Freixenet kondigt een ERTE aan die 615 mensen treft: wat gebeurt er met cava met Kerstmis?

Nieuws

Hij Freixenet-groep heeft aangekondigd dat zij een Dossier Uitzendarbeid (ERTE) als gevolg van overmacht die gevolgen zal hebben 615 werknemers in dienst evenals de werknemers van Veilige weduwen. Het inkomen is gedaald en er is een grote economische crisis begonnen, voornamelijk als gevolg van het uitblijven van regen. De droogte heeft de cavaproductie aangetast.

Freixenet heeft ervoor gekozen om een ​​ERTE aan te vragen vanwege het gebrek aan druivenproductie, waardoor cava met Kerstmis duurder zal worden, zoals experts aangeven. Het is niet de enige sector die getroffen wordt: extra vergine olijfolie schiet omhoog in de supermarkten, mede door de slechte oogst als gevolg van gebrek aan regenval. In het geval van Freixenet en Segura Viudas is dit een probleem dat sinds 2021 speelt, vooral in de regio El Penedés, in Barcelona, ​​het logistieke punt van het bedrijf.

Het is niet het enige grote bedrijf dat een ERTE heeft aangekondigd, Ford heeft dat al gedaan en zal deze in stand houden totdat het de laatste ontwikkelingen in zijn nieuwste model gereed heeft.

Houd banen

De bedoeling van Freixenet met de aankondiging van deze arbeidsregelgevingsmaatregel is het behoud van de inzetbaarheid. “De maatregel, geïmplementeerd als uitoefening van verantwoordelijkheid, heeft tot doel de werking van het bedrijf te garanderen” en de banen van werknemers te behouden, “om externe oorzaken en overmacht veroorzaakt door de ernstige droogte aan te pakken.”

Op deze manier bevindt de ERTE-applicatie zich al in de kantoren van de Ministerie van Zaken en Arbeid van de Generalitat van Catalonië en de arbeidersvertegenwoordigers aan de sociale tafel beschikken al over de nodige informatie.

Commerciële werknemers komen niet in de ERTE

Zoals persbureau EFE benadrukt, heeft de Freixenet-commercials buiten de ERTE worden gelaten, en dat de getroffen afdelingen tussen de 20 en 50% zullen liggen. Deze maatregel zal een verschillende intensiteit hebben, afhankelijk van de periode van het jaar en de evolutie van de oorzaken.

Zoals in heel Spanje gebeurt, leidt de droogte in Catalonië tot bepaalde problemen. Daarom heeft Gencat groen licht gegeven voor de activering van de zogenaamde noodfase in Barcelona en Girona. Er zijn minder druiven, omdat er minder water is en waarschijnlijk wordt er met Kerstmis met minder cava getoast.