Goede stress versus slechte stress: definities, voorbeelden en toepassingen

Vooruitgang op het werk

Stress maakt deel uit van ons dagelijks leven, maar niet alle stress is slecht. Hoewel veel mensen geloven dat stress altijd negatief is, is het een feit dat we stress nodig hebben in ons leven.
Meestal scheppen we niet op over stress. Velen van ons dromen zelfs van een leven dat zo ‘stressvrij’ mogelijk is. Maar is dat wel een goed doel?

Stressvolle, onverwachte en uitdagende gebeurtenissen zijn meer dan alleen een onderbreking van de verveling. Deze potentiële stressfactoren bieden ons kansen om uit te breiden en te groeien. In de kern is stress precies dat: een kans om te groeien.
Het is de moeite waard om het verschil te onderzoeken tussen goede stress en slechte stress, hoe je met beide kunt omgaan, hoe je stress kunt omzetten in iets productiefs en waarom we stress nodig hebben in ons leven.

3 soorten stress

 • Acute stress is van korte duur en veroorzaakt een beschermende reactie, zoals de onmiddellijke paniek die gevoeld wordt als je een drukke straat binnenstapt. Deze stress verdwijnt snel, waardoor herstel mogelijk is.
 • Chronische stress is langdurig en komt voort uit factoren waar we geen controle over hebben, zoals relatieproblemen of langdurige gezondheidsproblemen, wat leidt tot negatieve gezondheidseffecten als gevolg van een gebrek aan herstel.
 • Eustress is positieve stress die de prestaties verbetert, vaak ervaren als opwinding of verwachting, waardoor individuen beter kunnen presteren onder de juiste omstandigheden.

Is alle stress slecht?

Niet alle stress is slecht. Terwijl chronische stress of angst de gezondheid kan schaden, kan eustress of positieve stress de prestaties en motivatie verbeteren, waardoor individuen hun doelen kunnen bereiken en kunnen groeien.

Kan stress soms goed zijn?

Positieve stressoren geven ons iets om naar uit te kijken. Ze helpen ons groeien en capabelere individuen te worden. Bepaalde stressfactoren geven de seizoenen in ons leven betekenis, zoals naar de universiteit gaan, kleine kinderen opvoeden of een bedrijf opbouwen.

Een beetje stress is op de volgende manieren nuttig:

 1. Het geeft je een uitbarsting van energie
 2. Het kan u helpen de dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden en u te motiveren uw doelen te bereiken
 3. Het scherpt je aandacht en focus
 4. Het kan u helpen taken efficiënter uit te voeren
 5. Het kan u waarschuwen als er iets niet klopt (de vecht-of-vluchtreactie)
 6. Het kan je helpen veerkracht op te bouwen tegen tegenslagen

Wat is goede spanning?

Goede stress, ook wel eustress genoemd, is een type stress dat gunstig kan zijn voor uw mentale en fysieke welzijn. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en voorbeelden van goede stress:

 1. Korte duur: Goede stress duurt doorgaans niet lang en biedt tijd voor herstel tussen stressvolle gebeurtenissen.
 2. Motiverend: Het drijft je om doelen te bereiken en obstakels te overwinnen.
 3. Gevoel van controle: Tijdens goede stress heb je het gevoel dat je controle hebt over de uitkomst van taken.
 4. Prestatieverbetering: Het kan u helpen beter te presteren en uw energie te concentreren.
 5. Opwinding en verkwikking: Goede stress zorgt voor een gevoel van opwinding, zoals bij het kijken naar een spannende film of een ritje in een achtbaan.
 6. Fysiologische reactie: Het veroorzaakt een kortetermijnvecht-of-vluchtreactie, waardoor de hartslag en de ademhaling worden versneld.
 7. Bouwt veerkracht op: Het overwinnen van goede stress kan leiden tot persoonlijke groei en een groter vermogen om toekomstige uitdagingen aan te pakken.

vrouw-stress-op-computer-goede-stress-slechte-stress

Goede stress versus slechte stress: wat is het verschil?

Goede stress, ook wel eustress genoemd, motiveert en geeft ons energie, waardoor de prestaties en persoonlijke groei worden verbeterd. Het is doorgaans van korte duur en gaat gepaard met positieve levensgebeurtenissen of uitdagingen waarvoor we ons toegerust voelen.

Slechte stress of angst, is schadelijk en kan bij langdurige blootstelling tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen leiden. Het komt vaak voort uit situaties waarvan we het gevoel hebben dat ze buiten onze controle liggen of overweldigend zijn. Dit soort stress kan angst, depressie en verschillende lichamelijke aandoeningen veroorzaken.

Het belangrijkste verschil ligt in onze perceptie van en ons vermogen om met de stressor om te gaan, evenals in de duur en intensiteit ervan.

De effecten van goede stress

Hier zijn 4 voordelen van goede stress:

 1. Je presteert beter en bereikt meer
 2. Je maakt op betekenisvollere manieren verbinding met anderen
 3. Je leert meer over jezelf
 4. Je daagt jezelf op nieuwe manieren uit en bouwt aan je zelfeffectiviteit

De gevolgen van slechte stress

Je kunt slechte stress identificeren als:

 1. Het is chronisch. Ook al was het ooit iets waar je naar uitkeek, nu heb je het gevoel dat er geen einde in zicht is.
 2. Je hebt er geen controle over. U kunt geen effectieve grenzen meer stellen of deze efficiënt beheren.
 3. Het weerhoudt je ervan om iets anders te doen. Als de stressor al je tijd in beslag neemt of je ervan weerhoudt andere dingen te doen die je graag wilt doen, kun je boos worden.
 4. Het voelt niet in overeenstemming met uw doelstellingen. Je ziet het voordeel op de lange termijn niet, dus het voelt niet langer alsof de stress de moeite waard is.
 5. Het komt in direct conflict met een andere prioriteit of waarde. Als u moet kiezen tussen tegenstrijdige waarden, kan een licht stressvolle situatie emotioneel belastend worden.

Voorbeelden van goede stress en slechte stress

Voorbeelden van situaties die goede stress kunnen veroorzaken zijn:

 • Op een eerste date gaan: De nerveuze opwinding kan uw zintuigen versterken en u alerter en betrokkener maken bij het moment.
 • Het naderen van een deadline: Deze druk kan de productiviteit en focus vergroten, waardoor u taken efficiënter kunt voltooien.
 • Een nieuwe baan beginnen: De uitdaging van aanpassing aan een nieuwe omgeving kan persoonlijke groei en ontwikkeling van vaardigheden stimuleren.
 • Voorbereiden op een belangrijke toespraak of examen: Deze stress kan je motiveren om harder te studeren en beter te presteren, wat mogelijk tot betere resultaten kan leiden.
 • Gaan trouwen: Het anticiperen en plannen kan koppels dichter bij elkaar brengen en blijvende herinneringen creëren.
 • Een nieuw huis kopen: Het proces kan waardevolle lessen leren over financiën en besluitvorming en tegelijkertijd een gevoel van voldoening geven.

Hier zijn vijf voorbeelden van slechte stress:

 • Giftige werkomgeving: constante druk, onrealistische deadlines en vijandige collega's kunnen leiden tot burn-out en een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid.
 • Financiële instabiliteit: aanhoudende geldzorgen, schulden of het onvermogen om in basisbehoeften te voorzien kunnen ernstige angst veroorzaken en de algehele kwaliteit van leven beïnvloeden.
 • Trauma: het ervaren of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis kan langdurige stress tot gevolg hebben, wat mogelijk kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 • Sociale onthouding: langdurige eenzaamheid of gebrek aan sociale steun kan het stressniveau verhogen en bijdragen aan depressie.
 • Grote levensveranderingen: belangrijke overgangen zoals echtscheiding, verhuizing of verlies van een dierbare kunnen intense stress veroorzaken, die het emotionele en fysieke welzijn beïnvloedt.

6 manieren om slechte stress om te zetten in goede stress

Het goede nieuws is dat net zoals goede stress in slechte stress kan veranderen, slechte stress in goede stress kan veranderen – zelfs als de omstandigheden niet ideaal zijn. Door te oefenen kun je bijna elke stressvolle situatie omzetten in een nuttige leerervaring.

1. Zie de potentiële voordelen van een situatie.

Bekijk de situatie vanuit alle hoeken en neem contact op met een coach of therapeut als je moeite hebt om de positieve kanten te vinden. Hoewel het misschien niet in lijn is met wat je verwachtte of wilde, kunnen veel situaties die in eerste instantie uitdagend lijken, ons vaak helpen om op onverwachte manieren te groeien.

2. Herinner jezelf aan je sterke punten.

Als we in onze comfortzone blijven, kunnen we onze sterke punten niet optimaal benutten. Stressvolle situaties stellen je in staat een leidende rol te vervullen. Ze moedigen je ook aan om je vindingrijkheid te gebruiken en je vermogen om te groeien – en te bloeien – onder druk aan te scherpen.

3. Concentreer u op de middelen die u heeft.

Als we eenmaal verankerd zijn in comfortabele gewoonten, hebben we de neiging de middelen die we tot onze beschikking hebben als vanzelfsprekend te beschouwen. Het omgaan met stress kan ons helpen op een nieuwe manier naar onze bezittingen te kijken. We onderschatten vaak wat we kunnen doen met wat al voorhanden is.

4. Maak contact met anderen.

Het leunen op anderen om een ​​uitdaging aan te gaan, bindt een groep vaak als geen ander. Bij het werken aan een gemeenschappelijk doel doen mensen vaak hun beste en meest creatieve werk. Door samen te werken kunnen collega's vertrouwen op de kracht van anderen om hun eigen capaciteiten te maximaliseren. Misschien merk je dat je op nieuwe manieren kunt gedijen als je met een ondersteunend team werkt.

5. Leer iets nieuws.

Er gaat niets boven jezelf verrassen. Door stress kun je groeien en nieuwe manieren leren om dingen gedaan te krijgen. U kunt creatieve benaderingen ontdekken van al lang bestaande uitdagingen en uw leervermogen ontwikkelen. Als extra bonus houdt leren je geest jong en je humeur goed, en opent het de deur voor nieuwe relaties naarmate je groeit.

6. Verwacht positieve groei.

Wat hebben alle uitdagingen gemeen? Ze hebben groei nodig om ze te overwinnen. Leiders noemen vaak de meest onverwachte of moeilijke ervaringen die hen het beste hebben voorbereid om uit te blinken. Door elke stressvolle omstandigheid als een kans voor groei te beschouwen, kunt u de manier waarop u stress waarneemt en ervaart, transformeren.

Begin met het balanceren van je goede stress en slechte stress

Stress is onvermijdelijk, maar niet onbeheersbaar. Het aangaan van stressvolle uitdagingen is een kans om te groeien en uw vaardigheden te ontwikkelen voor blijvend succes. Hoewel je niet noodzakelijkerwijs controle hebt over alles wat je overkomt, kun je wel bepalen of je het als goede stress versus slechte stress beschouwt. Jouw perspectief zal het verschil maken.

Als je moeite hebt met het vinden van de balans, kan een BetterUp Coach je helpen. Maak contact met uw persoonlijke coach om gezonde stress te beheersen.