Gebreken in een sollicitatiegesprek: welke kunnen we toegeven?

Vooruitgang op het werk

Ambitie

Dit is ongetwijfeld een gebrek dat u koste wat kost had willen stilhouden, want ambitie wordt in Frankrijk vaak slecht gezien. Fout, voor een recruiter, ambitie hebben in de professionele wereld is een positief punt.

“Dit defect is hoorbaar omdat het enerzijds aantoont dat het vermogen van de kandidaat om zelfvertrouwen te hebben. En dat houdt in dat hij niet tevreden zal zijn met gemiddeld zijn, maar op de lange termijn zal kunnen presteren”, merkt Olivier Croce op, directeur van de applicatie om Engels te leren spreken van Yes ’n You en voormalig koppenjager. Op voorwaarde natuurlijk dat je vader en moeder niet wilt vermoorden om deze ambitie te bevredigen.

Verlegenheid

Door tijdens een sollicitatiegesprek over je verlegenheid te praten, kan de recruiter begrijpen dat je misschien meer tijd nodig hebt om jezelf te leveren. Als hij ook erg verlegen is, zal hij des te meer begrip hebben.

Zelfs voor een verkoopbaan kan verlegenheid uiteindelijk een troef blijken te zijn. ” Een verlegen verkoper zal de producten en diensten die te koop worden aangeboden meer benadrukken dan zijn kleine persoon. Zijn terughoudendheid zal de cliënt aanmoedigen om zijn behoeften beter uit te leggen. Het bedrijf heeft er dan ook alle baat bij”, illustreert Olivier Croce.

De kracht van karakter

Het is duidelijk dat u zich niet zomaar laat ontmantelen. Dit idee suggereert dat je bent in staat om leiding te geven aan een project en/of een team. Dat je je tijdens een commerciële onderhandeling bijvoorbeeld gaat opdringen en niet snel loslaat”, constateert Corinne Cabanes, directeur van het rekruteringsbureau Corinne Cabanes & Associés.

In gesprek, associeer dit defect met het idee van moed en het nemen van risico’s. Twee zeer gewaardeerde deugden!

emotionaliteit

Vanzelfsprekend is er geen sprake van dat je in het interview gaat huilen bij het uitspreken van deze woorden. “Dit toont ergens een kandidaat aan die reageert en die niet bang is voor het beheersen van zijn emoties. Ze zijn vaak erg creatief, zitten boordevol ideeën en kunnen een werkomgeving en een team een ​​boost geven”, zegt de leider van Speaken.

De noodzaak om te controleren

Het is duidelijk dat je graag alles onder controle hebt. Op het eerste gezicht kan een werkgever denken dat je niet in staat bent om in teamverband te werken.

Stel hem gerust door erop te staan ​​dat je altijd goed werk levert, dat je je emoties onder controle hebt, en dat dit u er niet van weerhoudt om effectief te delegeren. Integendeel.

De franchise te contant

Of eleganter: “Ik zeg altijd wat ik denk”. Dit type defect veroorzaakt een alarm in het hoofd van de recruiter, die vervolgens zal proberen uit te zoeken of het een verlammend defect is, een potentiële bron van conflicten of, uiteindelijk, een aanwinst.

“Het is aan de kandidaat om uit te leggen dat hij, in alle eerlijkheid, altijd duidelijke en precieze kaders stelt waardoor hij ondubbelzinnig en in alle vertrouwen kan werken met zijn manager, zijn teams en zijn collega’s. En op die manier vermijdt hij mogelijke conflicten”, stelt Corinne Cabanes.

Een nadeel is echter dit defect wordt waarschijnlijk beter opgevangen door een MKB-recruiter dan in een grote groepwaar alles ingetogener en politieker is.

Geroddel

Zeker dat als je gesprekspartner dat niet is, er een botsing van culturen zal zijn. “Praatzuchtig zijn getuigt in ieder geval van de sterke sociabiliteit van de kandidaat en ongetwijfeld een goed inburgeringsvermogen. Hij is geneigd om gemakkelijk de mening van anderen te vragen en zal in staat zijn om snelle oplossingen voor problemen te vinden”, stelt Olivier Croce.

Alvorens dit onderwerp in een interview af te sluiten, toch aandringen op uw goede luistervaardigheid. Je praat veel, maar je hebt ook een scherp gehoor..

Ongeduld

“Jammer, het aanwervingsproces duurt soms erg lang”, kan de recruiter tegen je opwerpen. Beweer dan dat dit ongeduld dwingt je om niet van je prestaties te leven en snel te gaan.

Stop soms met fout zitten. “In het bedrijfsleven telt nu meer de uitvoering van een taak dan het idee van uitvoering. Een kandidaat die zijn ongeduld erkent, zal ongetwijfeld een medewerker zijn die snelle oplossingen zal bieden”, pleit Olivier Croce.

>> Lees ook: wat zijn de fouten die recruiters afschrikken?

Hebzucht

Druk je fouten uit met een beetje humor, in ieder geval in een vakgebied dat niet in de pas loopt met de rekruteringswereldin dit geval kan de keuken die een flink aantal Fransen samenbrengt, oordeelkundig zijn.

“Je vraatzucht oproepen is een slimme manier om je honger naar nieuwe en andere projecten te uiten”, illustreert de directeur van de firma Corinne Cabanes & Associés.

En als de recruiter je tegenwerkt dat je het risico loopt jezelf te verspreiden, antwoord dan bijvoorbeeld (glimlachend): “Ik ben hebzuchtig, maar ik maak altijd al mijn taarten af”, of dat je werkt aan een verbeterpunt.

koppigheid

Eigenzinnigheid, gekoppeld aan een concreet voorbeeld, kan worden gezocht door een recruiter. Zeker in banen die projectmanagement vereisen. Als je in je werk een probleem tegenkomt, geef je niet op en vecht je tot het einde om van je project een succes te maken. Eigenzinnigheid en vasthoudendheid zijn fouten/kwaliteiten die in een sollicitatiegesprek genoemd en gewaardeerd moeten worden.

>> Vergroot je kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek door je cv te plaatsen in onze cv-database, die door meer dan 15.000 recruiters wordt gebruikt.