Flexkantoor: zijn leidinggevenden nomaden geworden?

Vooruitgang op het werk

Het flexkantoor verleidt… wie het probeert

De praktijk is verre van wijdverbreid. Volgens een studie uitgevoerd door Infopro Digital voor de adviesgroep zakelijk vastgoed CBRE, had in december 2018 slechts 6% van de ondervraagde werknemers flexkantoorruimtes.

Het is dan ook veel minder wijdverbreid dan telewerken, dat volgens het FIOV een kwart van de werknemers aangaat en steeds meer geformaliseerd wordt.

Feit blijft dat het flexkantoor gemakkelijk overtuigt: van degenen die het hebben geprobeerd, zegt 84% tevreden te zijn, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau in zakelijk vastgoed JLL. Een cijfer dat bij jongeren onder de 30 zelfs tot 94% stijgt.

Het is dan ook zeker dat deze flexibele kantoorinrichting de komende jaren terrein zal winnen met de komst van de nieuwe generatie executives op de markt. Nomadische werkwijzen moeten daarom de norm worden.

Lees ook >> Welzijn op het werk: wat medewerkers echt verwachten en wat niet

De voordelen van flexkantoor

Het flexkantoor, dat door steeds meer bedrijven wordt geprezen, heeft bepaalde voordelen voor bezoldigde kaderleden en bedrijven:

  • de ontwikkeling van sociale banden : geen kantoren meer waar leidinggevenden bijna alleen de leden van hun team zien. Door regelmatig van werkplek te wisselen, krijg je een band met mensen die je met een vast kantoor niet zou bezoeken.
  • De creativiteit : dit is het directe gevolg van het eerste voordeel. Het feit om met verschillende profielen te discussiëren die niet aan dezelfde dossiers of op dezelfde afdelingen werken en de routine te vermijden, deblokkeert de radertjes en traint je op een min of meer bewuste manier om dingen vanuit een andere hoek te bekijken.
  • de eerste stap naar werken op afstand : een bedrijf dat flexoffice adopteert, geeft toe dat de werkplekken mobiel zijn en dat haar medewerkers hun opdrachten zowel op de ene als op de andere plek kunnen uitvoeren. Dan kun je ze makkelijker overtuigen om je één of meerdere dagen per week te laten telewerken.
  • Verlaag de kosten van het huren van bedrijfskantoren : met deze werkwijze kan de oppervlakte van bedrijfspanden worden verkleind en indirect ook de huurprijs.

Lees ook >> Ziekte op het werk: wat maakt leidinggevenden ongelukkig?

Flexkantoor: leidinggevenden niet helemaal nomadisch

Toch heeft volgens JLL 48% van degenen die flexoffice niet hebben getest een ongunstig oordeel. 61% vindt flexkantoor niet bij hun bedrijf passen en 78% ziet er geen kansen in.

Als je niet zeker weet wat je ervan moet denken, geen paniek: BNP Paribas, Danone, Vodafone, Accenture, Microsoft… 77% van de startende bedrijven maakt vooraf een pilot, dus je krijgt waarschijnlijk de kans om een ​​idee te krijgen en uw feedback te delen voordat de praktijk officieel wordt.

Lees ook >> Stilte, we zijn aan het werk!