoordelijkheid“, verzekert José Luis Mellado Vergel, een van de oprichters van Mayéutica Consultores, NieuwsWerk.

Zo werkt de afdeling Happiness

Met hulp van een psycholoog wordt de afdeling Happiness opgebouwd uit sessies waaraan alle medewerkers en partners van het bedrijf deelnemen. Zij verdelen één werkdag per maand het uitvoeren van de relevante activiteiten, die doorgaans verband houden met de debat en reflectie van specifieke onderwerpen die variëren afhankelijk van de behoeften van de werknemers, zoals erbij horen, verdriet, empathie of emotioneel management. Ze hebben allemaal betrekking op de emotionele intelligentie.

Ze maken ook activiteiten buiten de werkplek, normaal gesproken gerelateerd aan ambachten, om een ​​ontspannen sfeer onder de werknemers te creëren, zoals keramiek, wat te zien was NieuwsWerk. Alle arbeiders praatten met elkaar en beweerden hun collega’s ‘op een andere manier’ te kennen, en deelden zelfs momenten om de onderlinge relaties te versterken. “Creëert meer eenheid en meer team”zei een van de medewerkers.

José Luis vermeldt ook dat Mayéutica Consultores ook gelooft in de kracht van meditatie. Om deze reden “mediteren we elke dag, voordat we aan onze werkdag beginnen, tien minuten”, legt hij uit. Een gewoonte die alle werknemers al hebben overgenomen om stress te verlichten en angst in verband met het werk te verminderen.

Ze vertrouwen ook op grote persoonlijkheden die de wereld van de filosofie en de psychologie hebben beïnvloed om motiverende en leerzame lezingen te houden voor werknemers. “Wij hebben gebracht Rafael Bisquerrawie is de psycholoog die het meeste weet over emotionele opvoeding in Spanje, of we hebben ook uitgebreid gesproken over het boek 'Filosofía en la calle', van Eduardo Infantedie tot drie keer toe naar Almería is gekomen om met ons te praten over filosofie toegepast op het leven”, zegt José Luis.

Bevordert het de productiviteit van werknemers?

Het is moeilijk om de productiviteit van werknemers niet in verband te brengen met de investeringen die het bedrijf via deze initiatieven doet. Het neemt nog meer toe als het bedrijf een dag per maand uitsluitend gewijd is aan de zorg en het welzijn van de werknemers, omdat al zijn werknemers deelnemen aan de activiteiten van de afdeling Happiness. “Tijdens deze dag is het bedrijf gesloten”legt José Luis uit, met het argument dat zijn klanten, die dit project ‘met goede ogen’ bekijken, ‘kunnen wachten’.

“Ik moedig alle bedrijven aan om een ​​afdeling zoals de onze op te richten. Maar als ze denken dat ze meer geld gaan verdienen, doe het dan niet. Dit is om te investeren in geluk.”

In het geval van Mayéutica Consultores is het doel dus niet om de productiviteit van haar werknemers te bevorderen om grotere voordelen voor het bedrijf te genereren, maar om “de ontwikkeling van mensen te verbeteren.” Daarnaast onthult hij dat sommige van zijn werknemers zijn opgeroepen om in andere bedrijven met betere salarisvoorwaarden te gaan werken, maar dat ze liever zijn gebleven.