Deze gebaren die je verraden in een sollicitatiegesprek

Zoek werk

Deze gebaren die je verraden: zweterige of zachte handen

De handdruk maakt de kandidaat niet. Maar toch, het is een klein, belangrijk gebaar en veel mensen hebben er zich over afgevraagd. Het is beter om eerst zwetende handen of zachte grip te vermijden, zoals het verpletteren van de vingers van de recruiter. In de praktijk moet je het initiatief van de handdruk overlaten aan de recruiter, hem aankijken (omdat je aandacht aan hem besteedt) en naar hem glimlachen (omdat je beleefd en blij bent om daar te zijn). Als het podium duidelijk niet diskwalificerend is, is het absoluut noodzakelijk om de privésfeer van de recruiter te vermijden, door hem heel dicht te naderen of door een hand op zijn schouder te leggen. De handdruk moet openhartig en vastberaden zijn om motivatie te tonen.

Ons advies : als je een paar minuten voor het geplande tijdstip van je sollicitatiegesprek arriveert, om te voorkomen dat je handen je verraden, aarzel dan niet om aan de receptie van het bedrijf of het rekruteringsbureau te vragen of je je ergens kunt wassen. Het water droogt je huid uit.

Lees ook >> Slaag in je sollicitatiegesprek

Onderuitgezakt in je stoel bij een sollicitatiegesprek

Onderuitgezakt in je stoel: welke signalen geef je af aan de recruiter? Je hebt slecht geslapen, je bent niet in een goed humeur, je komt met tegenzin om deze baan te krijgen of je mist dynamiek. Kortom alles wat niet voldoet aan de verwachtingen van een recruiter. De beste houding? Zet beide voeten op de grond zonder je benen te kruisen. De boodschap die je lichaam stuurt is duidelijk: ik heb beide voeten (en dus mijn hoofd) in werkelijkheid, ik weet hoe ik mezelf moet presenteren.

Ons advies : om jezelf niet weg te geven van het wervingsgesprek en een goede indruk te geven aan de recruiter vanaf de deur, wacht tot je wordt uitgenodigd door de recruiter.

Lees ook >> 7 attitudes die recruiters irriteren in sollicitatiegesprekken

De schimmige blik: een gebaar dat verraadt in het interview

Het is niet nodig om de recruiter de hele tijd aan te staren, wat hem ook ongemakkelijk kan maken. Gewoon niet ogenschijnlijk “weglopen” voor zijn blik. Bijvoorbeeld tijdens de handdruk maar ook tijdens de antwoorden aan de recruiter (die zou kunnen afleiden dat je antwoord niet zeker of eerlijk is).

Lees ook >> 7 sleutels om een ​​goede eerste indruk te maken in een sollicitatiegesprek

Deze gebaren die je verraden in een sollicitatiegesprek: het gebrek aan natuurlijkheid

Een van de fouten die regelmatig gemaakt wordt vanwege plankenkoorts, is het vervormen van de natuurlijkheid. Recruiters haten echter over het algemeen degenen die het overdrijven in lichaamstaal en gezichtsuitdrukking, om zichzelf te overdrijven. In dezelfde geest houdt de recruiter er niet van om gevleid te worden (tenminste als het te veel laat zien). Ook de min of meer bewuste techniek van ‘systematisch hoofdknikken’ naar aanleiding van elk van zijn opmerkingen werkt niet.

Gelukkig zijn de meeste kandidaten tevreden om natuurlijk met hun hoofd te knikken, met hun oogleden te knipperen of verbaal te knikken, om te laten zien dat de woorden van hun gesprekspartners goed worden begrepen.

Lees ook >> Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek?

Te vermijden gebaren in een sollicitatiegesprek: bungelende armen

Zonder in de commedia dell’arte te veranderen, moeten je handen mobiel blijven als je spreekt. Hoe minder we onze handen bewegen, hoe minder we spontaan zijn, hoe meer we de touwtjes in handen hebben: het hebben van mobiele handen vertaalt een zeker welzijn in de communicatie.

Onze -raad : het is beter om je op het niveau van de recruiter te plaatsen: als hij geen heel hoog gebaar heeft, “overschrijd” zijn gebaren dan niet. Het zou kunnen worden gedestabiliseerd of zelfs afgeschreven. Gebaren maken om je woorden te ondersteunen is een goede zaak, maar niet op een beledigende manier, je loopt het risico de aandacht van de recruiter en dus de baan te verliezen.

Lees ook >> Interview feedback: hoe vraag je de recruiter?